Advertentie
Wat is panko?
Panko is Japans paneermeel gemaakt van een speciale soort witbrood. Het bestaat uit grotere vlokken en is veel lichter, luchtiger en knapperiger dan gewoon paneermeel. Je kunt panko vrijwel altijd door paneermeel vervangen, maar het resultaat zal niet hetzelfde zijn. Alleen panko geeft je gerechten het lichte, maar oh zo onweerstaanbare crunchy jasje.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Bereidingswijze
Met deze basistechniek kun je leren om vrijwel alles te voorzien van het heerlijk knapperige laagje panko. Voor het laagje heb je maar 3 dingen nodig: bloem, geklutst ei en uiteraard panko. Verder heb je olie nodig om in te frituren. Haal de ingrediënten naar wens achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Verhit een laag olie in een (frituur)pan tot 160-180°C en frituur de gepaneerde ingrediënten tot ze aan de buitenkant goudbruin en knapperig zijn en van binnen gaar. Schep je knapperige lekkernijen uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier. Serveer direct met een bijpassende saus. Het knapperige laagje smaakt vers het lekkerst, dus frituur alleen de hoeveelheid die je direct op kunt maken. De gepaneerde producten kun je eventueel een dagje in de koelkast bewaren.
Wat kun je allemaal paneren?
De lijst van wat je NIET kunt paneren zou eigenlijk vele malen korter zijn. Alles wat je na het bakken in de koekenpan of in de oven lekker vindt, wordt nóg lekkerder onder een laagje panko. Kip, vis, groente zoals courgette, aubergine of bloemkool, champignons, tofu, verschillende soorten kaas en ga zo maar door. Wat is niet geschikt? Groenten met veel vocht zoals komkommer of tomaten en ingrediënten met een lange gaartijd. Verder is bijna alles dat compact genoeg is om te kunnen paneren en frituren het proberen waard!
Recepten met panko
Wees niet bang om te experimenten met panko, want onder een knapperig laagje en met bijbehorende saus wordt bijna alles lekker, zelfs spruitjes als je ze niet lust. Maar heb je nog helemaal geen ervaring met paneren, dan kun je het beste eerst een recept volgen. We hebben zeven verrassende recepten voor je verzameld voor lekkernijen met een crunchy laagje panko. Stuk voor stuk onweerstaanbaar lekker!
Crunchy avocadofrietjes met salsa van gegrilde mango
Frietjes maken van avocado? Jazeker! Probeer maar eens met dit heerlijk recept, hier na wil je nooit meer anders.
Gefrituurde garnalen po’boy uit Louisiana
Garnalen lenen zich perfect om gegaard te worden in een krokant jasje. Juist door de korte gaartijd zijn ze in een mum van tijd klaar zodra je ze in de olie frituurt.
Japanse katsu sando
Ken je deze Japanse sandwich al? Hij bestaat uit melkbrood met gefrituurde varkenskotelet (of eventueel kip). De tonkatsu-saus zit boordevol umami, smullen!
Mozzarellasticks met pittige dipsaus
Kaas is baas, daar zijn we het vast over eens. En dat geldt zeker in dit recept voor crunchy mozzarellasticks. De pittige dipsaus zorgt dat het feestje helemaal compleet is.
Gebakken burrata met caponata
Nog zo’n heerlijk recept met kaas, ditmaal kiezen we voor burrata. Ook deze kaas leent zich namelijk perfect om te laten frituren. Eet smakelijk!
Bloemkoolkroketjes
Kroketjes van bloemkool zijn heerlijke snacks die niet mogen ontbreken op je eerstvolgende borrelplank. Niettemin door het krokante jasje van panko natuurlijk!
Lees ook:
Onze tips
Stoven maar: 4x recepten met groente
Wat eten we vanavond? 15x lekkere recepten voor elke dag
Toetjes met mascarpone: van cake tot taart
5x verrassende rode kool recepten
Dit zijn de lekkerste koolhydraatarme recepten
Allround oven: dit zijn de beste ovengerechten recepten
De lekkerste recepten voor wafels bakken
Mosterd bij de maaltijd
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.