Dat alle gerechten lekker zijn in de Mexicaanse keuken, staat wat ons betreft buiten kijf. Maar de ene keer heb je zin in iets knapperigs, de andere keer in iets smeuïgs en daarom is het wel handig om de verschillen te weten tussen taco, tortilla, tostada, enchilada, burrito, fajita, quesadilla en chimichanga. Zijn we dan nog iets vergeten? De nacho’s natuurlijk!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Taco met pittige kipsalade en avocado

Tortilla, taco, burrito

De tortilla ken je waarschijnlijk wel. Dit ronde platbrood dat wel veel wegheeft van een pannenkoek vind je in diverse groottes en gemaakt van mais- of tarwebloem. In Noord-Mexico eten ze voornamelijk tortilla’s van bloem en in Zuid-Mexico hebben ze liever tortilla’s van maïs.

Als je een maistortilla (met vulling) dubbelvouwt, noem je het een taco. Dit zal je misschien verrassen, want in de supermarkt zijn taco’s vaak harde schelpen. In Mexico noemen ze die harde schelpen tostada’s, maar daarover later meer. Een dubbelgevouwde tortilla kan ook een burrito zijn. Het verschil zit ‘m in het vouwen: burrito’s worden dubbelgebouwen, net als taco’s, maar taco’s kunnen ook vanaf de randjes naar binnen gevouwen worden. Snap je het nog? Overigens moet een burrito altijd bonen bevatten, anders mag het geen burrito heten.

Tortilla met tofu en hummus van witte bonen,

Tostada en enchilada

Een tostada is dus een harde schelp. Dit zijn geroosterde of gefrituurde taco’s. De tostada is trouwens ooit bedacht om oude tortilla’s die al taai waren alsnog te gebruiken. De enchilada is een maistortilla die je vult met, meestal kip, kalkoen of rundvlees. De tortilla rol je op en serveer je met salsa, room en kaas. Vaak zet je hem nog even in de oven zodat de kaas lekker smelt!

Fajita, quesadilla en chimichanga

En dan zijn we er nog niet. De fajita is een tarwetortilla met gegrild vlees, paprika en uien. Vaak serveer je alles los van elkaar en laat je iedereen zijn eigen fajita samenstellen. Bij een quesadilla is er sprake van twee tortilla’s op elkaar. De vulling is vaak vlees en kaas. Dit wordt gebakken in de pan, zodat de kaas lekker smelt en de vulling aan elkaar plakt. Je serveert het vaak in punten. De chimichanga is een burrito (dubbelgevouwen tortilla) die wordt gefrituurd.

Quesadilla van pulled pork met cheddar

Last but not least zijn daar de nacho’s, maar die hebben geen introductie meer nodig! Hier vind je een lekker vega recept met mais, kikkererwten en kidneybonen.

Dit spoedcursusje Mexicaans eten werd mogelijk gemaakt door ons favoriete Mexixaanse kookboek: Taco’s & Tortilla’s van Sophie Matthys, uitgeverij Manteau, 19,99 euro.

foto’s: boek Taco’s & tortilla’s, unsplash.com.