Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Dragoncustard met lange vingers en gemarineerde aardbeien

Wat is custard en wat kun je ermee?

Advertentie

Custard; je kent het vast wel. Het wordt aan veel zoete toetjes toegevoegd en je hebt het vast weleens gegeten. Maar wat is custard eigenlijk en wat kun je ermee? Wij vertellen je er alles over.

Wat is custard?

Custard is een romige en puddingachtige substantie die wordt bereid door het verwarmen van melk, suiker en eidooiers. De eidooiers fungeren als bindmiddel, waardoor de vloeistof indikt wanneer je het kookt. Je kunt het zo uit de kom lepelen, of verwerken in allerhande zoete desserts als taarten, pudding of sauzen. Naast het zelf maken, kun je het ook in poedervorm kopen. Al verschilt deze custard van de zelfgemaakte versie, het poeder draagt dezelfde naam. Custardpoeder wordt dus onder de naam custard verkocht en bestaat uit een mix van maïzena, zout en kleur- en smaakstoffen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Custard kun je het beste zelf maken, maar wie geen tijd (of zin) heeft kan het ook in de winkel kopen. De poedervorm is bij de meeste supermarkten wel te verkrijgen en vind je bij de bakproducten.

Hoe smaakt het?

Nu je weet wat custard is, wil je vast ook weten hoe het smaakt. De smaak valt het best te omschrijven als zoet en romig en doet wat denken aan vanille. Vooral de structuur van custard is kenmerkend: zijdezacht en een beetje lobbig.

Hoe vervang je custard?

Waarmee je custard kunt vervangen, is afhankelijk van wat je ermee wil maken. Ga ook bij jezelf na of je zelfgemaakte custard of custardpoeder wilt vervangen, daar zit namelijk een behoorlijk verschil in. Wil jij bijvoorbeeld custard vervangen omdat je geen eieren in huis hebt? Dan is het poeder een goed alternatief. Dit is namelijk speciaal op de markt gebracht door iemand wiens vrouw een eierallergie heeft en met het poeder wel van custard kon genieten. Wil je het niet zelf maken en heb je het poeder niet in huis? Dan zijn er verschillende vervangers mogelijk. Wie het als bindmiddel wil gebruiken, kan het 1-op-1 vervangen door instant puddingmix met vanillesmaak. Ook kun je maïzena of tapiocapoeder gebruiken in combinatie met wat suiker. Wil je custard inzetten als zoet dessert? Vervang het dan door banketbakkersroom.

Wat kun je er allemaal mee?

Custard is een erg veelzijdig product dat in tal van gerechten goed tot zijn recht komt. Zo wordt custard in Engeland veel gebruikt in trifles en Christmas pudding, en is het de basis van de Portugese pastéis de nata. In Amerika gebruiken ze het weer in de klassieke pumpkin pie en wij bakken er graag vlaaien mee. De onderstaande recepten laten zien wat er allemaal mogelijk is:

Pastéis de nata

Voor iedereen die is gezwicht voor de Pastel de Nata en Pastéis de Belem in Lissabon maakten we dit recept. Met een goed hete oven kun je ook zelf met de custardcakes aan de slag. Leuk om uit te delen, nog lekkerder om zelf op te smikkelen.

> naar het recept: pastéis de nata

pastel de nata

Gestoomde eiercustard met paddenstoelen en crispy chiliolie

Dat custard niet alleen thuis hoort in zoete gerechten, bewijst dit recept. Is het soep? Is het gepocheerd ei? Wij zijn er nog niet uit, maar weten wel dat het ontzettend lekker is. Probeer het zelf!

> naar het recept: gestoomde eiercustard met paddenstoelen en crispy chiliolie

Gestoomde eiercustard met paddenstoelen en crispy chiliolie

Aardbeienvlaai met pistachecustard

Deze aardbeienvlaai met pistachecustard is perfect voor een warme zomerdag. Komt het met bakken uit de lucht? Geen zorgen, ook met een warm kopje koffie of thee smaakt deze taart onweerstaanbaar. Bakken met custard was nog nooit zó lekker!

> naar het recept: aardbeienvlaai met pistachecustard

bakken met custard aardbeienvlaai

Lees ook: Banketbakkersroom: crème de la crème

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!