Advertentie
Bitterbal recepten
Heb jij al wel eens zelf thuis bitterballen gemaakt? Minstens net zo lekker als in de kroeg. En het leukste? Met de vulling kun je volop variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vega variant met geitenkaas of risotto? Of maak ze met een Spaanse twist door chorizo toe te voegen. We geven eerlijk toe; enkele van de bitterbal recepten zijn eigenlijk bedoeld om kroketjes te maken. Maar wij zijn de moeilijkste niet; wanneer je ze net wat anders rolt, maak jij er eenvoudig bitterballen van.
Ook iedere week de lekkerste borrel recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Garnalenkroketjes
Na de klassieke variant met rundvlees, is de vulling met garnalen misschien wel het meest populair. Dat is niet gek want de ziltige binnenkant in een knapperig korstje is onweerstaanbaar lekker.
> naar het recept: garnalenkroketjes
Gefrituurde risottoballetjes
Restje risotto over? Oud brood dat is blijven liggen? Stukjes kaas waar geen plak van te snijden is? Daar hebben wij een heerlijke oplossing voor. Dit Siciliaanse equivalent van de bitterbal is al net zo onweerstaanbaar.
> naar het recept: gefrituurde risottoballetjes
Arancini met truffel en Grana Padano
Officieel noem je de risottoballetjes in Italië arancini. Dit recept voor arancini met truffel en Grana Padano is perfect om te maken als borrelhapje of anti pasti.
> naar het recept: arancini met truffel en Grana Padano
Viskroketjes met uiensalade
Deze viskroketjes met uiensalade zijn geïnspireerd op het Portugese gerecht fofos de bacalhau. De basis van kabeljauw en aardappelkruim is hetzelfde, maar in de Indiase provincie Goa hebben ze er een eigen draai aan gegeven met de kruiden en specerijen.
> naar het recept: viskroketjes met uiensalade
Chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise
Geef de bitterbal eens een Spaanse twist door chorizo en manchego aan de vulling toe te voegen. Heerlijk om tijdens de borrel te serveren. Biertje erbij en smikkelen maar!
> naar het recept: chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise
Geitenkaasbitterballen met rozepeperhoning
Deze geitenkaasbitterballen zijn zo smeuïg dat je geen dipsaus nodig hebt. Kun je geen oranjebloesemhoning voor in het beslag vinden? Gebruik dan een neutrale honing van goede kwaliteit en voeg een paar druppels oranjebloesemwater toe (te koop bij Turkse of Marokkaanse supermarkten).
> naar het recept: geitenkaasbitterballen met rozepeperhoning
Bloedworstbitterballen met appelmoes
Gebakken bloedworst met appeltjes is een klassieker, maar wat dacht je van bloedworstbitterballen met appelmoes? Een waar Nederlands-Brits fusion gerecht.
> naar het recept: bloedworstbitterballen met appelmoes
Bloemkoolkroketjes
Bloemkool is super veelzijdig. Door de zachte smaak van deze groente kun je ‘m gemakkelijk verwerken. Zo ook in deze heerlijke kroketjes. Wil je nog meer smaak? Rooster de bloemkool dan in de oven.
> naar het recept: bloemkoolkroketjes
Coxinha met gebraden kip
Eerlijk is eerlijk, een echte bitterbal of kroket is dit eigenlijk niet. Toch mochten ze door de zachte vulling en knapperige buitenkant niet in ons lijstje met bitterbal recepten ontbreken. Coxinha betekent ‘dijtje’ en is een populaire Braziliaanse snack met kip. Deze Brits-Braziliaanse versie bevat gebraden kip en dragon.
> naar het recept: coxinha met gebraden kip
Dutch meatless meatballs
Liever vegan? Met plantaardige vervangers kun je ook eenvoudig een smeuïge bitterbal maken. Probeer het maar eens met dit recept!
> naar het recept: Dutch meatless meatballs
Stamppotkroket
We sluiten het lijstje met recepten voor bitterballen op en top Nederlands af met een stamppotkroket. Hollandser krijg je het niet!
> naar het recept: stamppotkroket
Lees ook:
Borreltijd! Zo maak je een Spaanse tapasplank
Wat is saffraan en wat kun je ermee?
7x verrassende crispy lekkernijen met panko
Onze tips
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten
De lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
Kerst amuses voor een verpletterende indruk
Dit zijn de beste recepten met burrata
5x de lekkerste recepten met linzen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.