Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Borreltijd Les Genereux champagne en hapjes

Kerst tapas: 15+ feestelijke hapjes om samen te delen

Een chic kerstmenu met meerdere gangen is natuurlijk fantastisch, maar een tafel vol hapjes is wat ons betreft net zo leuk! Wie deze recepten voor kerst tapas maakt, wil hierna nooit meer anders…

Lees verder na de advertentie

Je ziet het de laatste jaren steeds meer: shared dining. Hierbij zet je de hele tafel vol kleine gerechtjes om samen te delen. Een soort tapashapjes eigenlijk, maar dan met kerst! Het grote voordeel voor de echte Foodies onder ons is natuurlijk dat je eindeloos veel kunt proeven bij deze kerst tapas hapjes.

Het is ook ideaal om kerst tapas te maken als onderdeel van een buffet voor grote groepen. Hiervoor kun je natuurlijk de gerechten onder elkaar verdelen en zo het hele kerstmenu samenstellen. Laat de een bijvoorbeeld de koude hapjes bereiden, de ander warme hapjes en nog iemand de drankjes. Zo maak je samen een tafel vol lekkers!

Meer kerstinspiratie ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten voor kerst tapas

Kerst tapas zijn perfect om te maken voor grote groepen of voor een avondje gewoon met zijn tweetjes. Deze kerstrecepten zijn lekker om te serveren als tapas bij de borrel, of als onderdeel van een uitgebreid kerstdiner:

Kerstkrans met groenten

Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas

Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.

Naar het recept
pizzadip

Pizzadip

Roomkaas, parmezaan en mozzarella gecombineerd met pizzasaus en pepperoni… Dat is toch alsof je in de kaashemel bent beland! Wedden dat niemand van deze geweldige pizzadip kan afblijven zodra ‘ie op tafel staat?!

Naar het recept
gebakken brie met ingelegde bramen en tijmnoten

Gebakken brie met ingelegde bramen en tijmnoten

Bramen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Misschien iets minder zoet aan het eind van het jaar, maar bij het inleggen van de bramen maak je ze weer net zo lekker!

Naar het recept
Groene asperges met serranoham en bonenpuree met pimentón

Groene asperges met ConsorcioSerrano-ham, bonenpuree en pimentón

Hoe maak je groene asperges nog lekkerder? Door ze te omwikkelen met ConsorcioSerrano-ham natuurlijk!

Naar het recept
Kerstboomborrelplank

Kerstboom borrelplank

Op zoek naar de perfecte borrelplank voor de feestdagen? Dan zit je met deze variant gegarandeerd goed en is er voor ieder wat wils. Fijne kerst!

Naar het recept
Zelfgemaakte chips met venkelzout en kaviaardip

Zelfgemaakte chips met venkelzout en kaviaardip

Een bakje chips maak je extra speciaal door de chips zelf te bakken én door het te serveren met een luxe kaviaardip en venkelzout. Om je vingers bij af te likken.
 

Naar het recept

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Parmezaanse kaastaartjes

Parmezaanse kaastaartjes

Deze taartjes moest Petit gateau voor Christian Dior maken. Heel chic!

Naar het recept
japanse kip

Krokante Japanse kip met dragonmayonaise

Zout én vet? Dan is deze krokante kip precies wat je zoekt. De dragonmayonaise maakt hem helemaal af.

Naar het recept
Garnalentartaartjes op getoast briochebrood

Garnalentartaartjes op getoast briochebrood

Deze garnalentartaartjes op een sneetje getoaste brioche zijn het ideale hapje voor bij een glas bubbels.

Naar het recept
borrelbrood met saint-nectaire en rozemarijn

Borrelbrood met Saint-Nectaire en rozemarijn

Je kunt het borrelbrood prima voorbereiden, dat maakt dit recept dan ook ideaal voor kerst, pasen of een andere feestelijke borrel. Vul het borrelbrood met de kaas en bewaar tot 1 dag in de koelkast. Je hoeft het dan alleen nog maar in de oven te schuiven vlak voor de gasten arriveren.

