Lees verder onder de advertentie
Terwijl de spelers zich klaarmaken voor de volgende voetbalwedstrijd, haal jij de boodschappen in huis voor deze heerlijke voetbal hapjes. Tijd om te scoren, zowel op het veld als in de keuken!
Lees verder onder de advertentie
Voetbal hapjes
Niet alleen de spelers thuis, ook de fans thuis treffen de nodige voorbereidingen voor de wedstrijd. Want bij het kijken van die spannende voetbalwedstrijden wil je natuurlijk wel wat te snacken hebben. Daarom hebben wij onze favoriete recepten voor voetbal hapjes verzameld. Van bitterballen tot arancini; deze ballen treffen in ieder geval doel!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
De bal die áltijd scoort
We kunnen niet anders dan dit lijstje met voetbal hapjes aftrappen met de klassieker, dé bal der ballen, de bitterbal:
Bitterballen
Weinig is er zo lekker als borrelen met een bitterbal. Met een oneven aantal in een schaaltje met flink wat dipsaus erbij. Heerlijk!
Ingrediënten
- 50 g boter
- 60 g bloem
- 1 blaadje gelatine
- 400 ml krachtige runderbouillon (afgekoeld)
- 300 g gaar soepvlees bijv. schenkel (fijngesneden)
- 1 eidooier
- 50 ml room
- zout en peper
- nootmuskaat
- mosterd
- worcestersaus
- 3 eiwitten (losgeklopt)
- 100 g paneermeel (fijn)
- 100 g paneermeel (grof)
- zonnebloemolie (om te frituren)
Benodigdheden
- ijslepel
Bereiding
Smelt de boter in een pan. Neem van het vuur en voeg de bloem toe. Roer met een houten lepel of spatel tot een roux. Zet terug op middelhoog vuur en bak de roux gaar in ca. 5-6 minuten. Blijf roeren met de spatel en zorg dat de roux niet donker kleurt. De roux is gaar als hij mooi glanst en loslaat van de pan. Neem van het vuur en laat enkele minuten staan. Week ondertussen de gelatine in koud water.
Voeg geleidelijk de koude bouillon toe aan de warme roux en roer met een garde tot een glad geheel. Breng op middelhoog vuur rustig aan de kook en roer regelmatig goed over de bodem. De ragout zal nu dik worden, laat 1 minuut al roerend doorkoken. Neem van het vuur.
Knijp de gelatine uit en los hem al roerende met een garde op in de warme ragout. Kluts de eidooier met de room en meng door de ragout. Meng het fijngesneden vlees door de ragout. Breng het geheel op smaak met zout, peper, nootmuskaat, mosterd en worcestersaus.
Schep de ragout in een platte bak. Dek af met folie en laat 24 uur opstijven in de koelkast.
Schep met een ijslepel bollen van gelijk formaat van de afgekoelde ragout en leg ze direct in het fijne paneermeel. Wentel voorzichtig in het fijne paneermeel en rol tussen je handpalmen tot een balletje.
Wentel vervolgens in het losgeroerde eiwit. Zorg dat de ballen helemaal goed bedekt zijn met een laagje eiwit. Wentel de bitterballen nu door het grove paneermeel en rol ze nog voorzichtig in vorm tussen je handpalmen.
Je kunt ze nu direct frituren, afgedekt bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Frituur de bitterballen in een ruime hoeveelheid olie van ca. 170°C in ca. 3-4 minuten gaar. Wanneer je ze invriest, ontdooi de bitterballen dan eerst in de koelkast voor het frituren.
foto’s & receptuur: Willem van Santen
Voetbal hapjes voor het EK
Wij weten misschien wel de ballen van voetbal, maar we kunnen je wel beloven dat je met deze ronde snacks gaat scoren!
Gefrituurde risottoballetjes
De Siciliaanse equivalent van de bitterbal is al net zo onweerstaanbaar en helemaal no-waste wanneer je het maakt van restjes rijst!
Geitenkaasbitterballen met rozepeperhoning
Deze geitenkaasbitterballen zijn zo smeuïg dat je geen dipsaus nodig hebt.
Bakbanaanballetjes
Liever zoet? Dan zijn deze balletjes van bakbanaan dé voetbal hapjes voor jou! Serveer met de koffiesaus als dip.
Fetaballetjes met knapperige za’atar-korst
Deze fetaballetjes zijn niet alleen heerlijk voor bij de voetbalborrel maar ook als onderdeel van een tafel vol mezze gerechten. Tip: besprenkel met een goede olijfolie en serveer met platbrood.
Borrelplank met voetbal hapjes
Wil je voor bij de wedstrijd niet alleen maar losse voetbal hapjes maar een hele borrelplank serveren? We leggen je graag uit hoe je de perfecte borrelplank kan samenstellen in 4 simpele stappen:
Onze tips
5x recepten voor tompouce
Borrelen met bitterballen: 7x heerlijke recepten
Zo maak je een Spaanse borrelplank met tapas
Alles over frituren: zo frituur je perfect knapperig en goudbruin
Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.
Lees verder onder de advertentie