Wat is panko?

Panko is Japans paneermeel gemaakt van een speciale soort witbrood. Het bestaat uit grotere vlokken en is veel lichter, luchtiger en knapperiger dan gewoon paneermeel. Je kunt panko vrijwel altijd door paneermeel vervangen, maar het resultaat zal niet hetzelfde zijn. Alleen panko geeft je gerechten het lichte, maar oh zo onweerstaanbare crunchy jasje.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bereidingswijze

Met deze basistechniek kun je leren om vrijwel alles te voorzien van het heerlijk knapperige laagje panko. Voor het laagje heb je maar 3 dingen nodig: bloem, geklutst ei en uiteraard panko. Verder heb je olie nodig om in te frituren. Haal de ingrediënten naar wens achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Verhit een laag olie in een (frituur)pan tot 160-180°C en frituur de gepaneerde ingrediënten tot ze aan de buitenkant goudbruin en knapperig zijn en van binnen gaar. Schep je knapperige lekkernijen uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier. Serveer direct met een bijpassende saus. Het knapperige laagje smaakt vers het lekkerst, dus frituur alleen de hoeveelheid die je direct op kunt maken. De gepaneerde producten kun je eventueel een dagje in de koelkast bewaren.

Wat kun je allemaal paneren?

De lijst van wat je NIET kunt paneren zou eigenlijk vele malen korter zijn. Alles wat je na het bakken in de koekenpan of in de oven lekker vindt, wordt nóg lekkerder onder een laagje panko. Kip, vis, groente zoals courgette, aubergine of bloemkool, champignons, tofu, verschillende soorten kaas en ga zo maar door. Wat is niet geschikt? Groenten met veel vocht zoals komkommer of tomaten en ingrediënten met een lange gaartijd. Verder is bijna alles dat compact genoeg is om te kunnen paneren en frituren het proberen waard!

Recepten met panko

Wees niet bang om te experimenten met panko, want onder een knapperig laagje en met bijbehorende saus wordt bijna alles lekker, zelfs spruitjes als je ze niet lust. Maar heb je nog helemaal geen ervaring met paneren, dan kun je het beste eerst een recept volgen. We hebben zeven verrassende recepten voor je verzameld voor lekkernijen met een crunchy laagje panko. Stuk voor stuk onweerstaanbaar lekker!

Crunchy avocadofrietjes met salsa van gegrilde mango

Frietjes maken van avocado? Jazeker! Probeer maar eens met dit heerlijk recept, hier na wil je nooit meer anders.

> naar het recept: crunchy avocadofrietjes met salsa van gegrilde mango

Gefrituurde garnalen po’boy uit Louisiana

Garnalen lenen zich perfect om gegaard te worden in een krokant jasje. Juist door de korte gaartijd zijn ze in een mum van tijd klaar zodra je ze in de olie frituurt.

> naar het recept: gefrituurde garnalen po’boy uit Louisiana

Recepten met panko: po'boy

Japanse katsu sando

Ken je deze Japanse sandwich al? Hij bestaat uit melkbrood met gefrituurde varkenskotelet (of eventueel kip). De tonkatsu-saus zit boordevol umami, smullen!

> naar het recept: Japanse katsu sando

Mozzarellasticks met pittige dipsaus

Kaas is baas, daar zijn we het vast over eens. En dat geldt zeker in dit recept voor crunchy mozzarellasticks. De pittige dipsaus zorgt dat het feestje helemaal compleet is.

> naar het recept: mozzarellasticks met pittige dipsaus

mozzarellasticks

Gebakken burrata met caponata

Nog zo’n heerlijk recept met kaas, ditmaal kiezen we voor burrata. Ook deze kaas leent zich namelijk perfect om te laten frituren. Eet smakelijk!

> naar het recept: gebakken burrata met caponata

Bloemkoolkroketjes

Kroketjes van bloemkool zijn heerlijke snacks die niet mogen ontbreken op je eerstvolgende borrelplank. Niettemin door het krokante jasje van panko natuurlijk!

> naar het recept: bloemkoolkroketjes

Bloemkoolkroketjes

Lees ook: