Advertentie
Duizenden jaren geleden werd er al mais verbouwd in Mexico. Oorspronkelijk was het een gewoon een grassoort met normale, kleine halmen, maar door veredeling werden de kolven steeds groter en groter – tot het formaat dat we nu kennen. Verrassend genoeg wordt mais wereldwijd meer verbouwd dan tarwe of rijst. De meeste mais wordt gebruikt als veevoer of voor de productie van glucosesiroop. Andere iconische maisproducten zijn cornflakes en popcorn, maar wij richten ons hier op een ander product: maismeel.
Wat is maismeel?
Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen: maismeel is iets heel anders dan maiszetmeel (ook wel bekend als maïzena). Zetmeel is een complex koolhydraat dat door sommige planten wordt aangemaakt als energievoorraad. Maiszetmeel wordt gemaakt door zowel de oliën als de eiwitten aan de maiskorrel te onttrekken. Zo ontstaat een veelzijdig bindmiddel. Wat is maismeel dan precies? Heel simpel; het is het meel dat je overhoudt als je gedroogde maiskorrels fijnmaalt.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt maismeel?
Nu we de vraag ‘wat is maismeel’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat het ten opzichte van tarwemeel niet alleen een opvallende gele kleur heeft, maar ook dat het veel ‘kleurrijker’ smaakt. Het is zoeter dan tarwemeel, het geeft een vollere smaak. Dit proef je dan ook terug in producten zoals taco’s en tortilla’s.
Hoe vervang je maismeel?
Het is vaak juist een vervanger – bijvoorbeeld in glutenvrije baksels. In plaats van maismeel zou je bijvoorbeeld ook gierstmeel of quinoameel kunnen gebruiken. Beide meelsoorten hebben ook een lichtzoete smaak (iets notiger) én een gelige kleur. Maar ze zijn in tegenstelling tot maismeel lastig te krijgen.
Waar koop je het?
Je koopt het in de supermarkt, bij de molen, of online natuurlijk. Het is soms even zoeken, maar over het algemeen is het goed verkrijgbaar. Let wel op het verschil tussen maismeel en maisgries. De tweede is grover gemalen en wordt meestal gebruikt om polenta mee te maken. Het beste koop je het meel bij een molen die zelf maalt – dan haal je met zekerheid een vers product in huis.
Wat kan je er allemaal mee?
Het is onmisbaar in de Mexicaanse keuken – ideaal voor prachtige gele maistortilla’s. Maar ook voor brood is het goed te gebruiken, zeker in combinatie met tarwemeel. Omdat maismeel glutenvrij is, helpt het tarwemeel om meer structuur aan je brood te geven. Uiteraard kan je er ook een mooie gladde van polenta koken, of een kleurrijke cake (zoet of hartig). Of denk aan mooie gele, lekker brosse maiskoekjes – de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga jij aan de slag met onderstaande recepten?
Spicy cornbread muffins
Deze hartige muffins zet je zo op tafel en smaken ongelofelijk lekker. Zeker met een fijne dip kun je ze perfect als voorgerecht of als snack serveren.
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe alle ingrediënten met een flinke snuf zout en peper in een grote kom en klop met een garde alles goed door elkaar tot een mooi beslag zonder klontjes. Is het beslag te dik, voeg dan nog een scheutje melk toe.
Leg de vormpjes in de holtes van het bakblik en verdeel het beslag erover. Bak in ca. 30 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Stort de muffins uit het bakblik en laat ze afkoelen op een rooster.
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren
Maïsbrood met garnalen
Hou je ook zo van garnalen? Dan moet je eens dit maïsbrood proberen! Haal verse garnalen bij de viswinkel (het liefst grote garnalen) en maak eens dit fijne brood.
Ragù bolognese met knapperige polenta
Deze klassieke Italiaanse saus is niet alleen erg lekker bij een goed bord pasta, ook met knapperige polenta smaakt een echt ragù voortreffelijk!
Lees ook:
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.