Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Hartige baklava met pompoen en feta

Hartige baklava met pompoen en feta

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 40 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Het recept voor deze vega-topper laat zich makkelijk verdubbelen: gebruik dan een grotere braadslee of bakplaat. Liever vegan? Je kunt de boter vervangen door olijfolie, de honing door ahornsiroop en de feta weglaten.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng de pompoen op een bakplaat met 2 el olijfolie en royaal zout en peper. Bak ca. 10 minuten in de oven. Voeg de kikkererwten, het komijnzaad en de harissa toe, schep alles goed om en bak ca. 20 minuten verder tot de pompoen zacht is. Haal de bakplaat uit de oven en verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Prak de helft van de kikkererwten fijn met een vork.

  2. Verhit 2 el olijfolie in een pan. Fruit er de ui, de prei en de knoflook in ca. 10 minuten zacht in. Doe de helft van het uimengsel in een kom en meng met de kastanjes, het broodkruim, de koriander, de rozijnen en de bouillon. Breng op smaak met zout en peper. Roer de andere helft van het uimengsel door de pompoen en kikkererwten.

  3. Knip het filodeeg in 16 vellen die precies passen in een diepe ovenschaal of braadslee (25×35 cm). Smelt de boter en bestrijk de bodem van de ovenschaal ermee.

  4. Bestrijk 4 vellen filodeeg met de gesmolten boter en leg ze op elkaar op de bodem van de ovenschaal. Verdeel er ⅓ van het pompoenmengsel, ⅓ van het kastanjemengsel en ⅓ van de feta overheen. Herhaal deze stap 3 keer. Eindig met een laag van 4 beboterde filodeegvellen.

  5. Snijd met een scherp mes tot op de bodem een ruitvormig patroon in de lagen (zie foto). Bestrooi met het sesam- of nigellazaad en bak in 30-40 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Bedruppel voor het serveren met wat honing en bestrooi met chili- en zeezoutvlokken naar smaak.

Per portie: 615 kcal | 68 g koolhydraten | 16 g eiwit | 29 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Huchinson Foodstyling: Katy Greenwood

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)