Baskische cheesecake met geroosterde druiven en gember
Gemiddeld
ca. 1 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 20 min. bereidingstijd
ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 240°C / hetelucht: 220°C). Bekleed een hoge springvorm (18 cm Ø) met bakpapier zodat het bakpapier boven de rand uitsteekt. Roer de roomkaas in een ruime kom los met de suiker maar klop hem niet luchtig. Roer er met een spatel een voor een de eieren erdoorheen. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei goed opgenomen is. Roer het citroensap erdoorheen.
Zeef de bloem er in delen overheen en spatel goed door zodat er geen klontjes in het beslag zitten. Meng als laatste de slagroom en het zout erdoorheen. Schenk het beslag in de springvorm en prik eventuele luchtbellen kapot met een satéprikker.
Zet de cheesecake op een rooster in het midden van de oven en bak hem ca. 35 minuten. De bovenkant moet mooi donker gekaramelliseerd zijn, maar het midden moet nog wel een beetje geleiachtig zijn. Neem uit de oven en laat op een rooster helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de cheesecake in de koelkast bewaren, losjes afgedekt met vershoudfolie. Haal de cheesecake 30 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verwarm voor de druiven de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Leg de druiven (nog aan de tros of enkele kleine trosjes) in een bakblik en verdeel er de verse gember over. Bedruip met de gembersiroop en het citroensap. Hussel lichtjes door elkaar. Rooster de druiven ca. 25 minuten in de oven tot ze openbarsten en een beetje karamelliseren. Neem uit de oven en laat afkoelen. Snijd puntjes van de cheesecake en schep er wat van de druiven, gember en de siroop uit het bakblik overheen. Lekker met opgeklopte slagroom.