Lees verder onder de advertentie
Kun jij geen dag langer wachten tot kerst? Dat hoeft ook niet! Met deze klassieke Engelse Christmas cake kun je vandaag al beginnen. De enige echte Queen of England, Regula Ysewijn, deelt haar recept, waarom je er zo vroeg mee moet beginnen en welke mooie traditie er achter deze cake schuilgaat.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een Christmas cake?
Een Christmas cake is een cake gevuld met fruit, die volgens eeuwenlange traditie vooral met kerst gegeten wordt. Volgens Regula Ysewijn, culinair schrijfster en fotograaf, ziet de cake er nog net zo uit als toen hij in de zestiende eeuw voor het eerst gebakken werd. “Alleen de vorm is anders; als ik de geschiedenisboeken erop na sla was zijn cake ‘six footh’ groot, dus met een diameter van 1 meter. Zo’n cake moest natuurlijk het hele hof voeden!” Inmiddels is dát niet meer nodig, al zou het volgens Regula nog prima kunnen met de versie van nu. “De cake is echt heel erg machtig, aan één klein stukje heb je genoeg.”
Christmas cake bakken
Het bakken van een Christmas cake is een flinke klus. Gelukkig kun je hier nu al mee beginnen en hem dan bewaren tot kerst. Nu horen we je denken, ‘hoe blijft dat zo lang houdbaar’? Nou, door hem goed te voeden! Verderop in dit artikel leggen we je uit hoe je dit doet… Ontdek eerst het recept:
Traditionele kerst cake
Een Engelse Christmas cake maken doe je op tijd. Je kunt het beste al enkele weken voor kerst beginnen… Bereid je in november alvast voor, haal de juiste boodschappen in huis en verlekker je binnenkort aan het verbluffende eindresultaat naar recept van Regula Ysewijn.
Voor de vulling
- 790 g sultana-rozijnen
- 285 g rozijnen
- 225 g krenten
- 115 g gekonfijte kersen (in vieren gesneden)
- 115 g gekonfijte citroen (alleen de schil)
- 1 schil van 1 biologische citroen (geraspt)
- 175 ml cognac (evt. whisky of rum)
- 3 el marmelade
Voor de cake
- 340 g zachte boter
- 340 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 vanillestokje (het merg eruit geschraapt of evt. 1½ tl natuurlijk vanille-extract)
- 6 eieren
- 400 g bloem
- 85 g amandelmeel
- 1/2 tl gemalen nootmuskaat
- cognac (om de cake mee te voeden)
- boter (om in te vetten)
Benodigdheden
- bakpapier
- keukentouw
Bereiding
Leg een dag van tevoren de ingrediënten, behalve de marmelade, voor de vulling van de Christmas cake in de cognac. Laat dit vervolgens minimaal 12 uur weken.
Verwarm de oven voor op 130°C boven- en onderwarmte. Vet een ronde springvorm (22 cm Ø en 8 cm diep) in met boter en bekleed ook de zijkanten en de bodem met een dubbele laag bakpapier. Het is belangrijk om de vorm goed te isoleren, zodat de randen niet verbranden of uitdrogen tijdens het bakken. Neem vervolgens een vel bruin papier (kraftpapier), vouw het vel dubbel en vouw het om de buitenkant van de vorm. Knoop het vast met bijvoorbeeld een stukje keukentouw. Vouw van nog twee vellen kraftpapier twee vierkanten. Eentje om straks de bakvorm op te zetten en eentje om op de vorm te leggen tijdens het bakken.
Klop voor de cake de boter en de suiker in een kom tot een romig geheel. Voeg het amandelextract en de vanille toe en meng erdoorheen. Klop de eieren er een voor een doorheen en zorg dat het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Voeg het laatste ei tegelijk met 1 tl bloem toe om te voorkomen dat het beslag gaat schiften. Voeg de overige bloem, het amandelmeel en de specerijen toe en meng goed door elkaar.
