Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
wat is amandelmeel

Wat is amandelmeel en wat kun je ermee?

In samenwerking met Smaakt
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Patentbloem, spelt- en volkorenmeel worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over amandelmeel. Want wat is amandelmeel en wat kun je ermee?

Wat is amandelmeel?

Je ziet het vast weleens in recepten voorbijkomen, zeker in diverse zoete baksels. Maar wat is amandelmeel eigenlijk en wat kun je ermee? Het is niets anders dan gemalen, blanke amandelen. Het is uitermate geschikt voor mensen met een glutenallergie. Ook als je koolhydraatarm wilt eten, is amandelmeel een goede vervanger van bijvoorbeeld tarwe. Daarnaast bevat deze noot veel vezels, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Door de neutrale smaak kun je er veel lekkers met amandelmeel bakken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Je vindt het tegenwoordig in haast elke supermarkt. Bij Smaakt hebben ze een breed assortiment aan diverse bakproducten, waaronder amandelmeel. Je kunt het ook zelf maken door amandelen te malen tot een meel, al vinden wij het altijd handig om standaard een zakje op voorraad te hebben.

Smaakt amandelmeel

Hoe smaakt amandelmeel?

Nu we de vraag ‘wat is amandelmeel’ hebben beantwoord, ben je vast ook benieuwd naar de smaak. Het geeft je baksels een licht zoete en nootachtige smaak, al hangt het af van de hoeveelheden die je gebruikt. Sommige recepten maak je met alleen amandelmeel, terwijl je in andere recepten het meel combineert met bijvoorbeeld patentbloem. Combineer je amandelmeel met ander meel? Dan merk je er niet zoveel van en is de smaak vrij neutraal. Sommige omschrijven de smaak ook wel als een beetje romig, dit komt waarschijnlijk door de natuurlijke vetten die in amandelen zitten.

Hoe kan je het vervangen?

In principe kun je amandelmeel gemakkelijk vervangen door andere soorten meel. Let wel op; gebruik je amandelmeel in verband met een glutenallergie? Dan kun je het niet zomaar vervangen. De meeste soorten meel bevatten namelijk gluten.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Kijk altijd op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum. Amandelmeel bewaar je in principe op een donkere plek, zoals in de voorraadkast. Heb je de verpakking geopend? Sluit deze dan altijd goed af, of giet het meel in een afsluitbare pot. Over het algemeen is het vrij lang houdbaar.

Wat kun je allemaal met amandelmeel?

Je gebruikt amandelmeel voornamelijk in zoete recepten en baksels. Het smaakt bijvoorbeeld heerlijk in diverse cakes, taarten of muffins. Een gezonde appelcake of kwarkbroodjes smaken ook erg lekker met dit meel. Experimenteer er vooral op los en vervang verschillende soorten meel eens door deze heerlijke variant.

Amandelcake met kwark, blauwe bessen en kokos

Amandelcake met kwark, blauwe bessen en kokos

Uit je voorraadkast de lekkerste biologische recepten op tafel toveren? Dat doe je bijvoorbeeld met Smaakt. Zeker met dit recept voor een onweerstaanbare amandelcake met kwark, blauwe bessen en kokos. Delen mag, maar hoeft natuurlijk niet.

Naar het recept
One Pan Perfect: carrotcakekoekjes met roomkaas

Carrotcakekoekjes met roomkaas

Donna Hay: “Alles wat je zo lekker vindt aan carrotcake, maar dan in de vorm van een koekje: knapperig van buiten, zacht van binnen. Met een dot citroenroomkaas. Graag gedaan! Deze koekjes zijn overigens ook lekker zonder de roomkaasvulling – aan jou de keus.”

Naar het recept
perzik-amandeltaart

Perzik-amandeltaart met mascarpone

Dat de perzik en de amandel familie zijn blijkt wel uit deze taart: de smaken gaan perfect samen. Probeer maar eens uit met dit heerlijke recept. Loopt het water je al in de mond?

Naar het recept
madeleines

Madeleines volgens het recept van Janny van der Heijden

Très Français en snel gemaakt. De madeleines volgens het recept van Janny van der Heijden zijn onweerstaanbaar lekker en ook nog eens gemakkelijk om te maken.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!