Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Christmas cake

Bak je mee? We maken een traditionele Christmas cake

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Kan jij geen dag langer wachten tot kerst? Dat hoeft ook niet! Met deze klassieke Engelse Christmas cake kun je vandaag al beginnen. De enige echte Queen of England, Regula Ysewijn, vertelt je stapsgewijs hoe je ‘m bakt en welke mooie traditie er achter deze cake schuilgaat.

Traditionele Christmas cake

Dankzij Regula’s recepten proeven wij vandaag de dag een stukje Engelse cultuur dat ons ver terugvoert in de tijd. “Ik wil jullie graag meenemen naar de tijd van Hendrik de Achtste, die over Engeland regeerde van 1509 tot 1547. Onder zijn bewind werd de allereerste traditionele Christmas cake gebakken.”

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan nu gratis in:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Christmas cake

Het is dat Hendrik het niet zelf kan navertellen, maar als we Regula mogen geloven ziet de Christmas cake er vandaag de dag nog precies hetzelfde uit als in de zestiende eeuw. “Als Hendrik een stukje zou proeven van mijn Engelse kerstcake, zou hij het verschil niet merken”, lacht Regula.

“Alleen de vorm is anders, als ik de geschiedenisboeken erop na sla was zijn cake ‘six footh’ groot, dus met een diameter van 1 meter. Zo’n cake moest natuurlijk het hele hof voeden!” Inmiddels is dát niet meer nodig, al zou het volgens Regula nog prima kunnen met de versie van nu. “De cake is echt heel erg machtig, aan één klein stukje heb je genoeg.”

Wanneer bak je een Christmas cake?

Toch bak je traditioneel een hele cake, júist omdat je die zo mooi kan delen. “In de tijd van Hendrik de Achtste en in de eeuwen daarna werd de Christmas cake niet alleen met kerst gegeten. Het was meer een cake voor  hoogtijdagen, zoals verjaardagen en huwelijken. Eigenlijk pas in de achttiende eeuw is de cake begonnen te verschuiven naar kerstmis. In die tijd vierde men kerst niet op twee, maar op twaalf dagen. Op de twaalfde dag werd de ‘Twelfth Cake’, wat wij vandaag de dag de Christmas cake noemen, aangesneden.”

Pas een eeuw later, wanneer Charles Dickens zich over kerst buigt, krijgt de traditie vorm zoals de Engelsen hem nu kennen. “In zijn iconische weergave van het kerstfeest in A Christmas Carol, blies hij kerstmis een nieuw leven in en zette hij de Christmas cake weer op de kaart.”

Kerst of huwelijk

Hoewel de meeste Engelsen deze cake met kerst op tafel zetten, bakt het Engelse koningshuis hem nog steeds voor huwelijken. “Een aantal mensen die niet op het huwelijk kunnen zijn, maar wel een connectie hebben met het koningshuis, krijgen, net als een aantal burgers, een stukje van de cake opgestuurd. Die hoeven ze overigens niet meteen op te peuzelen: door de alcohol in de cake is hij erg lang houdbaar. Drie jaar geleden is er een stuk cake geveild van het huwelijk van koningin Victoria, begin negentiende eeuw. Die was nog prima te eten!”

Net als een adventskalender

Wat betreft de Christmas cake; die haalt meestal de volgende kerstdagen niet eens. En dat is ook niet erg, want júist het bakken van de cake is wat de traditie zo mooi maakt. In een tijd dat de pepernoten nog in de winkel liggen, proeven de Engelsen alvast van de kerst. Het begint allemaal met het weken van het fruit, dat een nachtje in de cognac moet liggen. Daarna is het vooral een kwestie van het mengen van alle ingrediënten en het afbakken van de cake.

Pas dán begint de magie, als we Regula mogen geloven. “Om de cake zijn kenmerkende smaak en textuur te geven, voed je hem tot aan kerst iedere week met een lepel cognac. Het is als ware een soort adventskalender, waarmee je toeleeft naar de kerstdagen.”

Op kerstochtend werk je de cake af. “De eenvoudigste manier is om hem gewoon kaal te serveren, eventueel met wat gekonfijte vruchten of poedersuiker erop. Maar je kunt hem ook uitgebreid versieren met fondant of marsepein.” Het is tenslotte kerst, dus over-the-top mag.

Christmas cake

Christmas cake eten

Omdat de cake erg machtig is, wordt hij niet bewaard tot na het diner. “De meeste mensen serveren hem ’s middags, bij de thee. Al vind ik hem eigenlijk lekkerder bij een glaasje port met wat blauwe kaas op de cake.” Wat na de kerstdagen overblijft, gaat steevast in de vriezer. “Zo hoef je hem niet steeds te blijven voeden en heb je altijd wat lekkers achter de hand als je bezoek krijgt.”

Wij kunnen ons echter voorstellen dat je dit jaar het idee van koningin Victoria opvolgt en jouw kerstcake mooi verpakt en uitdeelt aan de mensen die niet aan jouw kersttafel kunnen zitten. Vertel er wel bij dat ze geen anderhalve eeuw hoeven te wachten om aan te vallen; meteen opeten mag!

Bak je mee?

Een Engelse Christmas cake maken doe je enkele weken voor kerst. Dus hoogste tijd om te beginnen! De komende weken bakken wij ‘m samen met Regula Ysewijn. Bereid je alvast voor en haal de juiste boodschappen in huis en verlekker je binnenkort aan het verbluffende eindresultaat:

Ingrediënten voor 1 cake:

Voor de vulling
790 g sultana’s
285 g rozijnen
225 g krenten
115 g gekonfijte kersen in vieren gesneden
115 g gekonfijte citrusschil
schil van 1 citroen geraspt
schil van 1 sinaasappel geraspt
175 ml cognac evt. whisky of rum

Voor de cake
340 g zachte boter
340 g lichtbruine basterdsuiker
½ tl natuurlijk amandelextract
1 vanillestokje het merg eruit geschraapt, evt. 1½ tl natuurlijk vanille-extract
6 eieren
400 g bloem
85 g amandelmeel
1½ tl koekkruiden
½ tl gemalen kaneel
½ tl gemalen nootmuskaat
3 el marmelade
cognac om de cake mee te voeden
boter om in te vetten
bakpapier
kraftpapier
keukentouw

> naar het recept: traditionele Christmas cake

Christmas cake

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!