Lees verder onder de advertentie
Ben je gek op Mexicaans eten maar weet je bij het bestellen van een gerecht nooit helemaal wat je kan verwachten? En wat is nu het verschil tussen een taco, tortilla en burrito? Wij maken je wegwijs in de keuken van pittige salsa’s, smeuïge guacamole en knapperige maïs, zodat je voortaan precies weet waar je zin in hebt.
Lees verder onder de advertentie
Mexicaanse keuken
Dat alle gerechten in de Mexicaanse keuken lekker zijn, staat wat ons betreft buiten kijf. Maar de ene keer heb je zin in iets knapperigs, de andere keer in iets smeuïgs. Daarom is het handig te weten wat het verschil is tussen een taco, tortilla, en burrito. Maar ook wat een tostada, enchilada, fajita, quesadilla en chimichanga zijn. Zijn we dan nog iets vergeten? Oja, de nacho’s natuurlijk! Wij leggen het voor je uit en delen de lekkerste recepten met je.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is het verschil tussen een taco, tortilla en burrito?
Wat is het verschil tussen een taco, tortilla en burrito? De tortilla ken je waarschijnlijk wel. Dit ronde platbrood dat wel veel wegheeft van een pannenkoek vind je in diverse groottes en gemaakt van mais– of tarwebloem. In Noord-Mexico eten ze voornamelijk tortilla’s van bloem en in Zuid-Mexico hebben ze liever tortilla’s van maïs. Hoe dan ook, het is in heel Mexico vaak de basis van bijna elk gerecht.
Als je een maistortilla (met vulling) dubbelvouwt, noem je het een taco. Dit zal je misschien verrassen, want in de supermarkt zijn taco’s vaak harde schelpen. In Mexico noemen ze die harde schelpen tostada’s, maar daarover later meer. Een dubbelgevouwen tortilla kan ook een burrito zijn. Het verschil zit ‘m in het vouwen: burrito’s worden dubbelgebouwen, net als taco’s, maar taco’s kunnen ook vanaf de randjes naar binnen gevouwen worden. Snap je het nog? Overigens moet een burrito altijd bonen bevatten, anders mag het geen burrito heten.
Tortilla met tofu en hummus van witte bonen
Een lekkere vegetarische en veganistische lunch, brunch of snack: een tortilla met tofu en hummus van witte bonen. Ook lekker met andere groenten.
Taco met pittige kipsalade en avocado
Een snelle en superlekkere avondmaaltijd. Net even wat specialer door de kip die pittig is gekruid met chiliolie. De avocado is een fijne tegenhanger van de pit!
Burrito’s met witte bonen, spinazie en geitenkaas
Een burrito zonder bonen is natuurlijk geen waardig, Mexicaans gerecht. Deze variant met witte bonen geeft een super smeuïge bite en is hemels in combinatie met de geitenkaas. Buen provecho!
Tostada en enchilada
Nu weet je het verschil tussen een taco, tortilla en burrito. Maar er is meer! Bijvoorbeeld de tostada en enchilada. Een tostada is dus een harde schelp. Dit zijn geroosterde of gefrituurde taco’s. De tostada is trouwens ooit bedacht om oude tortilla’s die al taai waren alsnog te gebruiken. De enchilada is een maistortilla die je vult met, meestal kip, kalkoen of rundvlees. De tortilla rol je op en serveer je met salsa, room en kaas. Vaak zet je hem nog even in de oven zodat de kaas lekker smelt!
Tostada de camarón (knapperige tortilla met garnalen en salsa verde)
Snel een lekker Mexicaans feestje in elkaar draaien? Dat doe je met dit heerlijke recept met authentieke smaakmakers zoals chipotle, jalapeño’s en salsa verde. Ga jij een tostada de camarón maken?
Fajita, quesadilla en chimichanga
En dan zijn we er nog niet. De fajita is een tarwetortilla met gegrild(e) vlees(vervangers), paprika en uien. Vaak serveer je alles los van elkaar en laat je iedereen zijn eigen fajita samenstellen. Bij een quesadilla is er sprake van twee tortilla’s op elkaar. De vulling is vaak vlees en kaas. Het betekent dan ook letterlijk een “kaasdingetje” en het is eigenlijk een Mexicaanse equivalent van de tosti. Deze wordt gebakken in de pan, zodat de kaas lekker smelt en de vulling aan elkaar plakt. Je serveert het vaak in punten. De chimichanga is een burrito (dubbelgevouwen tortilla) die wordt gefrituurd.
Veggie fajita’s
Deze vegetarische variant is vaak een goed idee wanneer je gasten op bezoek krijgt met verschillende eetvoorkeuren. Maak er een Mexicaans feestje van en laat iedereen lekker zijn of haar eigen fajita samenstellen aan tafel!
Quesadilla van pulled pork met cheddar
Dit is een echte aanrader voor alle pulled pork fans! Een knapperige quesadilla met superzacht varkensvlees binnenin. De kaas maakt het af!
Nacho’s
Last but not least, de nacho’s. Volgens ons hebben deze geen introductie nodig en kun je hier helemaal je eigen creatieve variaties op maken. We geven je toch wat inspiratie met deze nacho recepten om mee aan de slag te gaan.
Pork Carnitas Nacho’s
Jord: “Carnitas betekent in het Mexicaans ‘Little meats’en staat voor vlees dat op lage temperatuur gestoofd is in olie of reuzel en vervolgens uit elkaar is getrokken. Dat klinkt al goed, maar het wordt nog beter als we gaan smoke-braisen in rook en bier. Vul je ice bucket maar vast met bier en nodig vrienden uit. Het is tijd voor serious snacken!”
Loaded nacho’s met vegan kaassaus
Een lekker Mexicaans frietje of een goedgevulde empanada? Met deze hapjes open jij deze zomer je eigen foodtruck in je straat. Op en top Mexicaans streetfood!
Nacho’s uit de airfryer
Nacho’s uit de airfryer is de ultieme borrelsnack en verrassend makkelijk te maken. Je kunt variëren met wat je in de koelkast hebt. Zorg alleen dat alles zo fijngesneden is, dat het binnen 10 minuten gaar is.
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips
Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Smoothie maken: 7x de lekkerste recepten
12x risotto recepten om van te genieten
Flammkuchen: 7x heerlijke recepten
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.
Lees verder onder de advertentie