Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
recept Malteser-chocoladecheesecake

Tips voor cheesecake: zo mislukt je taart nooit meer

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Het gebeurt iedereen weleens; je hebt zo je best gedaan op een prachtige cheesecake, en dan komt ‘ie opeens gescheurd uit de oven. Wij geven je tips voor cheesecake, zodat je voortaan altijd succes hebt!

Tips voor cheesecake

Het water loopt ons in de mond, alleen al bij de gedachte aan taart. Onze website staat vol met de beste recepten voor cheesecake, zo maakten we eerder al dit lijstje met 5x de lekkerste cheesecake. Tijd voor wat tips voor cheesecake.

Kortom, in dit artikel vind je wat verdieping. Gebeurt het jou weleens dat de taart gescheurd uit de oven komt? Of dat de vulling maar vloeibaar blijft? Wij hebben de beste tips voor cheesecake, juist om deze fouten te voorkomen. Duik de keuken in, pas de tips toe en bewaar een stukje taart voor ons…

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. De juiste temperatuur voor de perfecte cheesecake

Deze tip is misschien wel één van de belangrijkste tips voor de perfecte cheesecake. We hebben het niet alleen over de temperatuur van de oven, de temperatuur van de ingrediënten is minstens net zo belangrijk. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, haal alles een uurtje voordat je begint alvast uit de koelkast. Dit voorkomt klontjes in je beslag – of erger nog – dat het mengsel voor in je taart gaat schiften.

Kijk daarnaast goed in het recept op welke temperatuur de oven moet. Laat deze volledig voorverwarmen en gebruik bij voorkeur boven- en onderwarmte. Misschien een beetje voor de hand liggend, toch is dit één van de belangrijkste tips voor perfecte cheesecake.

2. Cheesecake bakken: klop niet te lang

Voor sommige baksels wil je juist wat langer kloppen zodat ze lekker luchtig worden. Bij cheesecake stop je met kloppen of mixen zodra het mengsel egaal is. Hoe meer lucht er namelijk in komt, hoe eerder de cheesecake zal barsten in de oven. Daarnaast wil je een romig resultaat, dit verpest je door te lang te kloppen.

3. Gebruik stoom voor de perfecte cheesecake

Om de perfecte cheesecake te bakken heb je stoom nodig. Sommige zweren er ondertussen zelfs bij. Daar hoef je geen speciale stoomoven voor aan te schaffen, je zorgt namelijk zelf op een simpele manier voor stoom. Vul een grote ovenschaal met warm (liefst gekookt) water. Zet deze helemaal onderin de oven.

Het rek met de springvorm komt in het midden van de oven, boven de ovenschaal. Tijdens het bakken verdampt het water in de ovenschaal; zo creëer je stoom! Wij bakken geen cheesecake meer zonder dit trucje. Nooit meer scheuren in de taart met deze tips voor cheesecake.

4. Nooit de ovendeur open

Ook deze tip voorkomt scheuren in de cheesecake. Door tijdens het bakken de ovendeur open te maken verander je plots de luchtstroom en temperatuur in de oven. Hier houdt de cheesecake niet van. Doe alleen de ovendeur open aan het eind van de baktijd. Laat de cheesecake met de ovendeur open afkoelen ín de oven. Haal ‘m er niet meteen uit, maar heb geduld. Zo koelt de taart geleidelijk af, en dat zorgt weer voor een beter resultaat.

5. Tips voor cheesecake: geduld…

Geduld is een schone zaak. En een lekkere zaak in dit geval. Neem de tijd, bij elke stap van het recept. Nadat de cheesecake in de oven is afgekoeld heeft deze nog een paar uur nodig in de koelkast om volledig op te stijven.

Het liefst laat je ‘m zelfs overnachten in de koelkast. Dit zorgt voor het beste resultaat als je de taart vervolgens aansnijdt bij de koffie of als toetje.

Genoeg tips voor cheesecake? Aan de slag!

We deelden al eerder dit lijstje met de lekkerste recepten voor cheesecake. Als bonus delen we hieronder nog drie heerlijke recepten!

Frambozencheesecake

Frambozencheesecake

Frambozencheesecake

Geduld is na het afbakken een schone zaak. Laat de cheesecake goed afkoelen en vervolgens opstijven in de koelkast, dan is hij het allerlekkerst!

Naar het recept

Banoffee cheesecake

Banoffee cheesecake

Banoffee cheesecake

Een banoffeetaart gecombineerd met een cheesecake? Dat is absoluut een u003cemu003ematch made in heavenu003c/emu003e, probeer maar uit met dit recept.

Naar het recept

Malteser-chocoladecheesecake

recept Malteser-chocoladecheesecake

Malteser-chocoladecheesecake

De combinatie van cheesecake, chocolade én u003cemu003emaltesersu003c/emu003e is onweerstaanbaar lekker. Deze taart is groot genoeg om te delen, maar wij begrijpen het helemaal als je ‘m liever voor jezelf houdt.

Naar het recept

Baskische cheesecake

Bakken met gember: Baskische cheesecake met geroosterde druiven en gember

Baskische cheesecake met geroosterde druiven en gember

Een Baskische cheesecake lijkt aan de bovenkant iets verbrand, maar niets is minder waar. De zachte, zoet binnenkant combineert perfect met de ietwat bittere buitenkant, deze taart behoort dan ook tot onze favorieten!

Naar het recept

Amandelcheesecake met limoen

lactosevrije amandelcheesecake met limoen

Lactosevrije amandelcheesecake met limoen

Hou je ontzettend van cheesecake maar mag je geen lactose? Dan is deze lactosevrije cheesecake dé oplossing. De smaak is lekker fris door de toevoeging van limoen, die overigens perfect bij de amandelen past.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!