Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Pompoenpancakes met gezouten karamel en pecannoten

7x bakken met pompoen

Advertentie

Wij zijn gek op pompoen in alle vormen en maten. Je kunt ze dan ook zowel in zoete als in hartige gerechten verwerken. Wij zochten onze favoriete recepten met pompoen bij elkaar en delen ze hier met jou!

Bakken met pompoen

We zijn er dol op: pompoen! Ze zijn niet alleen perfect om te gebruiken in je heerlijke ovenschotels, soepen of pasta’s, maar ook ideaal om mee te bakken. Door de nootachtige en ietwat zoete smaak, past pompoen in zowel zoete als hartige gerechten.

Voordat je begint met het bakken van pompoen, is het wel handig om te weten welke pompoen je nodig hebt en wat voor smaak elke pompoen heeft. Er zijn namelijk talloze pompoensoorten. Bekijk ons handige lijstje dus goed voordat je aan de bak gaat.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bakrecepten met pompoen

Je kunt met zo’n veelzijdige kanjer alle kanten op in een recept. Wij lichten hier de lekkerste recepten voor het bakken met pompoen voor je uit. Je kunt natuurlijk ook kiezen om de pompoen op een andere manier te bereiden en deze recepten uit te proberen. We zijn natuurlijk benieuwd welke je gaat maken. Laat het ons weten door je heerlijke creatie te delen op Instagram en ons te taggen!

Hartige baklava met pompoen en feta

Hartige baklava met pompoen en feta

Het recept voor deze vega-topper laat zich makkelijk verdubbelen: gebruik dan een grotere braadslee of bakplaat. Liever vegan? Je kunt de boter vervangen door olijfolie, de honing door ahornsiroop en de feta weglaten.

Naar het recept
Pompoen-tarte tatin met karnemelksorbet

Pompoen-tarte tatin met karnemelksorbet

Een overheerlijke variatie op de klassieke tarte tatin, maar minstens net zo lekker. Geloof ons als we je vertellen dat je gasten hiermee omvergeblazen worden. Deze taart heeft zo’n unieke smaak dat ze je gegarandeerd om het recept zullen vragen.

Naar het recept
Pompoenpancakes met gezouten karamel en pecannoten

Pompoenpancakes met gezouten karamel en pecannoten

Een druilerige zondag? Trakteer jezelf op deze luxe pancakes bij het ontbijt. Wat denk je van deze pannenkoeken met pompoen bijvoorbeeld?

Naar het recept
Pompoencupcakes met roomkaasglazuur

Pompoencupcakes met roomkaasglazuur

De pompoencupcakes zijn geïnspireerd op de welbekende carrot cake, maar dan met geraspte pompoen in plaats van wortel. Minstens net zo lekker. Probeer maar!

Naar het recept
pompoenrol

Bladerdeeg-pompoenrol met geitenkaas

De herfst is geen herfst zonder pompoen. Met sjalotjes, rozemarijn en zachte geitenkaas staat dit recept binnen een klein uur op tafel.

Naar het recept
Cover voor

Abrikozentaartje met pompoenpit-frangipane

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat dit taartje grotendeels uit abrikozen. Maar onderschat de kracht van pompoen niet. Voor de smaak van het gerecht zijn de pompoenpitten net zo belangrijk als de abrikozen. Wist je dat de pompoenpitten niet alleen heel lekker zijn maar ook hartstikke gezond? Het maakt niet uit van welke soort pompoen je de pitten gebruikt, ze zijn allemaal eetbaar.

Naar het recept
Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet

Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet

Bakken met pompoen kan niet alleen zoet maar ook hartig. Dat bewijst deze variant van de Turkse börek. De pompoen speelt de hoofdrol in dit gerecht maar de prijs voor beste bijrol gaat naar het Midden-Oosterse kruidenmengsel za’atar. Samen vormen ze de perfecte combinatie voor een heerlijk hartig baksel. Door de pompoen is de borëk heerlijk voor de herfst.

Naar het recept
Bunuelos van pompoen

Buñuelos van pompoen

Op het eerste oog lijkt een bunuelos net op een oliebol, maar deze snack is toch echt wat anders! De bunuelos komt van oorspong uit het Spaanse Valencia en door de toevoeging van de pompoen krijgt het zijn zoete en kruidige smaak.

Naar het recept
Kerstkrans met groenten

Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas

Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Hartige baklava met pompoen en feta

Hartige baklava met pompoen en feta

Het recept voor deze vega-topper laat zich makkelijk verdubbelen: gebruik dan een grotere braadslee of bakplaat. Liever vegan? Je kunt de boter vervangen door olijfolie, de honing door ahornsiroop en de feta weglaten.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 kg flespompoen (geschild en in blokjes)
4 el olijfolie
zout en peper
400 g kikkererwten (uit blik en afgespoeld en uitgelekt)
2 tl komijnzaad
2 el harissa
3 uien (fijngesnipperd)
1 prei (alleen het witte deel en fijngehakt)
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
180 g gekookte en gepelde kastanjes (fijngehakt)
4 sneetjes witbrood (verkruimeld)
een handje koriander (alleen de blaadjes en fijngehakt)
50 g sultanarozijnen
100 ml warme groentebouillon
540 g koelvers filodeeg
75 g boter
200 g feta (verkruimeld)
1 tl zwarte sesamzaadjes of nigellazaad
honing (om te besprenkelen)
gedroogde chilivlokken (naar smaak)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng de pompoen op een bakplaat met 2 el olijfolie en royaal zout en peper. Bak ca. 10 minuten in de oven. Voeg de kikkererwten, het komijnzaad en de harissa toe, schep alles goed om en bak ca. 20 minuten verder tot de pompoen zacht is. Haal de bakplaat uit de oven en verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Prak de helft van de kikkererwten fijn met een vork.

  2. Verhit 2 el olijfolie in een pan. Fruit er de ui, de prei en de knoflook in ca. 10 minuten zacht in. Doe de helft van het uimengsel in een kom en meng met de kastanjes, het broodkruim, de koriander, de rozijnen en de bouillon. Breng op smaak met zout en peper. Roer de andere helft van het uimengsel door de pompoen en kikkererwten.

  3. Knip het filodeeg in 16 vellen die precies passen in een diepe ovenschaal of braadslee (25×35 cm). Smelt de boter en bestrijk de bodem van de ovenschaal ermee.

  4. Bestrijk 4 vellen filodeeg met de gesmolten boter en leg ze op elkaar op de bodem van de ovenschaal. Verdeel er ⅓ van het pompoenmengsel, ⅓ van het kastanjemengsel en ⅓ van de feta overheen. Herhaal deze stap 3 keer. Eindig met een laag van 4 beboterde filodeegvellen.

  5. Snijd met een scherp mes tot op de bodem een ruitvormig patroon in de lagen (zie foto). Bestrooi met het sesam- of nigellazaad en bak in 30-40 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Bedruppel voor het serveren met wat honing en bestrooi met chili- en zeezoutvlokken naar smaak.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Huchinson Foodstyling: Katy Greenwood

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!