Advertentie
Trifle tips
Een trifle is een klassiek Brits dessert dat je maakt met cake, custard en fruit. Wanneer je deze in laagjes opbouwt krijg je het dessert van je dromen. Een van de beste trifle tips is om het dessert te maken met fruit uit het seizoen. Maak in de zomer bijvoorbeeld een trifle met frambozen, bramen of kersen en kies in het voorjaar juist voor rabarber en vlierbloesem. Fruit uit het seizoen zit namelijk bomvol smaak. Dat is niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens goed voor het milieu en de portemonnee. Daarbij doe je er goed aan om de cake en custard zelf te maken in plaats van kant-en-klare producten te gebruiken. Wel zo lekker! En helemaal niet moeilijk.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Trifle opbouwen
Staan alle ingrediënten klaar? Bouwen maar! Je kunt ervoor kiezen om het dessert te serveren in een grote schaal of ga juist voor kleine schaaltjes, weckpotjes of glazen. Zo’n grote schaal op tafel staat natuurlijk fantastisch, maar ieder zijn eigen schaaltje is wel zo makkelijk. Jij kiest jouw favoriet! Zorg er in ieder geval voor dat de schaal of potjes van glas zijn. Zo zie je mooi de laagjes. En daar mag je trots op zijn. Bij het opbouwen van de verschillende laagjes kan je het beste goed opletten of je alle ingrediënten gelijkmatig verdeelt. Het zou zonde zijn wanneer je bij een hap van de buitenkant veel meer fruit hebt dan bij een hap aan de binnenkant. Zitten alle laagjes in het glas? Serveer het dessert dan direct. Wanneer je de trifle direct na het bereiden opdient, komen de smaken en structuren het beste tot hun recht.
Trifle recepten
Lemoncurd-trifle
De beste trifles hebben iets zuurs als tegenhanger van die lagen cake, room en custard. De lemoncurd is dat in dit dessert. Proef maar!
Ingrediënten
- 400 g amarena-kersen (op siroop pot)
- 250 g botercake
- 75 ml cream sherry (bijv. Los Cisnes)
- 300 ml slagroom
- 500 ml vanillevla
- 120 g lemoncurd (potje of zelfgemaakt)
- 25 g pure chocolade
Bereiding
Laat de kersen uitlekken in een zeef boven een kom. Snijd de cake in plakken en bedek de bodem van een grote trifle-schaal of glazen kom ermee. Druppel de sherry en de helft van de opgevangen siroop erover en laat trekken. Klop de slagroom tot zachte pieken en zet apart.
Lepel de vla over de cake in het glas en verdeel er de helft van de kersen over. Druppel de helft van de overige siroop erover. Schep de slagroom erop en strijk glad. Lepel de lemoncurd erover. Zet tot gebruik in de koelkast.
Verdeel de overige kersen vlak voor het serveren over de trifle en besprenkel met de overige siroop. Rasp de chocolade erover en serveer.
Pêche melba trifles
De zomerse smaken van pêche melba in een potje: perzik, framboos, amandel en vanille. Tip: maak ze thuis en neem ze op een zomerse dag mee naar het strand of park.
Napolitaanse trifle XL
Pak een grote lepel voor deze trifle, want je wilt tot de bodem kunnen scheppen. We maken een Napolitaanse XL waar je geen genoeg van kunt krijgen.
Trifle met gegrilde ananas en gekaramelliseerde witte chocolade
Ananas wordt lekker zoet wanneer je hem grilt. Dit kan natuurlijk op de BBQ maar ook gewoon in een grillpan.
Trifle met kruisbessenpuree en vlierbloesemsiroop
In het voorjaar kan je niet om vlierbloesem heen. Stop je zakken ermee vol en maar er siroop van. Om te verwerken in dit heerlijke recept bijvoorbeeld.
Eton mess trifle met rabarber
Wanneer je de twee makkelijkste toetjes van Engeland met elkaar combineert, krijg je een Eton Mess trifle. De presentatie mag – zoals de naam al doet vermoeden – best een beetje een mess zijn. Smullen doe je toch wel!
Onze tips
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
3-gangendiner voor thuis: inspiratie en recepten
Taco, tortilla, tostada, burrito en meer: wat is het verschil?
Dit zijn dé gerechten voor een Amerikaanse Thanksgiving
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.