Advertentie
Wij zijn gek op pompoen in alle vormen en maten. Je kunt ze dan ook zowel in zoete als in hartige gerechten verwerken. Wij zochten onze favoriete recepten met pompoen bij elkaar en delen ze hier met jou!
Bakken met pompoen
We zijn er dol op: pompoen! Ze zijn niet alleen perfect om te gebruiken in je heerlijke ovenschotels, soepen of pasta’s, maar ook ideaal om mee te bakken. Door de nootachtige en ietwat zoete smaak, past pompoen in zowel zoete als hartige gerechten.
Voordat je begint met het bakken van pompoen, is het wel handig om te weten welke pompoen je nodig hebt en wat voor smaak elke pompoen heeft. Er zijn namelijk talloze pompoensoorten. Bekijk ons handige lijstje dus goed voordat je aan de bak gaat.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Bakrecepten met pompoen
Je kunt met zo’n veelzijdige kanjer alle kanten op in een recept. Wij lichten hier de lekkerste recepten voor het bakken met pompoen voor je uit. Je kunt natuurlijk ook kiezen om de pompoen op een andere manier te bereiden en deze recepten uit te proberen. We zijn natuurlijk benieuwd welke je gaat maken. Laat het ons weten door je heerlijke creatie te delen op Instagram en ons te taggen!
Hartige baklava met pompoen en feta
Het recept voor deze vega-topper laat zich makkelijk verdubbelen: gebruik dan een grotere braadslee of bakplaat. Liever vegan? Je kunt de boter vervangen door olijfolie, de honing door ahornsiroop en de feta weglaten.
Pompoen-tarte tatin met karnemelksorbet
Een overheerlijke variatie op de klassieke tarte tatin, maar minstens net zo lekker. Geloof ons als we je vertellen dat je gasten hiermee omvergeblazen worden. Deze taart heeft zo’n unieke smaak dat ze je gegarandeerd om het recept zullen vragen.
Pompoenpancakes met gezouten karamel en pecannoten
Een druilerige zondag? Trakteer jezelf op deze luxe pancakes bij het ontbijt. Wat denk je van deze pannenkoeken met pompoen bijvoorbeeld?
Pompoencupcakes met roomkaasglazuur
De pompoencupcakes zijn geïnspireerd op de welbekende carrot cake, maar dan met geraspte pompoen in plaats van wortel. Minstens net zo lekker. Probeer maar!
Bladerdeeg-pompoenrol met geitenkaas
De herfst is geen herfst zonder pompoen. Met sjalotjes, rozemarijn en zachte geitenkaas staat dit recept binnen een klein uur op tafel.
Abrikozentaartje met pompoenpit-frangipane
Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat dit taartje grotendeels uit abrikozen. Maar onderschat de kracht van pompoen niet. Voor de smaak van het gerecht zijn de pompoenpitten net zo belangrijk als de abrikozen. Wist je dat de pompoenpitten niet alleen heel lekker zijn maar ook hartstikke gezond? Het maakt niet uit van welke soort pompoen je de pitten gebruikt, ze zijn allemaal eetbaar.
Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet
Bakken met pompoen kan niet alleen zoet maar ook hartig. Dat bewijst deze variant van de Turkse börek. De pompoen speelt de hoofdrol in dit gerecht maar de prijs voor beste bijrol gaat naar het Midden-Oosterse kruidenmengsel za’atar. Samen vormen ze de perfecte combinatie voor een heerlijk hartig baksel. Door de pompoen is de borëk heerlijk voor de herfst.
Buñuelos van pompoen
Op het eerste oog lijkt een bunuelos net op een oliebol, maar deze snack is toch echt wat anders! De bunuelos komt van oorspong uit het Spaanse Valencia en door de toevoeging van de pompoen krijgt het zijn zoete en kruidige smaak.
Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas
Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.
Hartige baklava met pompoen en feta
Het recept voor deze vega-topper laat zich makkelijk verdubbelen: gebruik dan een grotere braadslee of bakplaat. Liever vegan? Je kunt de boter vervangen door olijfolie, de honing door ahornsiroop en de feta weglaten.
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng de pompoen op een bakplaat met 2 el olijfolie en royaal zout en peper. Bak ca. 10 minuten in de oven. Voeg de kikkererwten, het komijnzaad en de harissa toe, schep alles goed om en bak ca. 20 minuten verder tot de pompoen zacht is. Haal de bakplaat uit de oven en verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Prak de helft van de kikkererwten fijn met een vork.
Verhit 2 el olijfolie in een pan. Fruit er de ui, de prei en de knoflook in ca. 10 minuten zacht in. Doe de helft van het uimengsel in een kom en meng met de kastanjes, het broodkruim, de koriander, de rozijnen en de bouillon. Breng op smaak met zout en peper. Roer de andere helft van het uimengsel door de pompoen en kikkererwten.
Knip het filodeeg in 16 vellen die precies passen in een diepe ovenschaal of braadslee (25×35 cm). Smelt de boter en bestrijk de bodem van de ovenschaal ermee.
Bestrijk 4 vellen filodeeg met de gesmolten boter en leg ze op elkaar op de bodem van de ovenschaal. Verdeel er ⅓ van het pompoenmengsel, ⅓ van het kastanjemengsel en ⅓ van de feta overheen. Herhaal deze stap 3 keer. Eindig met een laag van 4 beboterde filodeegvellen.
Snijd met een scherp mes tot op de bodem een ruitvormig patroon in de lagen (zie foto). Bestrooi met het sesam- of nigellazaad en bak in 30-40 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Bedruppel voor het serveren met wat honing en bestrooi met chili- en zeezoutvlokken naar smaak.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Huchinson Foodstyling: Katy Greenwood
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.