Appelkruimeltrifle
Gemiddeld
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
Bereiding
Doe voor de custard de slagroom, de melk en de sinaasappelschil in een grote steelpan op middelhoog vuur en breng zachtjes aan de kook terwijl je af en toe roert. Doe de eidooiers, de suiker en de maizena in een grote, hittebe stendige kom en klop licht en luchtig. Schenk de helft van het hete roommengsel erbij en klop door elkaar. Zet het vuur laag en klop het eimengsel door het roommengsel in de pan. Laat al kloppend 3-6 minuten zachtjes koken, tot het mengsel zo dik is als lobbige slagroom.
Neem de pan van het vuur en klop de karamel en een snufje zout erdoorheen. Dek de pan af met een cirkel bakpapier en laat helemaal afkoelen. Eenmaal afgekoeld blijft de custard tot een dag goed in de koelkast.
Doe intussen voor de appelvulling de appels, de sinaasappelrasp, het -sap en de suiker in een grote steelpan. Leg het deksel erop en laat op middelhoog vuur ca. 8 minuten zachtjes koken tot de appel wat zachter is. Neem het deksel eraf, zet het vuur hoog en laat nog ca. 5 minuten koken terwijl je af en toe roert, tot al het vocht is verdampt en de appels zacht zijn met een kleine bite. Verdeel de appels over een bord en laat afkoelen. In de koelkast blijft de appel tot 2 dagen goed.
Verwarm voor het kruimeldeeg de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C) en bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Doe de bloem, de suiker, een snufje zout en de kaneel in een kom en wrijf met je vingers de boter erdoorheen, tot je een zanderige textuur hebt. Knijp in het deeg om wat klontjes te maken. Verdeel het kruimeldeeg over de bakplaat en bak ca. 15 minuten. Maak de kruimels een beetje kapot, schep om en bak nog 10-15 minuten. Controleer regelmatig of de kruimels gelijkmatig goudkleurig en krokant zijn. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen. In een luchtdichte bak blijven de kruimels tot twee dagen goed.
Klop vlak voor het serveren voor de basterdsuikerroom de suiker, de slagroom en de vanille lobbig en houd apart. Houd een paar lepels custard, kruimels, karamel en appels apart. Maak afwisselend laagjes van de cake, de custard, de appel, de kruimels en de karamel in een trifleschaal. Verdeel de basterdsuikerroom erover en lepel de apart gehouden custard en karamel er losjes doorheen. Lepel de appel en de kruimels erop. Bestrooi met wat sinaasappelschil. In een luchtdichte bak in de koelkast blijft de trifle tot 3 dagen goed.