Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Wat is vlierbloesem?

Wat is vlierbloesem en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Eetbare bloemen heb je misschien wel eens gebruikt in gerechten, maar er zijn ook planten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende smaak kunnen geven. We vertellen je dan ook graag alles over vlierbloesem. Want wat is vlierbloesem en wat maak je ermee?

Wat is vlierbloesem?

Misschien heb je de Engelse benaming elderflower wel eens op een flesje in de supermarkt zien staan, in het Nederlands ook wel vlierbloesem. Dat is precies het ingrediënt waar we graag mee koken, maar wat is vlierbloesem eigenlijk?

Deze plant groeit aan een grote struik en heeft kleine witte bloemen. De plant staat van halverwege mei tot juli volop in bloei. Als je de bloesem niet plukt, groeien er vervolgens zwarte bessen aan de plant: de vlierbes. Het fruit is in september of oktober rijp.

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je vlierbloesem?

Voor vlierbloesem hoeft je niet naar de supermarkt, je plukt het gewoon in het wild. Erg moeilijk is dat niet, want vlierbloesem groeit echt overal en stelt geen hoge eisen aan zijn standplaats. Maak gewoon eens een rondje door het bos of park en wie weet heb je dan al geluk.

Pluk ze het liefst op een droge dag en vroeg in de ochtend, dan heeft de plant de meeste aroma’s. Ook kun je struiken die aan een drukke weg staan het best links laten liggen. Dit in verband met de uitlaatgassen van voertuigen. Pluk altijd met mate en alleen dat wat je nodig hebt.

Ga je plukken? Let dan goed op: andere planten kunnen op vlierbloesem lijken. Zeker weten dat je vlierbloesem hebt? Gebruik bijvoorbeeld een app zoals PlantNet.

Hoe smaakt vlierbloesem?

Nu we je vraag ‘wat is vlierbloesem?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze plant smaakt. Vlierbloesem heeft een zoete en frisse smaak. Ook de uitgesproken, haast parfumachtige aroma’s zullen je direct opvallen. Als je dit lekkers op de juiste manier verwerkt, ben je vast en zeker onder de indruk van de plant.

Welk deel is eetbaar?

Heb je dit lekkere plantje geplukt? Schud de vlierbloesemschermen dan eerst even voorzichtig uit om eventuele insecten te verwijderen. Wassen is geen goed idee, want dan gaan veel van de aroma’s verloren. Knip vervolgens de bloemen van de steel.

Hoe moet je vlierbloesem bewaren?

Pluk je vlierbloesem altijd zo vers mogelijk. Als je er toch niet meteen mee aan de slag gaat, kun je de schermen invriezen. Stop de bloesem dan in een diepvriesbakje of zakje. Let op: bewaar ze niet te lang, want dan gaat de smaak sterk achteruit. Een aantal weken is echt de max. Hoe korter je ze bewaard, hoe beter.

Wat kun je allemaal met vlierbloesem?

Vlierbloesem is vooral geschikt om limonadesiroop, ijs of een zomerse dressing van te maken. Ben je benieuwd geworden? Maak dan eens een van deze heerlijke recepten met vlierbloesem.

Recepten met vlierbloesem:

vlierbloesem is hot, vlierbloesemsiroop recept

Zelf maken: vlierbloesemsiroop

Deze siroop is ontzettend veelzijdig. Zo maak je er een lekkere limonade mee door wat (bruis)water toe te voegen, of pimp je er een heerlijke gin-tonic mee.

Naar het recept
Rabarberplaattaart met witte chocolade en vlierbloesem

Rabarberplaattaart met witte chocolade en vlierbloesem

In een uur heb je deze fantastische plaattaart met rabarber en vlierbloesem al op tafel staan!

Naar het recept
Trifle met kruisbessenpuree en vlierbloesemsiroop

Trifle met kruisbessenpuree en vlierbloesemsiroop

Met dit luxe dessert maak je gegarandeerd indruk bij het volgende etentje. Niet alleen door de looks, zeker ook door de smaak van vlierbloesem!

Naar het recept
Vlierbloesemdressing van Jonathan Karpathios

Vlierbloesemdressing van Jonathan Karpathios

Een dressing van vlierbloesem? Jazeker! Het kan net dat beetje smaak zijn wat een bepaalde salade mist. Probeer maar eens uit als je een simpele salade op tafel zet, heerlijke zomerse smaken op een bord!

Naar het recept
Tomaten-meloensalade met munt en vlierbloesemdressing

Tomaten-meloensalade met munt en vlierbloesemdressing

Fris, smaakvol en zomers: dat is deze snelle salade – die ook nog eens binnen 20 minuten op tafel staat.

Naar het recept
perzik-bergamot slush

Perzik-bergamot slush

Vooral in de zomer is deze slush met vers fruit ontzettend lekker én verfrissend! En laten we eerlijk zijn, wie houdt er nu niet van een goede slush!

Naar het recept

Meer inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!