Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Pompoen-tarte tatin met karnemelksorbet

Pompoen-tarte tatin met karnemelksorbet

  • Uitdagend

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

  • ca. 12 uur wachttijdca. 12 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Voor de sorbet

Voor het deeg

Bereiding

  1. Breng voor de sorbet een dag van tevoren 240 ml water met de rozemarijn aan de kook. Los er de suiker en een snuf zout in op. Neem van het vuur en laat helemaal afkoelen. Meng de karnemelk met de siroop en het citroensap en zet het mengsel een nacht in de koelkast.

  2. Zeef de volgende dag het karnemelkmengsel door een fijne zeef. Draai in de ijsmachine een smeuïge sorbet van het mengsel volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Schep de sorbet in een bak en dek goed af. Laat minstens 4 uur opstijven in de vriezer.

  3. Meng voor het deeg 150 g bloem met de suiker, het zout en 100 g koude boter in een keukenmachine kort tot een kruimelig geheel. Stort op een schoon werkblad en voeg ca. 2 el ijskoud water toe. Kneed het deeg kort tot het net een bal vormt, zorg dat je niet te lang kneedt. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg in de koelkast.

  4. Karamelliseer 100 g suiker met een scheutje water in een pan. Vet een dichte taartvorm (24 cm Ø) in met boter. Giet de karamel in de vorm en draai de vorm zodat de karamel mooi over de bodem verdeeld is.

  5. Verdeel de reepjes sinaasappelschil over de karamel. Snijd de pompoen in parten van ca. 1 cm dik en rangschik ze in een mooi patroon in de karamel.

  6. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel die net iets groter is dan de taartvorm. Leg het deeg voorzichtig over de pompoen heen en vouw het bij de randen goed om de pompoenparten heen.

  7. Prik een paar gaatjes in het deeg om stoom te laten ontsnappen. Bak de tarte tatin in 30-35 minuten goudbruin en gaar in de oven. Neem uit de oven en laat ca. 4 minuten afkoelen. Leg een groot bord op de vorm en keer het geheel snel om, pas op voor de hete karamel. Wacht je te lang met storten, dan wordt de karamel hard en komt de taart niet uit de vorm. Zet de taart eventueel even terug in de oven zodat de karamel weer smelt.

  8. Snijd de taart in punten en bestrooi met wat pistachenoten. Serveer met een bolletje karnemelksorbet.

Per portie: 425 kcal | 69 g koolhydraten | 5 g eiwit | 12 g vet

Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Mitchell van Voorbergen Styling: Alexandra Hereijgers

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)