Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Perfecte tarte tartin met peren

Recept tarte tatin: tips voor de perfecte taart

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Het klassieke Franse dessert wordt nóg lekkerder met rijpe Nederlandse appels of peren en een bolletje ijs. Ideaal voor tijdens de feestdagen, al past deze tarte tatin eigenlijk bij elk diner. Je kent misschien de klassieke variant met appels, vandaag maken wij 'm met peren.

Perfecte tarte tatin

De perfecte tarte tatin bak je ondersteboven en draai je pas vlak voor het serveren om. Zo krijg je een heerlijk knapperig deeg, terwijl het fruit lekker zacht wordt in de karamel. De klassieke tarte tatin maak je met appels, maar deze versie met peren vinden wij stiekem nóg lekkerder.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vijf geheimen van een perfecte tarte tatin

1. Peren kiezen

Welke peren je kiest is van invloed op het resultaat. Te stevige peren zullen niet mooi zacht worden in de oven. Maar zijn de peren te rijp, dan kunnen ze in de oven uiteenvallen tot moes. Kies peren die mooi rijp, maar nog een beetje stevig zijn.

2. Kristalliseren voorkomen

Karamel is heel makkelijk om te maken als je eenmaal weet hoe dat moet. Door wat water toe te voegen aan de suiker, kan de suiker beter oplossen en is de kans kleiner dat de suiker kristalliseert. Verwarm de suiker met het water eerst op laag vuur en zet het vuur pas hoger wanneer de suiker opgelost is.

De suiker aan de randen van de pan is het droogst en kan snel gaan kristalliseren. Dit kun je voorkomen door een vuurvast kwastje nat te maken met wat water en de suiker van de randen naar beneden te schrapen. Roer tijdens het koken niet in de karamel, maar beweeg de pan een beetje zodat de karamel gelijkmatig gaart.

3. Boter voor de perfecte tarte tatin

Door de toevoeging van boter verandert de structuur van de karamel en wordt het een saus. Normaal gesproken wordt karamel na het afkoelen snel hard. Dankzij de boter blijft hij vloeibaar en eet je straks de perfecte tarte tatin met lekker veel karamelsaus. Wees heel voorzichtig wanneer je de boter toevoegt. De karamel is erg heet en kan gaan spetteren.

boter voor de perfecte tarte tatin

4. Karamelliseren

Leg de peren in de karamel en wentel ze er enkele minuten in. Zo beginnen de peren zacht te worden en nemen ze de karamelsmaak op.

5. Knapperig deeg

Vergeet niet om wat kleine gaatjes in het deeg te snijden. Hierdoor kan de hete stoom van de peren en karamel ontsnappen en blijft het deeg lekker knapperig.

Recept voor tarte tartin met peren

Oefen alvast voor de feestdagen met dit heerlijke recept. Zoek de lekkerste peren uit, sla wat extra bladerdeeg in (voor bijvoorbeeld deze bladerdeeghapjes) en maak dit onweerstaanbare dessert. Al is de perfecte tarte tatin natuurlijk ook lekker bij de koffie of thee.

> naar het recept: perfecte tarte tatin met peren

Perfecte tarte tartin met peren

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!