Voeg de marmelade toe aan het geweekte fruit en spatel het mengsel voorzichtig door het cakebeslag van de Christmas cake. Schep het beslag in de vorm. Leg één vierkant kraftpapier op de bakplaat. Zet de bakvorm erbovenop. Dek de vorm af met het andere vierkant kraftpapier. Bak de cake 3,5-4 uur in het midden van de oven. De cake is gaar wanneer een satéprikker er schoon uitkomt. Is hij nog niet gaar? Bak dan vervolgens ca. 10 minuten verder en controleer de cake opnieuw. Haal de cake uit de oven en laat hem eerst in de vorm afkoelen.
Prik met bijvoorbeeld een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de afgekoelde cake. ‘Voed’ de cake met ca. 4 el cognac. Wikkel de cake in bakpapier en daarna in vershoudfolie. Bewaar de Christmas cake in een luchtdicht blik. Tot slot kun je de cake tot aan de kerstdagen ca. 1 keer per week voeden met cognac.
Receptuur en styling: Regula Ysewijn. Fotografie: Greetje van Bruggenhout.
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Christmas cake voeden
Het bakken van een traditionele kerstcake vinden sommige mensen een grote klus rondom de drukte van de feestdagen. Dat snappen we goed. Gelukkig kun je nu al beginnen met het bakken van deze cake en hem gewoon nog eten wanneer de kerst eenmaal aanbreekt. Dat betekent wel dat je hem elke week een beetje aandacht moet geven en hem moet voeden. Hoe je dat doet? We leggen het stapsgewijs voor je uit, zodat jouw Christmas cake lang lekker blijft!
Na het bakken van je kerstcake is het belangrijk om elke week een vast moment aan te houden om je cake te voeden. Met dit stappenplan voor Christmas cake voeden, weet je zeker dat hij tot aan kerst lekker blijft:
- Pak de cake voorzichtig uit en prik met een lange satéprikker wat gaatjes in de bovenkant;
- Besprenkel 3-4 el cognac (of whisky of rum) over de cake. De drank loopt zo in de gaatjes, waardoor de cake dit goed kan opzuigen.
- Pak de cake tot slot weer goed luchtdicht in met een laag bakpapier en vervolgens een laag aluminiumfolie of huishoudfolie. Zorg ervoor dat dit niet vochtig is; dat kan ervoor zorgen dat je cake gaat schimmelen. Vervang het dus voor nieuw papier wanneer dit wel het geval is.
- Bewaar de cake op kamertemperatuur.
Heb je geen satéprikker in huis? Dan kun je de cake ook bestrijken met cognac door een kwastje te gebruiken. Bestrijk de cake dan goed rondom met de drank.
Wanneer bak je een Christmas cake?
Vroeger werd de Christmas cake niet alleen met kerst gegeten. Het was meer een cake voor hoogtijdagen, zoals verjaardagen en huwelijken. Eigenlijk pas in de achttiende eeuw is de cake begonnen te verschuiven naar kerstmis. In die tijd vierde men kerst niet op twee, maar op twaalf dagen. Op de twaalfde dag werd de ‘Twelfth Cake’, wat wij vandaag de dag de Christmas cake noemen, aangesneden.
Pas een eeuw later, wanneer Charles Dickens zich over kerst buigt, krijgt de traditie vorm zoals de Engelsen hem nu kennen. “In zijn iconische weergave van het kerstfeest in A Christmas Carol, blies hij kerstmis een nieuw leven in en zette hij de Christmas cake weer op de kaart.” Juist omdat je hem aan zoveel mogelijk mensen wilt laten proeven, is het zo fijn om op tijd te beginnen met het bakken van je kerstcake.
Onze tips
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Smoothie maken: 7x de lekkerste recepten
12x risotto recepten om van te genieten
Flammkuchen: 7x heerlijke recepten
Wentelteefjes maken: 7x de lekkerste recepten
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.
Lees verder onder de advertentie