Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Christmas cake

Bak je mee? We maken een traditionele Engelse Christmas cake

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Kun jij geen dag langer wachten tot kerst? Dat hoeft ook niet! Met deze klassieke Engelse Christmas cake kun je vandaag al beginnen. De enige echte Queen of England, Regula Ysewijn, vertelt je stapsgewijs hoe je ‘m bakt en welke mooie traditie er achter deze cake schuilgaat.

Dankzij Regula’s recepten proeven wij vandaag de dag een stukje Engelse cultuur dat ons ver terugvoert in de tijd. “Ik wil jullie graag meenemen naar de tijd van Hendrik de Achtste, die over Engeland regeerde van 1509 tot 1547. Onder zijn bewind werd de allereerste traditionele Christmas cake gebakken.” Ze vertelt ons alles over dit kerst dessert, inclusief recept natuurlijk!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Traditionele Christmas cake

Het is dat Hendrik het niet zelf kan navertellen, maar als we Regula mogen geloven ziet de Christmas cake er vandaag de dag nog precies hetzelfde uit als in de zestiende eeuw. “Als Hendrik een stukje zou proeven van mijn Engelse kerstcake, zou hij het verschil niet merken”, lacht Regula.

“Alleen de vorm is anders, als ik de geschiedenisboeken erop na sla was zijn cake ‘six footh’ groot, dus met een diameter van 1 meter. Zo’n cake moest natuurlijk het hele hof voeden!” Inmiddels is dát niet meer nodig, al zou het volgens Regula nog prima kunnen met de versie van nu. “De cake is echt heel erg machtig, aan één klein stukje heb je genoeg.”

Wanneer bak je een Christmas cake?

Toch bak je traditioneel een hele cake, júist omdat je die zo mooi kan delen. “In de tijd van Hendrik de Achtste en in de eeuwen daarna werd de Christmas cake niet alleen met kerst gegeten. Het was meer een cake voor  hoogtijdagen, zoals verjaardagen en huwelijken. Eigenlijk pas in de achttiende eeuw is de cake begonnen te verschuiven naar kerstmis. In die tijd vierde men kerst niet op twee, maar op twaalf dagen. Op de twaalfde dag werd de ‘Twelfth Cake’, wat wij vandaag de dag de Christmas cake noemen, aangesneden.”

Pas een eeuw later, wanneer Charles Dickens zich over kerst buigt, krijgt de traditie vorm zoals de Engelsen hem nu kennen. “In zijn iconische weergave van het kerstfeest in A Christmas Carol, blies hij kerstmis een nieuw leven in en zette hij de Christmas cake weer op de kaart.”

Kerst of huwelijk

Hoewel de meeste Engelsen deze cake met kerst op tafel zetten, bakt het Engelse koningshuis hem nog steeds voor huwelijken. “Een aantal mensen die niet op het huwelijk kunnen zijn, maar wel een connectie hebben met het koningshuis, krijgen, net als een aantal burgers, een stukje van de cake opgestuurd. Die hoeven ze overigens niet meteen op te peuzelen: door de alcohol in de cake is hij erg lang houdbaar. Drie jaar geleden is er een stuk cake geveild van het huwelijk van koningin Victoria, begin negentiende eeuw. Die was nog prima te eten!”

Net als een adventskalender

Wat betreft de Christmas cake; die haalt meestal de volgende kerstdagen niet eens. En dat is ook niet erg, want júist het bakken van de cake is wat de traditie zo mooi maakt. In een tijd dat de pepernoten nog in de winkel liggen, proeven de Engelsen alvast van de kerst. Het begint allemaal met het weken van het fruit, dat een nachtje in de cognac moet liggen. Daarna is het vooral een kwestie van het mengen van alle ingrediënten en het afbakken van de cake.

Pas dán begint de magie, als we Regula mogen geloven. “Om de cake zijn kenmerkende smaak en textuur te geven, voed je hem tot aan kerst iedere week met een lepel cognac. Het is als ware een soort adventskalender, waarmee je toeleeft naar de kerstdagen.”

Op kerstochtend werk je de cake af. “De eenvoudigste manier is om hem gewoon kaal te serveren, eventueel met wat gekonfijte vruchten of poedersuiker erop. Maar je kunt hem ook uitgebreid versieren met fondant of marsepein.” Het is tenslotte kerst, dus over-the-top mag.