Naar het recept
Kipvleugeltjes met dip

Kipvleugeltjes met dip

Maak kipvleugeltjes met je favoriete dip: zoete kerriesaus of teriyaki. Welke is jouw favoriet?

Naar het recept
Borrel-buikspek

Borrel-buikspek

Dit recept laat je stap-voor-stap zien hoe je zelf borrel-buikspek kunt maken. En geloof ons, hier ga je je vingers bij aflikken.

Naar het recept
Crostini-kerstkrans

Crostini-kerstkrans

Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Je maakt er eenvoudig eentje van crostini’s. Dit zijn hapjes met een Italiaans tintje. Een feestelijk effect creëerde je nog nooit zo snel!

Naar het recept
Cover voor

Gravad lax met dille en zoetemosterdsaus

Gravad Lax: een klassiek Scandinavisch voorgerecht dat elegantie en eenvoud perfect combineert. Weinig moeite, groots resultaat. Een showstuk op je kersttafel – ideaal om indruk te maken zonder uren in de keuken te staan.

Naar het recept
gehakballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus

Deze gehaktballetjes in tomatensaus zijn wat ons betreft de perfecte kerst tapas én een stuk lekkerder dan de ballen in de boom.

Naar het recept
Minitaartjes met pompoen, brie en abrikozenglazuur

Minitaartjes met pompoen, brie en abrikozenglazuur

Zien deze minitaartjes er niet schattig uit? We maakten ze met brie, maar ze zijn ook lekker met een pittige blauwe kaas of camembert.  

Naar het recept

Meer kerstinspiratie ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Foodies favoriet
Kerstkrans met groenten

Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas

Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

350 g oranje pompoen – in blokjes van ca. 1 cm
1 rode paprika – zaadlijst verwijderd & in blokjes
2 rode uien – in halve ringen
3 el olijfolie
1 teentje knoflook – geperst
1 takje rozemarijn – alleen de naaldjes & fijngehakt
2 takjes tijm – alleen de blaadjes
zout en peper
200 g verse boerenkoolbladeren – in grove stukken
200 g oude Beemster kaas – geraspt
50 g pompoenpitten
50 g zonnebloempitten
2 blikken croissantdeeg extra large – à 340 g
1 ei – geklutst
bakpapier

Voor de cranberrycompote

250 g cranberry’s – diepvries
150 ml appelsap
100 ml honing
2 el chiazaad

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de ingrediënten voor de cranberrycompote in een steelpan, breng aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig koken. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de afgekoelde compote in de koelkast.

  2. Verdeel de pompoen, de paprika en de ui over een met bakpapier beklede bakplaat en meng met 2 el olijfolie, de knoflook, de rozemarijn, de tijm, zout en peper. Rooster de groenten 25-30 minuten in de oven tot ze zacht zijn.

  3. Verhit intussen 1 el olijfolie in een hapjespan op hoog vuur en roerbak er de boerenkool enkele minuten in tot hij wat zachter en geslonken is.

  4. Haal de groenten uit de oven maar laat de oven aanstaan. Laat de groenten iets afkoelen op een schaal. Roer de geroosterde groenten, de helft van de kaas en ⅔ van de pitten voorzichtig door de boerenkool.

  5. Beleg een bakplaat met bakpapier. Haal het croissantdeeg uit de verpakking en rol uit. Leg een bordje of schaaltje (10-12 cm Ø) in het midden van de bakplaat en leg 10 deegdriehoeken overlappend eromheen met de punten naar buiten, zodat er een stervormige cirkel ontstaat.

  6. Verdeel de cranberrycompote in een cirkel over het midden van het deeg en leg hier het groentemengsel op. Vouw de punten over de vulling heen naar binnen en klap het iets onder de rand van het deeg, zodat de krans tijdens het bakken zijn vorm behoudt. Bestrijk de krans met het ei en bestrooi met de overige pitten. Bak de krans in 25-30 minuten goudbruin en krokant in de oven. Laat de krans ca. 5 minuten afkoelen op een rooster en bestrooi met de rest van de kaas.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!