
In de lente fietsen wij met onze gezichten omlaag gekeerd over het fietspad. Het is rond mei altijd vlierbloesemseizoen en wij kunnen het niet laten om te plukken. Waarom en hoe? Je leest het in dit artikel!
De bloesem groeit vaak op veel plekken en ook uitbundig. Aan de rand van het park of in de berm. Leuk voor op vaas, maar nóg leuker om mee te koken. Wij delen alles wat je wil weten over vlierbloesem én natuurlijk wat je er allemaal mee kunt doen – van zelfgemaakte siroop tot champagne tot salade.
Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?
Wat is vlierbloesem?
Misschien heb je de Engelse benaming elderflower wel eens op een flesje in de supermarkt zien staan, in het Nederlands ook wel vlierbloesem. Dat is precies het ingrediënt waar we het over hebben, maar wat is vlierbloesem eigenlijk?
Deze plant groeit aan een grote struik en heeft kleine witte bloemen. De plant staat van halverwege mei tot juli volop in bloei. Als je de bloesem niet plukt, groeien er vervolgens zwarte bessen aan de plant: de vlierbes. Het fruit is in september of oktober rijp.
Waar koop je vlierbloesem?
Je had het vast al door maar voor vlierbloesem hoef je dus niet naar de supermarkt, je plukt het gewoon in het wild. Erg moeilijk is dat niet, want vlierbloesem groeit echt overal en stelt geen hoge eisen aan zijn standplaats. Maak gewoon eens een rondje door het bos of park en wie weet heb je dan al geluk.
Vlierbloesem plukken
Prima als jij net als wij met een tuinschaar in je tas rondfietst, maar houd het plukken van vlierbloesem wel binnen de perken. Neem alleen wat je nodig hebt en laat altijd wat achter voor een ander, of zodat de bloesem kan doorgroeien tot vlierblessen.
Pluk bij voorkeur in de ochtend en wanneer het droog is, dan heeft de bloesem het meeste aroma. Zoek altijd een struik die niet te dicht bij de weg staat vanwege de uitlaatgassen en hondenurine. Knip om die reden ook altijd een stukje boven de grond de bloesem af.
Andere planten kunnen op vlierbloesem lijken. Zeker weten dat je vlierbloesem hebt? Gebruik bijvoorbeeld een app zoals PlantNet.
Welk deel is eetbaar?
Vlierbloesem is het lekkerst op een windstille, zonnige dag. Er ligt dan een laagje geel poeder op de bloesem, dat een zoete, fruitige smaak en geur geeft. Was de vlierbloesem voor gebruik dus niet, want dan verlies je deze smaak! De bloesem kort uitschudden moet voldoende zijn. Voor de meeste recepten is het lekkerder als je de steeltjes van de bloesem knipt, deze kunnen bitter zijn. Voor een kopje vlierbloesemthee dompel je de blaadjes simpelweg onder in heet water.
Hoe moet je vlierbloesem bewaren?
Seizoenen komen en gaan, en dus komt er ook een einde aan het vlierbloesemseizoen. Gelukkig is er een manier waarop je er langer van kan genieten. Vries de bloesem meteen na het plukken in, in een afgesloten diepvrieszakje- of bakje. Bewaar het alleen niet te lang, want na een paar weken gaat de kwaliteit van de bloesem wel achteruit en blijft er niet veel smaak meer over.
Recepten met vlierbloesem:
We maken er graag siroop van, om limonade mee te maken of om over cake en ijs te sprenkelen. Wat denk je bijvoorbeeld van deze recepten met vlierbloesem?
Bewaar de siroop in een schone, afgesloten fles op een koele plek. Zo blijft ‘ie een maand goed – als hij dat al redt natuurlijk met al die heerlijke vlierbloesem recepten…

Zelf maken: vlierbloesemsiroop
Deze siroop is ontzettend veelzijdig. Zo maak je er een lekkere limonade mee door wat (bruis)water toe te voegen, of pimp je er een heerlijke gin-tonic mee.

Rabarberplaattaart met witte chocolade en vlierbloesem
In een uur heb je deze fantastische plaattaart met rabarber en vlierbloesem al op tafel staan!

Trifle met kruisbessenpuree en vlierbloesemsiroop
Met dit luxe dessert maak je gegarandeerd indruk bij het volgende etentje. Niet alleen door de looks, zeker ook door de smaak van vlierbloesem!

Vlierbloesemdressing van Jonathan Karpathios
Een dressing van vlierbloesem? Jazeker! Het kan net dat beetje smaak zijn wat een bepaalde salade mist. Probeer maar eens uit als je een simpele salade op tafel zet, heerlijke zomerse smaken op een bord!

Tomaten-meloensalade met munt en vlierbloesemdressing
Fris, smaakvol en zomers: dat is deze snelle salade – die ook nog eens binnen 20 minuten op tafel staat.

Perzik-bergamot slush
Vooral in de zomer is deze slush met vers fruit ontzettend lekker én verfrissend! En laten we eerlijk zijn, wie houdt er nu niet van een goede slush!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Onze tips

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei

3x bakken met vlierbloesem

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

11x soepen om in de lente van te genieten

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.