Traditionele kerst cake
Uitdagend
ca. 5 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 5 u. en 10 min. bereidingstijd
Bereiding
Leg een dag van tevoren de ingrediënten, behalve de marmelade, voor de vulling van de Christmas cake in de cognac. Laat dit vervolgens minimaal 12 uur weken.
Verwarm de oven voor op 130°C boven- en onderwarmte. Vet een ronde springvorm (22 cm Ø en 8 cm diep) in met boter en bekleed ook de zijkanten en de bodem met een dubbele laag bakpapier. Het is belangrijk om de vorm goed te isoleren, zodat de randen niet verbranden of uitdrogen tijdens het bakken. Neem vervolgens een vel bruin papier (kraftpapier), vouw het vel dubbel en vouw het om de buitenkant van de vorm. Knoop het vast met bijvoorbeeld een stukje keukentouw. Vouw van nog twee vellen kraftpapier twee vierkanten. Eentje om straks de bakvorm op te zetten en eentje om op de vorm te leggen tijdens het bakken.
Klop voor de cake de boter en de suiker in een kom tot een romig geheel. Voeg het amandelextract en de vanille toe en meng erdoorheen. Klop de eieren er een voor een doorheen en zorg dat het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Voeg het laatste ei tegelijk met 1 tl bloem toe om te voorkomen dat het beslag gaat schiften. Voeg de overige bloem, het amandelmeel en de specerijen toe en meng goed door elkaar.
Voeg de marmelade toe aan het geweekte fruit en spatel het mengsel voorzichtig door het cakebeslag van de Christmas cake. Schep het beslag in de vorm. Leg één vierkant kraftpapier op de bakplaat. Zet de bakvorm erbovenop. Dek de vorm af met het andere vierkant kraftpapier. Bak de cake 3,5-4 uur in het midden van de oven. De cake is gaar wanneer een satéprikker er schoon uitkomt. Is hij nog niet gaar? Bak dan vervolgens ca. 10 minuten verder en controleer de cake opnieuw. Haal de cake uit de oven en laat hem eerst in de vorm afkoelen.
Prik met bijvoorbeeld een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de afgekoelde cake. ‘Voed’ de cake met ca. 4 el cognac. Wikkel de cake in bakpapier en daarna in vershoudfolie. Bewaar de Christmas cake in een luchtdicht blik. Tot slot kun je de cake tot aan de kerstdagen ca. 1 keer per week voeden met cognac.
Brits bakboek
€ 31,99Christmas Cake
Het is dat Hendrik het niet zelf kan navertellen, maar als we Regula mogen geloven ziet de Christmas cake er vandaag de dag nog precies hetzelfde uit als in de zestiende eeuw. “Als Hendrik een stukje zou proeven van mijn Engelse kerstcake, zou hij het verschil niet merken”, lacht Regula.
“Alleen de vorm is anders, als ik de geschiedenisboeken erop na sla was zijn cake ‘six footh’ groot, dus met een diameter van 1 meter. Zo’n cake moest natuurlijk het hele hof voeden!” Inmiddels is dát niet meer nodig, al zou het volgens Regula nog prima kunnen met de versie van nu. “De cake is echt heel erg machtig, aan één klein stukje heb je genoeg.”
Christmas cake voeden
Het bakken van een traditionele kerstcake vinden sommige mensen een grote klus rondom de drukte van de feestdagen. Dat snappen we goed. Gelukkig kun je nu al beginnen met het bakken van deze cake en hem gewoon nog eten wanneer de kerst eenmaal aanbreekt. Dat betekent wel dat je hem elke week een beetje aandacht moet geven en hem moet voeden. Hoe je dat doet? We leggen het stapsgewijs voor je uit, zodat jouw Christmas cake lang lekker blijft!
Wanneer bak je een Christmas cake?
Toch bak je traditioneel een hele cake, júist omdat je die zo mooi kan delen. “In de tijd van Hendrik de Achtste en in de eeuwen daarna werd de Christmas cake niet alleen met kerst gegeten. Het was meer een cake voor hoogtijdagen, zoals verjaardagen en huwelijken. Eigenlijk pas in de achttiende eeuw is de cake begonnen te verschuiven naar kerstmis. In die tijd vierde men kerst niet op twee, maar op twaalf dagen. Op de twaalfde dag werd de ‘Twelfth Cake’, wat wij vandaag de dag de Christmas cake noemen, aangesneden.”
Pas een eeuw later, wanneer Charles Dickens zich over kerst buigt, krijgt de traditie vorm zoals de Engelsen hem nu kennen. “In zijn iconische weergave van het kerstfeest in A Christmas Carol, blies hij kerstmis een nieuw leven in en zette hij de Christmas cake weer op de kaart.”
Kerst of huwelijk
Hoewel de meeste Engelsen deze cake met kerst op tafel zetten, bakt het Engelse koningshuis hem nog steeds voor huwelijken. “Een aantal mensen die niet op het huwelijk kunnen zijn, maar wel een connectie hebben met het koningshuis, krijgen, net als een aantal burgers, een stukje van de cake opgestuurd. Die hoeven ze overigens niet meteen op te peuzelen: door de alcohol in de cake is hij erg lang houdbaar. Drie jaar geleden is er een stuk cake geveild van het huwelijk van koningin Victoria, begin negentiende eeuw. Die was nog prima te eten!”