Advertentie
Het originele taco recept
Wat maakt een taco recept authentiek? Om te beginnen is het belangrijk dat het originele taco recept uit Mexico komt. Dat klinkt logisch maar is vaak niet het geval. De Tex-Mex keuken is namelijk minstens zo populair en kent, in plaats van traditionele recepten, taco’s gemaakt met Amerikaanse ingrediënten als bloem en gehakt. Hartstikke lekker natuurlijk, maar niet echt authentiek.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tasty taco’s
Maar hoe moet het dan wel? Daarvoor kijken we de kunst af bij de Mexicaanse Victoria Elizondo die in haar boek ‘Tasty taco’s‘ meer dan 60 taco’s die doordeweeks snel op tafel staan, of wat uitgebreidere recepten voor het weekend. Inclusief vegan en vegetarische varianten.
De recepten in dit boek zijn op de authentieke Mexicaanse keuken geïnspireerd en aangepast voor de gewone thuiskok, die voor zichzelf of zijn/haar gezin kookt. Sommige ingrediënten zijn misschien lastig te vinden, maar je kunt ze vaak vervangen door ingrediënten die makkelijker verkrijgbaar zijn. Daar deelt ze in het boek genoeg handvaten voor.
Authentiek taco recept
De basis van een authentiek taco recept bestaat in ieder geval uit een tortilla, vulling, salsa en garnering. “Al deze onderdelen zijn essentieel voor de perfecte taco. Als je je teveel richt op de vulling en geen goede tortilla’s gebruikt, of een flauwe salsa maakt, wordt je taco minder lekker”, aldus Victoria. Daarbij is het belangrijk dat je de taco ook op deze manier opbouwt: je neemt een warme maistortilla, legt deze in je hand, stopt hier de vulling in, gevolgd door de salsa en tenslotte de garnering.
Taco dorados de papa
Dorados betekent ‘goudkleurig’, de kleur van deze taco’s nadat ze gevuld en gebakken zijn. Zoals de gouden kleur al doet vermoeden, zijn deze taco’s heerlijk knapperig en krokant. Dat past goed bij de zachte vulling van aardappelpuree.
Deze vulling is misschien wat onverwacht, maar ook echt authentiek. Het is een populaire vulling in Mexico en hiermee serveer je een vegetarische optie.
Mexicaanse taco recepten
De heilige drie-eenheid van de taco is dus altijd belangrijk om goed in gedachten te houden wanneer je zelf een Mexicaans feestje gaat bouwen. Experimenteer erop los of laat je leiden door de onderstaande écht authentieke taco recepten van Victoria:
Taco colifor rostizada al pastor
De Spaanse term al pastor betekent ‘op herderswijze’ en verwijst naar de manier waarop het hoofdingrediënt wordt gemarineerd. Oorspronkelijk werd de marinade voor varkensvlees gemaakt, geïnspireerd op een lamsgerecht dat Libanese immigranten meenamen naar Mexico. In dit recept is het vlees vervangen door bloemkool voor een heerlijke veganistische taco. De bloemkool is heerlijk knapperig en de chilirub geeft het een kick. Maak het zo pittig als je zelf wil door de hoeveelheid chilipepers aan te passen.
Taco pollo tropicano
De zoete smaak van ananas levert een lichte, sappige taco met kip op die perfect is als snelle zomerse maaltijd, al smaakt dit taco recept natuurlijk het hele jaar door lekker. Heb je hierna nog wat ananas over? Volgens Victoria is het een populair ingrediënt in salsa’s, dranken en gerechten met kip, varkensvlees en vis.
Ingrediënten
Voor de toppings
Bereiding
Wrijf de kipfilets rondom in met de avocado-olie, het knoflookpoeder, chilipoeder, zeezout en peper.
Verhit een grote (gietijzeren) koekenpan op hoog vuur. Leg de kipfilets in de pan en braad 1 minuut aan, tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Keer om, zet het vuur lager en laat 10 tot 15 minuten met een deksel op de pan garen. Werp af en toe een blik in de pan en voeg een eetlepel water toe als de kip droog lijkt. Leg het deksel weer terug, zodat het vlees door de stoom sappig blijft.
Haal de kipfilets als ze gaar zijn uit de pan, laat 3 minuten rusten op een snijplank en snijd dan in repen van 1 cm. Verwarm de tortilla’s kort in een comal of gietijzeren koekenpan. Stel dan de taco’s samen: verdeel het kipmengsel over de tortilla’s en garneer met de pico de gallo met ananas, queso fresco en wat moritaaioli. Besprenkel met limoensap.
Lees ook:
Onze tips
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.