Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
taco

Taco, tortilla, tostada, enchilada, burrito: wat is het verschil?

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Ben je gek op Mexicaans eten maar weet je bij het bestellen van een gerecht nooit helemaal wat je kan verwachten? Wij maken je wegwijs in de keuken van pittige salsa's, smeuïge guacamole en knapperige maïs en ga los met je bestelling!

Dat alle gerechten lekker zijn in de Mexicaanse keuken, staat wat ons betreft buiten kijf. Maar de ene keer heb je zin in iets knapperigs, de andere keer in iets smeuïgs en daarom is het wel handig om de verschillen te weten tussen taco, tortilla, tostada, enchilada, burrito, fajita, quesadilla en chimichanga. Zijn we dan nog iets vergeten? De nacho’s natuurlijk!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Taco met pittige kipsalade en avocado

Taco met pittige kipsalade en avocado

Een snelle en superlekkere avondmaaltijd. Net even wat specialer door de kip die pittig is gekruid met chiliolie. De avocado is een fijne tegenhanger van de pit!

Naar het recept

Tortilla, taco, burrito

De tortilla ken je waarschijnlijk wel. Dit ronde platbrood dat wel veel wegheeft van een pannenkoek vind je in diverse groottes en gemaakt van mais- of tarwebloem. In Noord-Mexico eten ze voornamelijk tortilla’s van bloem en in Zuid-Mexico hebben ze liever tortilla’s van maïs.

Als je een maistortilla (met vulling) dubbelvouwt, noem je het een taco. Dit zal je misschien verrassen, want in de supermarkt zijn taco’s vaak harde schelpen. In Mexico noemen ze die harde schelpen tostada’s, maar daarover later meer. Een dubbelgevouwde tortilla kan ook een burrito zijn. Het verschil zit ‘m in het vouwen: burrito’s worden dubbelgebouwen, net als taco’s, maar taco’s kunnen ook vanaf de randjes naar binnen gevouwen worden. Snap je het nog? Overigens moet een burrito altijd bonen bevatten, anders mag het geen burrito heten.

Tortilla met tofu en hummus van witte bonen,

Tortilla met tofu en hummus van witte bonen

Een lekkere vegetarische en veganistische lunch, brunch of snack: een tortilla met tofu en hummus van witte bonen. Ook lekker met andere groenten.

Naar het recept

Tostada en enchilada

Een tostada is dus een harde schelp. Dit zijn geroosterde of gefrituurde taco’s. De tostada is trouwens ooit bedacht om oude tortilla’s die al taai waren alsnog te gebruiken. De enchilada is een maistortilla die je vult met, meestal kip, kalkoen of rundvlees. De tortilla rol je op en serveer je met salsa, room en kaas. Vaak zet je hem nog even in de oven zodat de kaas lekker smelt!

Fajita, quesadilla en chimichanga

En dan zijn we er nog niet. De fajita is een tarwetortilla met gegrild vlees, paprika en uien. Vaak serveer je alles los van elkaar en laat je iedereen zijn eigen fajita samenstellen. Bij een quesadilla is er sprake van twee tortilla’s op elkaar. De vulling is vaak vlees en kaas. Dit wordt gebakken in de pan, zodat de kaas lekker smelt en de vulling aan elkaar plakt. Je serveert het vaak in punten. De chimichanga is een burrito (dubbelgevouwen tortilla) die wordt gefrituurd.

Quesadilla van pulled pork met cheddar

Quesadilla van pulled pork met cheddar

Dit is een echte aanrader voor alle pulled pork fans! Een knapperige quesadilla met superzacht varkensvlees binnenin. De kaas maakt het af!

Naar het recept

Last but not least zijn daar de nacho’s, maar die hebben geen introductie meer nodig! Hier vind je een lekker vega recept met mais, kikkererwten en kidneybonen.

foto’s: boek Taco’s & tortilla’s, unsplash.com.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!