Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Perfecte tarte tartin met peren

Recept tarte tatin: tips voor de perfecte taart

Het klassieke Franse dessert wordt nóg lekkerder met rijpe Nederlandse appels of peren en een bolletje ijs. Ideaal voor tijdens de feestdagen, al past deze tarte tatin eigenlijk bij elk diner. Je kent misschien de klassieke variant met appels, vandaag maken wij ‘m met peren.

Perfecte tarte tatin

De perfecte tarte tatin bak je ondersteboven en draai je pas vlak voor het serveren om. Zo krijg je een heerlijk knapperig deeg, terwijl het fruit lekker zacht wordt in de karamel. De klassieke tarte tatin maak je met appels, maar deze versie met peren vinden wij stiekem nóg lekkerder.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Vijf geheimen van een perfecte tarte tatin

1. Peren kiezen

Welke peren je kiest is van invloed op het resultaat. Te stevige peren zullen niet mooi zacht worden in de oven. Maar zijn de peren te rijp, dan kunnen ze in de oven uiteenvallen tot moes. Kies peren die mooi rijp, maar nog een beetje stevig zijn.

2. Kristalliseren voorkomen

Karamel is heel makkelijk om te maken als je eenmaal weet hoe dat moet. Door wat water toe te voegen aan de suiker, kan de suiker beter oplossen en is de kans kleiner dat de suiker kristalliseert. Verwarm de suiker met het water eerst op laag vuur en zet het vuur pas hoger wanneer de suiker opgelost is.

De suiker aan de randen van de pan is het droogst en kan snel gaan kristalliseren. Dit kun je voorkomen door een vuurvast kwastje nat te maken met wat water en de suiker van de randen naar beneden te schrapen. Roer tijdens het koken niet in de karamel, maar beweeg de pan een beetje zodat de karamel gelijkmatig gaart.

3. Boter voor de perfecte tarte tatin

Door de toevoeging van boter verandert de structuur van de karamel en wordt het een saus. Normaal gesproken wordt karamel na het afkoelen snel hard. Dankzij de boter blijft hij vloeibaar en eet je straks de perfecte tarte tatin met lekker veel karamelsaus. Wees heel voorzichtig wanneer je de boter toevoegt. De karamel is erg heet en kan gaan spetteren.

4. Karamelliseren

Leg de peren in de karamel en wentel ze er enkele minuten in. Zo beginnen de peren zacht te worden en nemen ze de karamelsmaak op.

5. Knapperig deeg

Vergeet niet om wat kleine gaatjes in het deeg te snijden. Hierdoor kan de hete stoom van de peren en karamel ontsnappen en blijft het deeg lekker knapperig.

Recept voor tarte tartin:

Perfecte tarte tartin met peren

Tarte tartin met peren

Oefen alvast voor de feestdagen met dit heerlijke recept. Zoek de lekkerste peren uit, sla wat extra bladerdeeg in (voor bijvoorbeeld deze bladerdeeghapjes) en maak dit onweerstaanbare dessert. Al is de perfecte tarte tatin natuurlijk ook lekker bij de koffie of thee.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

150 g kristalsuiker
50 g boter (in blokjes)
4 rijpe en stevige peren (geschild – klokhuizen verwijderd en in kwarten)
zout
1 rol koelvers bladerdeeg
1 ei (geklutst)
vanille-ijs (voor erbij)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de suiker met 3 el water in een ovenbestendige koekenpan (25 cm Ø) en verhit heel langzaam tot de suiker is opgelost. Roer niet in de pan maar draai en schud de pan een beetje.

  2. Zet het vuur hoger en kook het mengsel in tot een amberkleurige karamel. Voeg de boter en een snuf zout toe – wees voorzichtig, de hete karamel kan gaan spetteren – en draai de pan tot de boter gesmolten is. Voeg de peren toe en zet het vuur laag. Wentel de peren in de karamel en verhit nog 5 minuten, tot de peren rondom bedekt zijn met een laagje karamel en goudbruin zijn. Neem de pan van het vuur.

  3. Rangschik de peren met de bolle kant naar beneden in de pan. Rol het bladerdeeg uit en snijd er een cirkel uit die net iets groter is dan de pan (28 cm Ø). Bedek de peren in de pan met het deeg en stop het deeg rondom een beetje in. Snijd met een scherp mesje wat gaatjes in het deeg zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bestrijk het deeg met het ei.

  4. Bak ca. 25 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is. Haal de pan uit de oven en laat ca. 10 minuten afkoelen. Snijd het deeg rondom los met een mes. Leg een grote, ronde serveerschaal op de pan en kiep de tarte tatin ondersteboven uit de pan op de schaal. Snijd in punten en serveer warm met vanille-ijs.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Danielle Wood Styling: Faye Wears Foodstyling: Ella Tarn Illustraties: George Bletsis

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!