Lees verder onder de advertentie
Het originele taco recept
Lees verder onder de advertentie
Wat maakt een taco recept authentiek? Om te beginnen is het belangrijk dat het originele taco recept uit Mexico komt. Dat klinkt logisch maar is vaak niet het geval. De Tex-Mex keuken is namelijk minstens zo populair en kent, in plaats van traditionele recepten, taco’s gemaakt met Amerikaanse ingrediënten als bloem en gehakt. Hartstikke lekker natuurlijk, maar niet echt authentiek.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tasty taco’s
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Maar hoe moet het dan wel? Daarvoor kijken we de kunst af bij de Mexicaanse Victoria Elizondo die in haar boek ‘Tasty taco’s‘ meer dan 60 taco’s die doordeweeks snel op tafel staan, of wat uitgebreidere recepten voor het weekend. Inclusief vegan en vegetarische varianten.
De recepten in dit boek zijn op de authentieke Mexicaanse keuken geïnspireerd en aangepast voor de gewone thuiskok, die voor zichzelf of zijn/haar gezin kookt. Sommige ingrediënten zijn misschien lastig te vinden, maar je kunt ze vaak vervangen door ingrediënten die makkelijker verkrijgbaar zijn. Daar deelt ze in het boek genoeg handvaten voor.
Authentiek taco recept
De basis van een authentiek taco recept bestaat in ieder geval uit een tortilla, vulling, salsa en garnering. “Al deze onderdelen zijn essentieel voor de perfecte taco. Als je je teveel richt op de vulling en geen goede tortilla’s gebruikt, of een flauwe salsa maakt, wordt je taco minder lekker”, aldus Victoria. Daarbij is het belangrijk dat je de taco ook op deze manier opbouwt: je neemt een warme maistortilla, legt deze in je hand, stopt hier de vulling in, gevolgd door de salsa en tenslotte de garnering.
Taco dorados de papa
Dorados betekent ‘goudkleurig’, de kleur van deze taco’s nadat ze gevuld en gebakken zijn. Zoals de gouden kleur al doet vermoeden, zijn deze taco’s heerlijk knapperig en krokant. Dat past goed bij de zachte vulling van aardappelpuree.
Deze vulling is misschien wat onverwacht, maar ook echt authentiek. Het is een populaire vulling in Mexico en hiermee serveer je een vegetarische optie.
Mexicaanse taco recepten
De heilige drie-eenheid van de taco is dus altijd belangrijk om goed in gedachten te houden wanneer je zelf een Mexicaans feestje gaat bouwen. Experimenteer erop los of laat je leiden door de onderstaande écht authentieke taco recepten van Victoria:
Taco colifor rostizada al pastor
De Spaanse term al pastor betekent ‘op herderswijze’ en verwijst naar de manier waarop het hoofdingrediënt wordt gemarineerd. Oorspronkelijk werd de marinade voor varkensvlees gemaakt, geïnspireerd op een lamsgerecht dat Libanese immigranten meenamen naar Mexico. In dit recept is het vlees vervangen door bloemkool voor een heerlijke veganistische taco. De bloemkool is heerlijk knapperig en de chilirub geeft het een kick. Maak het zo pittig als je zelf wil door de hoeveelheid chilipepers aan te passen.
Taco pollo tropicano
De zoete smaak van ananas levert een lichte, sappige taco met kip op die perfect is als snelle zomerse maaltijd. Ananas komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Mexico, de Caraïben en Midden- en Zuid-Amerika en zou al in 750 v.Chr. door de Maya’s en Azteken geteeld zijn.
Lees ook:
Taco dorados de papa
De zoete smaak van ananas levert een lichte, sappige taco met kip op die perfect is als snelle zomerse maaltijd, al smaakt dit taco recept natuurlijk het hele jaar door lekker. Heb je hierna nog wat ananas over? Volgens Victoria is het een populair ingrediënt in salsa’s, dranken en gerechten met kip, varkensvlees en vis.
Ingrediënten
Voor de toppings
Bereiding
Voeg de aardappelpuree, chipotlepuree, het komijnpoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zout en de zwarte peper toe aan een mengkom, roer goed door elkaar en breng indien nodig verder op smaak.
Leg 10 tortilla’s op elkaar, dek af met een schone theedoek en zet 1 minuut in de magnetron. Herhaal met de overige tortilla’s.
Schep een flinke lepel aardappelmengsel op één kant van een tortilla, vouw de andere kant erover en druk licht aan; druk de randjes niet aan! Als er vulling ontsnapt, kun je de rand van de tortilla vastzetten met een cocktailprikker. Herhaal met de rest van de tortilla’s.
Vul een grote (gietijzeren) koekenpan met een laagje olie van circa 5 mm en zet de pan op hoog vuur. Bak de dorado’s zodra de olie heet is circa 2 minuten aan beide kanten, tot ze krokant zijn. Serveer met de avocadocrème, pico de gallo en queso fresco.
Onze tips
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Smoothie maken: 7x de lekkerste recepten
12x risotto recepten om van te genieten
Flammkuchen: 7x heerlijke recepten
Wentelteefjes maken: 7x de lekkerste recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.
Lees verder onder de advertentie