Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wat is maismeel en wat kun je ermee?

Wat is maismeel en wat kun je ermee?

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Duizenden jaren geleden werd er al mais verbouwd in Mexico. Oorspronkelijk was het een gewoon een grassoort met normale, kleine halmen, maar door veredeling werden de kolven steeds groter en groter – tot het formaat dat we nu kennen. Verrassend genoeg wordt mais wereldwijd meer verbouwd dan tarwe of rijst. De meeste mais wordt gebruikt als veevoer of voor de productie van glucosesiroop. Andere iconische maisproducten zijn cornflakes en popcorn, maar wij richten ons hier op een ander product: maismeel.

Wat is maismeel?

Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen: maismeel is iets heel anders dan maiszetmeel (ook wel bekend als maïzena). Zetmeel is een complex koolhydraat dat door sommige planten wordt aangemaakt als energievoorraad. Maiszetmeel wordt gemaakt door zowel de oliën als de eiwitten aan de maiskorrel te onttrekken. Zo ontstaat een veelzijdig bindmiddel. Wat is maismeel dan precies? Heel simpel; het is het meel dat je overhoudt als je gedroogde maiskorrels fijnmaalt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt maismeel?

Nu we de vraag ‘wat is maismeel’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat het ten opzichte van tarwemeel niet alleen een opvallende gele kleur heeft, maar ook dat het veel ‘kleurrijker’ smaakt. Het is zoeter dan tarwemeel, het geeft een vollere smaak. Dit proef je dan ook terug in producten zoals  taco’s en tortilla’s.

Hoe vervang je maismeel?

Het is vaak juist een vervanger – bijvoorbeeld in glutenvrije baksels. In plaats van maismeel zou je bijvoorbeeld ook gierstmeel of quinoameel kunnen gebruiken. Beide meelsoorten hebben ook een lichtzoete smaak (iets notiger) én een gelige kleur. Maar ze zijn in tegenstelling tot maismeel lastig te krijgen.

Waar koop je het?

Je koopt het in de supermarkt, bij de molen, of online natuurlijk. Het is soms even zoeken, maar over het algemeen is het goed verkrijgbaar. Let wel op het verschil tussen maismeel en maisgries. De tweede is grover gemalen en wordt meestal gebruikt om polenta mee te maken. Het beste koop je het meel bij een molen die zelf maalt – dan haal je met zekerheid een vers product in huis.

Wat kan je er allemaal mee?

Het is onmisbaar in de Mexicaanse keuken – ideaal voor prachtige gele maistortilla’s. Maar ook voor brood is het goed te gebruiken, zeker in combinatie met tarwemeel. Omdat maismeel glutenvrij is, helpt het tarwemeel om meer structuur aan je brood te geven. Uiteraard kan je er ook een mooie gladde van polenta koken, of een kleurrijke cake (zoet of hartig). Of denk aan mooie gele, lekker brosse maiskoekjes – de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga jij aan de slag met onderstaande recepten?

wat is maismeel spicy cornbread muffins

Spicy cornbread muffins

Deze hartige muffins zet je zo op tafel en smaken ongelofelijk lekker. Zeker met een fijne dip kun je ze perfect als voorgerecht of als snack serveren.

Naar het recept
Maïsbrood met garnalen

Maïsbrood met garnalen

Hou je ook zo van garnalen? Dan moet je eens dit maïsbrood proberen! Haal verse garnalen bij de viswinkel (het liefst grote garnalen) en maak eens dit fijne brood.

Naar het recept
Ragù bolognese met knapperige polenta

Ragù bolognese met knapperige polenta

Deze klassieke Italiaanse saus is niet alleen erg lekker bij een goed bord pasta, ook met knapperige polenta smaakt een echt ragù voortreffelijk!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!