Bereiding

Leve de zomerkoning! Met sappige, zoete aardbeien vier je de zomer het best. Zeker als je ze gebruikt in vlaai, margarita’s of romig ijs. Genieten van deze aardbeienvlaai in de zon is dan ook verplicht ;).

  1. Kneed 150 g boter met 75 g suiker, de vanillesuiker, een snufje zout en 1 ei door elkaar. Voeg 250 g bloem en het amandelmeel toe en kneed zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg. Verpak in vershoudfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van ca. 35 cm Ø. Bekleed een met boter ingevette taartvorm 24 cm Ø) met het deeg en snijd overtollig deeg weg. Bekleed het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen. Bak de taart bodem ca. 15 minuten blind in de oven. Verwijder de  bakbonen en het bakpapier en bak nog ca. 10 minuten.
  3. Laat de taartbodem afkoelen. Week 100 g pistachenoten ca. 10 minuten in heet water. Giet af en wrijf de noten tussen een schone theedoek om de velletjes te verwijderen. Maal 100 g  pistachenoten in de vijzel of keukenmachine tot een pasta.
  4. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Verwarm de melk met het vanillemerg in een pan en laat ca. 5 minuten trekken. Kluts de eidooiers met 100 g suiker en roer 50 g bloem
    erdoorheen. Week de gelatine in koud water.
  5. Schenk de warme melk al roerend bij de dooiers. Meng goed en schenk het geheel terug in de pan. Breng al roerend op laag vuur aan de kook. Neem van het vuur en roer er de pistachepasta en de uitgeknepen gelatine doorheen.
  6. Verdeel de pistachecustard over de taartbodem. Was de aardbeien en maak ze schoon. Zet de aardbeien met de puntjes omhoog in de custard. Laat de taart ca. 1 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi voor het serveren met 1 el pistachenoten en eventueel met de madeliefjes.

Foto’s: Eddy Haitjema foodstyling&receptuur: Willem van Santen styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: Dille & Kamille (dille-kamille.nl), eigen collectie