Citroen-meringue trifle
Gemiddeld
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier.
Doe voor de citroen-yoghurtcake de olie, eieren, citroenrasp en het -sap, de yoghurt en suiker in een grote kom en roer goed door elkaar. Zeef er het bakmeel boven en klop het beslag glad. Schep het in de bakvorm en zet deze 35-40 minuten in de oven of tot de cake gaar is (test met een prikker). Laat in de bakvorm 5 minuten afkoelen voordat je de cake op een rooster stort om helemaal koud te worden.
Snijd de cake in rechthoekjes van 5 x 7 cm en zet apart. Zet voor de citroen-tonicsiroop een kleine pan met de suiker, tonic en het citroensap op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Verwarm nog 2 minuten of tot de siroop een beetje ingedikt is.
Haal de pan van het vuur. Roer de gin erdoor, als je dat wilt. Zet apart om af te koelen.
Doe voor de opgeklopte room de beide roomsoorten en poedersuiker in de kom van een standmixer. Klop tot er zachte pieken ontstaan. Zet apart.
Zet voor de Italiaanse meringue een kleine pan met het water, het wijnsteenzuur en 220 g van de suiker op hoog vuur. Kook onder voortdurend roeren tot de suiker is opgelost. Breng opnieuw aan de kook, draai het vuur lager en laat 4 minuten pruttelen.
Doe het eiwit in de schone kom van een standmixer en klop op hoge snelheid tot zich stijve pieken vormen. Laat de machine draaien en voeg geleidelijk de resterende suiker met 1 eetlepel tegelijk toe, waarbij je telkens 30 seconden klopt voordat je meer suiker toevoegt. Giet er geleidelijk de hete suikersiroop in een dunne straal bij en klop nog 4 minuten of tot de meringue dik, glanzend en afgekoeld is.
Leg de stukjes citroen-yoghurtcake op de bodem van een glazen serveerschaal van 4 liter inhoud en besprenkel deze met de citroen-tonicsiroop. Schep hierover de opgeklopte room en vervolgens de lemon curd. Verdeel daaroverheen royaal de Italiaanse meringue en gebruik een keukenbrander om de meringue een goudbruine gloed te geven. Serveer direct.