Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Doe voor de kruisbessenpuree 200 ml water en de suiker in een pan en verwarm al roerend tot de suiker opgelost is. Breng aan de kook en voeg de kruisbessen toe. Kook ca. 8 minuten op matig vuur tot de kruisbessen zacht zijn. Giet af, maar vang het vocht op. Stamp de kruisbessen zodat ze een beetje uit elkaar vallen en laat ze afkoelen. Proef en voeg eventueel meer suiker toe. Zet het opgevangen vocht opnieuw op het vuur en laat het 8-10 minuten inkoken tot een siroop. Roer de vlierbloesemsiroop erdoorheen. Laat volledig afkoelen.
  2. Vet voor de cake een vierkant bakblik (ca. 20 cm) in met boter en bekleed het met bakpapier. Klop de eieren en de suiker met een elektrische mixer tot het mengsel licht van kleur en heel luchtig is. Voeg 1 el lauwwarm water toe. Spatel de bloem met een snufje zout met een grote metalen lepel luchtig erdoorheen. Schenk het beslag in het bakblik en bak ca. 25 minuten in de oven tot de cake een beetje loslaat van de randen van het bakblik. Laat in het bakblik afkoelen. Stort de afgekoelde cake op een snijplank en snijd hem in ca. 18 repen.
  3. Klop voor de crème de mascarpone met een houten pollepel los. Klop de crème fraîche en de suiker erdoorheen. Voeg beetje bij beetje de vlierbloesemsiroop en ⅔ van het limoensap toe en klop ze erdoorheen. Proef en voeg eventueel meer suiker of limoensap toe. Zet de crème afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  4. Bedek de bodem van een grote trifle-schaal met een laag cake. Bedruip de cake met wat van het ingekookte, afgekoelde siroopmengsel. Verdeel er een laag kruisbessenpuree en mascarponecrème over. Herhaal alle lagen nog een keer en eindig met een laagje crème. Zet de trifle minimaal 2 uur tot maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast. Versier voor het serveren met geroosterd amandelschaafsel en eetbare bloemen.

Vlierbloesemsiroop
Pluk 15 bloeiende vlierbloesemschermen op een droge zonnige dag. Schud de schermen voorzichtig uit, om eventuele insecten te verwijderen. Knip de bloemen van de steel. Rasp de schil van 1 citroen en pers de citroen uit. Doe de bloesem, het citroensap en de rasp in een schone uitgekookte pot. Breng 1 l water met 1 kg suiker aan de kook en giet de hete suikersiroop in de pot. Sluit de pot af en laat afkoelen. Laat de pot 3 dagen staan in de koelkast, schud elke dag om. Zeef de siroop goed. Bewaar hem in de koelkast en gebruik hem binnen 1 maand.

Per portie (10): ca. 415 kcal
4 g eiwit | 24 g vet | 44 g koolhydraten