Christmas cake eten

Omdat de cake erg machtig is, wordt hij niet bewaard tot na het diner. “De meeste mensen serveren hem ’s middags, bij de thee. Al vind ik hem eigenlijk lekkerder bij een glaasje port met wat blauwe kaas op de cake.” Wat na de kerstdagen overblijft, gaat steevast in de vriezer. “Zo hoef je hem niet steeds te blijven voeden en heb je altijd wat lekkers achter de hand als je bezoek krijgt.”

Wij kunnen ons echter voorstellen dat je dit jaar het idee van koningin Victoria opvolgt en jouw kerstcake mooi verpakt en uitdeelt aan de mensen die niet aan jouw kersttafel kunnen zitten. Vertel er wel bij dat ze geen anderhalve eeuw hoeven te wachten om aan te vallen; meteen opeten mag!

Bak je mee?

Een Engelse Christmas cake maken doe je enkele weken voor kerst. Dus hoogste tijd om te beginnen! Wij bakken ‘m samen met Regula Ysewijn. Bereid je alvast voor en haal de juiste boodschappen in huis en verlekker je binnenkort aan het verbluffende eindresultaat:

Christmas cake

Traditionele kerst cake

Een Engelse Christmas cake maken doe je op tijd. Je kunt het beste al enkele weken voor kerst beginnen… Bereid je in november alvast voor, haal de juiste boodschappen in huis en verlekker je binnenkort aan het verbluffende eindresultaat naar recept van Regula Ysewijn.

Bekijk volledige recept

Voor de vulling

  • 790 g sultana-rozijnen
  • 285 g rozijnen
  • 225 g krenten
  • 115 g gekonfijte kersen (in vieren gesneden)
  • 115 g gekonfijte citroen (alleen de schil)
  • 1 schil van 1 biologische citroen (geraspt)
  • 175 ml cognac (evt. whisky of rum)

Voor de cake

  • 340 g zachte boter
  • 340 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 vanillestokje (het merg eruit geschraapt of evt. 1½ tl natuurlijk vanille-extract)
  • 6 eieren
  • 400 g bloem
  • 85 g amandelmeel
  • 1/2 tl gemalen nootmuskaat
  • cognac (om de cake mee te voeden)
  • boter (om in te vetten)

Benodigdheden

  • bakpapier
  • keukentouw

Bereiding

  1. Leg een dag van tevoren de ingrediënten voor de vulling van de Christmas cake in de cognac. Laat dit vervolgens minimaal 12 uur weken.

  2. Verwarm de oven voor op 130°C boven- en onderwarmte. Vet een ronde springvorm (22 cm Ø en 8 cm diep) in met boter en bekleed ook de zijkanten en de bodem met een dubbele laag bakpapier. Het is belangrijk om de vorm goed te isoleren, zodat de randen niet verbranden of uitdrogen tijdens het bakken. Neem vervolgens een vel bruin papier (kraftpapier), vouw het vel dubbel en vouw het om de buitenkant van de vorm. Knoop het vast met bijvoorbeeld een stukje keukentouw. Vouw van nog twee vellen kraftpapier twee vierkanten. Eentje om straks de bakvorm op te zetten en eentje om op de vorm te leggen tijdens het bakken.

  3. Klop voor de cake de boter en de suiker in een kom tot een romig geheel. Voeg het amandelextract en de vanille toe en meng erdoorheen. Klop de eieren er een voor een doorheen en zorg dat het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Voeg het laatste ei tegelijk met 1 tl bloem toe om te voorkomen dat het beslag gaat schiften. Voeg de overige bloem, het amandelmeel en de specerijen toe en meng goed door elkaar.

  4. Voeg de marmelade toe aan het geweekte fruit en spatel het mengsel voorzichtig door het cakebeslag van de Christmas cake. Schep het beslag in de vorm. Leg één vierkant kraftpapier op de bakplaat. Zet de bakvorm erbovenop. Dek de vorm af met het andere vierkant kraftpapier. Bak de cake 3,5-4 uur in het midden van de oven. De cake is gaar wanneer een satéprikker er schoon uitkomt. Is hij nog niet gaar? Bak dan vervolgens ca. 10 minuten verder en controleer de cake opnieuw. Haal de cake uit de oven en laat hem eerst in de vorm afkoelen.

  5. Prik met bijvoorbeeld een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de afgekoelde cake. ‘Voed’ de cake met ca. 4 el cognac. Wikkel de cake in bakpapier en daarna in vershoudfolie. Bewaar de Christmas cake in een luchtdicht blik. Tot slot kun je de cake tot aan de kerstdagen ca. 1 keer per week voeden met cognac.

Receptuur en styling: Regula Ysewijn. Fotografie: Greetje van Bruggenhout.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!