Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
bitterballen recepten

Borrelen met bitterballen: 7x heerlijke recepten

Advertentie

Weinig is er zo lekker als borrelen met een bitterbal. Met een oneven aantal in een schaaltje met flink wat dipsaus erbij. Heerlijk! Ga je ze dit weekend thuis maken?

Bitterbal recepten

Heb jij al wel eens zelf thuis bitterballen gemaakt? Minstens net zo lekker als in de kroeg. En het leukste? Met de vulling kun je volop variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vega variant met geitenkaas of risotto? Of maak ze met een Spaanse twist door chorizo toe te voegen. We geven eerlijk toe; enkele van de bitterbal recepten zijn eigenlijk bedoeld om kroketjes te maken. Maar wij zijn de moeilijkste niet; wanneer je ze net wat anders rolt, maak jij er eenvoudig bitterballen van.

Ook iedere week de lekkerste borrel recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Garnalenkroketjes

Na de klassieke variant met rundvlees, is de vulling met garnalen misschien wel het meest populair. Dat is niet gek want de ziltige binnenkant in een knapperig korstje is onweerstaanbaar lekker.

> naar het recept: garnalenkroketjes

bitterbal recepten

Gefrituurde risottoballetjes

Restje risotto over? Oud brood dat is blijven liggen? Stukjes kaas waar geen plak van te snijden is? Daar hebben wij een heerlijke oplossing voor. Dit Siciliaanse equivalent van de bitterbal is al net zo onweerstaanbaar.

> naar het recept: gefrituurde risottoballetjes

bitterbal recepten

Arancini met truffel en Grana Padano

Officieel noem je de risottoballetjes in Italië arancini. Dit recept voor arancini met truffel en Grana Padano is perfect om te maken als borrelhapje of anti pasti.

> naar het recept: arancini met truffel en Grana Padano

Arancini met truffel en Grana Padano

Viskroketjes met uiensalade

Deze viskroketjes met uiensalade zijn geïnspireerd op het Portugese gerecht fofos de bacalhau. De basis van kabeljauw en aardappelkruim is hetzelfde, maar in de Indiase provincie Goa hebben ze er een eigen draai aan gegeven met de kruiden en specerijen.

> naar het recept: viskroketjes met uiensalade

De smaken van West-India: Viskroketjes met uiensalade

Chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise

Geef de bitterbal eens een Spaanse twist door chorizo en manchego aan de vulling toe te voegen. Heerlijk om tijdens de borrel te serveren. Biertje erbij en smikkelen maar!

> naar het recept: chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise

spaanse gerechten chorizo manchego kroketjes

Geitenkaasbitterballen met rozepeperhoning

Deze geitenkaasbitterballen zijn zo smeuïg dat je geen dipsaus nodig hebt. Kun je geen oranjebloesemhoning voor in het beslag vinden? Gebruik dan een neutrale honing van goede kwaliteit en voeg een paar druppels oranjebloesemwater toe (te koop bij Turkse of Marokkaanse supermarkten).

> naar het recept: geitenkaasbitterballen met rozepeperhoning

geitenkaasbitterballen junkfood

Bloedworstbitterballen met appelmoes

Gebakken bloedworst met appeltjes is een klassieker, maar wat dacht je van bloedworstbitterballen met appelmoes? Een waar Nederlands-Brits fusion gerecht.

> naar het recept: bloedworstbitterballen met appelmoes

Bloedworstbitterballen met appelmoes

Bloemkoolkroketjes

Bloemkool is super veelzijdig. Door de zachte smaak van deze groente kun je ‘m gemakkelijk verwerken. Zo ook in deze heerlijke kroketjes. Wil je nog meer smaak? Rooster de bloemkool dan in de oven.

> naar het recept: bloemkoolkroketjes

Bloemkoolkroketjes

Coxinha met gebraden kip

Eerlijk is eerlijk, een echte bitterbal of kroket is dit eigenlijk niet. Toch mochten ze door de zachte vulling en knapperige buitenkant niet in ons lijstje met bitterbal recepten ontbreken. Coxinha betekent ‘dijtje’ en is een populaire Braziliaanse snack met kip. Deze Brits-Braziliaanse versie bevat gebraden kip en dragon.

> naar het recept: coxinha met gebraden kip

Coxinha met gebraden kip

Dutch meatless meatballs

Liever vegan? Met plantaardige vervangers kun je ook eenvoudig een smeuïge bitterbal maken. Probeer het maar eens met dit recept!

> naar het recept: Dutch meatless meatballs

Dutch meatless meatballs bitterbal recepten

Stamppotkroket

We sluiten het lijstje met recepten voor bitterballen op en top Nederlands af met een stamppotkroket. Hollandser krijg je het niet!

> naar het recept: stamppotkroket

Stamppotkroket bitterbal recepten

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!