Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Pollo tropicana

Taco recept: 3x écht authentiek

Advertentie

Taco's vormen de basis van de populairste gerechten uit de Mexicaanse keuken. Maar de Tex-Mex recepten die wij meestal maken, zijn alles behalve traditioneel te noemen. Wil je een écht authentiek taco recept? Lees dan snel verder!

Het originele taco recept

Wat maakt een taco recept authentiek? Om te beginnen is het belangrijk dat het originele taco recept uit Mexico komt. Dat klinkt logisch maar is vaak niet het geval. De Tex-Mex keuken is namelijk minstens zo populair en kent, in plaats van traditionele recepten, taco’s gemaakt met Amerikaanse ingrediënten als bloem en gehakt. Hartstikke lekker natuurlijk, maar niet echt authentiek.

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tasty taco’s

Maar hoe moet het dan wel? Daarvoor kijken we de kunst af bij de Mexicaanse Victoria Elizondo die in haar boek ‘Tasty taco’s‘ meer dan 60 taco’s die doordeweeks snel op tafel staan, of wat uitgebreidere recepten voor het weekend. Inclusief vegan en vegetarische varianten.

Uit het boek

Tasty taco’s

€ 22,50
Cover voor Tasty taco’s

De recepten in dit boek zijn op de authentieke Mexicaanse keuken geïnspireerd en aangepast voor de gewone thuiskok, die voor zichzelf of zijn/haar gezin kookt. Sommige ingrediënten zijn misschien lastig te vinden, maar je kunt ze vaak vervangen door ingrediënten die makkelijker verkrijgbaar zijn. Daar deelt ze in het boek genoeg handvaten voor.

Authentiek taco recept

De basis van een authentiek taco recept bestaat in ieder geval uit een tortilla, vulling, salsa en garnering. “Al deze onderdelen zijn essentieel voor de perfecte taco. Als je je teveel richt op de vulling en geen goede tortilla’s gebruikt, of een flauwe salsa maakt, wordt je taco minder lekker”, aldus Victoria. Daarbij is het belangrijk dat je de taco ook op deze manier opbouwt: je neemt een warme maistortilla, legt deze in je hand, stopt hier de vulling in, gevolgd door de salsa en tenslotte de garnering.

Mexicaanse taco recepten

De heilige drie-eenheid van de taco is dus altijd belangrijk om goed in gedachten te houden wanneer je zelf een Mexicaans feestje gaat bouwen. Experimenteer erop los of laat je leiden door de onderstaande écht authentieke taco recepten van Victoria:

1. Taco recept: dorados de papa

Dorados betekent ‘goudkleurig’, de kleur van deze taco’s nadat ze gevuld en gebakken zijn. Zoals de gouden kleur al doet vermoeden, zijn deze taco’s heerlijk knapperig en krokant. Dat past goed bij de zachte vulling van aardappelpuree.

Deze vulling is misschien wat onverwacht, maar ook echt authentiek. Het is een populaire vulling in Mexico en hiermee serveer je een vegetarische optie.

> naar het recept: taco dorados de papa

Crispy tacos

2. Taco colifor rostizada al pastor

De Spaanse term al pastor betekent ‘op herderswijze’ en verwijst naar de manier waarop het hoofdingrediënt wordt gemarineerd. Oorspronkelijk werd de marinade voor varkensvlees gemaakt, geïnspireerd op een lamsgerecht dat Libanese immigranten meenamen naar Mexico.

In dit recept is het vlees vervangen door bloemkool voor een heerlijke veganistische taco. De bloemkool is heerlijk knapperig en de chilirub geeft het een kick. Maak het zo pittig als je zelf wil door de hoeveelheid chilipepers aan te passen.

> naar het recept: taco colifor rostizada al pastor

taco recept

3. Taco recept: pollo tropicano

De zoete smaak van ananas levert een lichte, sappige taco met kip op die perfect is als snelle zomerse maaltijd, al smaakt dit taco recept natuurlijk het hele jaar door lekker. Heb je hierna nog wat ananas over? Volgens Victoria is het een populair ingrediënt in salsa’s, dranken en gerechten met kip, varkensvlees en vis.

> naar het recept: taco pollo tropicano

Pollo tropicana taco recept

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!