Bereiding

1. Leg een dag van tevoren de ingrediënten voor de vulling in de cognac. Laat minimaal 12 uur weken.

2. Verwarm de oven voor op 130°C boven- en onderwarmte. Vet een ronde springvorm (22 cm Ø en 8 cm diep) in met boter en bekleed de zijkanten en de bodem met een dubbele laag bakpapier. Het is belangrijk om de vorm goed te isoleren, zodat de randen niet verbranden of uitdrogen tijdens het bakken. Neem vervolgens een vel bruin papier (kraftpapier), vouw het vel dubbel en vouw het om de buitenkant van de vorm. Knoop het vast met een stukje keukentouw. Vouw van nog twee vellen kraftpapier twee vierkanten. Eentje om straks de bakvorm op te zetten en eentje om op de vorm te leggen tijdens het bakken.

3. Klop voor de cake de boter en de suiker in een kom tot een romig geheel. Voeg het amandelextract en de vanille toe en meng erdoorheen. Klop de eieren er een voor een doorheen en zorg dat het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Voeg het laatste ei tegelijk met 1 tl bloem toe om te voorkomen dat het beslag gaat schiften. Voeg de overige bloem, het amandelmeel en de specerijen toe en meng goed door elkaar.

4. Voeg de marmelade toe aan het geweekte fruit en spatel het mengsel voorzichtig door het cakebeslag. Schep het beslag in de vorm. Leg één vierkant kraftpapier op de bakplaat. Zet de bakvorm erbovenop. Dek de vorm af met het andere vierkant kraftpapier. Bak de cake 3,5-4 uur in het midden van de oven. De cake is gaar wanneer een satéprikker er schoon uitkomt. Is hij nog niet gaar? Bak dan ca. 10 minuten verder en controleer de cake opnieuw. Haal de cake uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen.

5. Prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de afgekoelde cake. ‘Voed’ de cake met ca. 4 el cognac. Wikkel de cake in bakpapier en daarna in vershoudfolie en bewaar in een luchtdicht blik. Je kunt de cake tot aan de kerstdagen ca. 1 keer per week voeden met cognac.

Kijk voor uitgebreide stappenfoto’s in Het grote kerstnummer van Foodies (o.a. verkrijgbaar bij Bruna) of bekijk de stappenfilmpjes op onze Instagram.

Receptuur en styling: Regula Ysewijn. Fotografie: Greetje van Bruggenhout.

Brits bakboek

Meer gerechten zoals deze?

Brits bakboek
€31,99