Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
maïsweetjes

De leukste maïsweetjes op een rij

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Vroeger konden we ons uren vermaken met verstoppertje in een halfhoog maïsveld, inmiddels vermaken we ons met maïs in de keuken. Dit maak je allemaal van de goudgele (of paarse) korrels.

Interessante maïsweetjes

  • De top van de oogst van maïs ligt aan het einde van de zomer. Je plukt de kolven vlak voordat ze helemaal rijp zijn – melkrijp heet dit – als de draden die bovenaan de kolf zitten verdroogd en ook donkerbruin zijn.
  • Een verse maïskolf herken je aan de gele volle korrels. Koop ze het liefst met de bladeren er nog om, dit beschermt ze namelijk tegen uitdroging. Maïskorrels van wat oudere kolven zijn zichtbaar ingedeukt en uitgedroogd, deze kun je maar beter laten liggen.
  • Het verschil tussen suikermaïs en de snijmaïs die voor vee wordt gebruikt, zit hem in de hoeveelheid suiker in de korrels. Suikermaïs bevat veel suiker en snijmaïs bevat veel zetmeel. Je kunt de laatste maïssoort wel eten, maar hij smaakt niet zo lekker.
  • Sinds 1897 zijn er hele Amerikaanse generaties opgegroeid met cornflakes. Het eigenlijke doel van de zevendedagsadventist John Harvey Kellogg was om een lustremmend ontbijtproduct te maken. Van alle maïsweetjes was deze nieuw voor ons!
  • Van maïs kun je net als van andere granen bier maken. In Zuid-Amerika en Afrika maken ze bier van gefermenteerde maïspap.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Maïsweetjes

De wereld rond met maïs: dit koken ze over de grens

Polenta
Van oorsprong een echt boerengerecht uit Noord-Italië gemaakt van maïsgriesmeel, dat wordt gegeten met boter en parmezaan. Het is wel roeren geblazen, want de dikke romige pap van maïsgriesmeel en water kook je in 40 minuten gaar en je wil natuurlijk niet dat hij aanbrandt.

Geroosterde maïskolf
Go the American way! Een hele geroosterde maïskolf uit de oven of van de barbecue met boter en zout is het Amerikaanse antwoord op de vraag: wat te doen met verse maïskolf.

Maïs-kakiage
In Japan maken ze van jonge maïskorrels en bloem pannenkoekjes, tomorokoshi no kakiage. Je doopt ze tijdens het eten in een beetje sojasaus.

Maïstortilla’s
De echte tortilla’s, zoals ze in Mexico gemaakt worden, zijn van maïsmeel ofwel masa harina gemaakt. De tortilla’s van het kleverige natte maïsdeeg worden gestoomd en gebakken in een droge koekenpan.

Chicha morada
Deze dieprode drank zou je misschien niet associëren met maïs, maar in Peru maken ze chicha morada door gedroogde paarse maïs, ananas, appel, kaneel, limoen- en citroensap een tijd lang te koken in water. Na het zeven en koelen ontstaat een heerlijk verfrissend drankje.

Suam na maïs
Op de Filipijnen maken ze een heel bijzondere soep van de delicate witte maïssoort, varkensvlees en garnalen. Je eet suam na maïs als voorgerecht of als goedgevulde maaltijdsoep.

Popcorn
Popcorn mag je gerust een van de oudste snacks ter wereld noemen. Al duizenden jaren voor het begin van de jaartelling aten mensen in Mexico popcorn. In Amerika werd de snack echt populair eind negentiende eeuw, toen hij verkocht werd in stalletjes op straat. Door verhitting van de kern van de maïskorrel barst de schil terwijl het zetmeel de bekende luchtige structuur aanneemt.

Recepten met maïs:

Gegrilde maïs met rokerige limoenboter

Maïs op de BBQ is sowieso al een feestje, maar als je er dan ook nog eens rokerige limoenboter bij serveert kan het feest echt niet meer stuk. Geen zin om de BBQ aan te steken? Je maakt ze net zo makkelijk in een grillpan.

> naar het recept: gegrilde maïs met rokerige limoenboter

Recepten met gerookte-paprikapoeder: gegrilde mais met rokerige limoenboter

Maïscake met Limburgse appelstroop, appel en tijm

Inge van ‘Knoeien met Inge’ gaf Mexicaanse cornbread een heuse Limburgse twist! Inge: “Maïs is naast veevoer ook populaire en voedzame grondstof voor de mens. Al eeuwenlang wordt maïs tot meel vermalen en gebruikt in de keuken. Ik werd uitgedaagd om een recept te ontwikkelen met maïsmeel van Valle del Sole. Dat is deze heerlijke upside down maïscake geworden. Met Limburgse appelstroop, appel en tijm.”

> naar het recept: maïscake met Limburgse appelstroop, appel en tijm

Maïscake met Limburgse appelstroop, appels en tijm

Ceviche

In klassieke ceviche speelt maïs een belangrijke rol, in dit geval knapperige canchita uit Peru. In 15 minuten heb je dit heerlijke gerecht al op tafel staan. Zorg wel dat de vis kakelvers is als je aan de slag gaat met ceviche!

> naar het recept: ceviche

Ceviche

Loaded Mexican fries

Een lekker Mexicaans frietje of een goedgevulde empanada? Met deze hapjes open jij deze zomer je eigen foodtruck in je straat. Op en top Mexicaans streetfood!

> naar het recept: loaded Mexican fries

Maïsweetjes: loaded Mexican fries

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!