
Een chic kerstmenu met meerdere gangen is natuurlijk fantastisch, maar een tafel vol hapjes is wat ons betreft net zo leuk! Wie deze recepten voor kerst tapas maakt, wil hierna nooit meer anders…
Lees verder na de advertentie
Je ziet het de laatste jaren steeds meer: shared dining. Hierbij zet je de hele tafel vol kleine gerechtjes om samen te delen. Een soort tapashapjes eigenlijk, maar dan met kerst! Het grote voordeel voor de echte Foodies onder ons is natuurlijk dat je eindeloos veel kunt proeven bij deze kerst tapas hapjes.
Het is ook ideaal om kerst tapas te maken als onderdeel van een buffet voor grote groepen. Hiervoor kun je natuurlijk de gerechten onder elkaar verdelen en zo het hele kerstmenu samenstellen. Laat de een bijvoorbeeld de koude hapjes bereiden, de ander warme hapjes en nog iemand de drankjes. Zo maak je samen een tafel vol lekkers!
Meer kerstinspiratie ontvangen?
Recepten voor kerst tapas
Kerst tapas zijn perfect om te maken voor grote groepen of voor een avondje gewoon met zijn tweetjes. Deze kerstrecepten zijn lekker om te serveren als tapas bij de borrel, of als onderdeel van een uitgebreid kerstdiner:

Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas
Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.

Pizzadip
Roomkaas, parmezaan en mozzarella gecombineerd met pizzasaus en pepperoni… Dat is toch alsof je in de kaashemel bent beland! Wedden dat niemand van deze geweldige pizzadip kan afblijven zodra ‘ie op tafel staat?!

Gebakken brie met ingelegde bramen en tijmnoten
Bramen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Misschien iets minder zoet aan het eind van het jaar, maar bij het inleggen van de bramen maak je ze weer net zo lekker!

Groene asperges met ConsorcioSerrano-ham, bonenpuree en pimentón
Hoe maak je groene asperges nog lekkerder? Door ze te omwikkelen met ConsorcioSerrano-ham natuurlijk!

Kerstboom borrelplank
Op zoek naar de perfecte borrelplank voor de feestdagen? Dan zit je met deze variant gegarandeerd goed en is er voor ieder wat wils. Fijne kerst!

Zelfgemaakte chips met venkelzout en kaviaardip
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Parmezaanse kaastaartjes
Deze taartjes moest Petit gateau voor Christian Dior maken. Heel chic!

Krokante Japanse kip met dragonmayonaise

Garnalentartaartjes op getoast briochebrood

Borrelbrood met Saint-Nectaire en rozemarijn
Je kunt het borrelbrood prima voorbereiden, dat maakt dit recept dan ook ideaal voor kerst, pasen of een andere feestelijke borrel. Vul het borrelbrood met de kaas en bewaar tot 1 dag in de koelkast. Je hoeft het dan alleen nog maar in de oven te schuiven vlak voor de gasten arriveren.

Kipvleugeltjes met dip
Maak kipvleugeltjes met je favoriete dip: zoete kerriesaus of teriyaki. Welke is jouw favoriet?

Borrel-buikspek
Dit recept laat je stap-voor-stap zien hoe je zelf borrel-buikspek kunt maken. En geloof ons, hier ga je je vingers bij aflikken.

3x hapjes bij champagne

Crostini-kerstkrans
Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Je maakt er eenvoudig eentje van crostini’s. Dit zijn hapjes met een Italiaans tintje. Een feestelijk effect creëerde je nog nooit zo snel!

Gravad lax met dille en zoetemosterdsaus
Gravad Lax: een klassiek Scandinavisch voorgerecht dat elegantie en eenvoud perfect combineert. Weinig moeite, groots resultaat. Een showstuk op je kersttafel – ideaal om indruk te maken zonder uren in de keuken te staan.

Gehaktballetjes in tomatensaus
Deze gehaktballetjes in tomatensaus zijn wat ons betreft de perfecte kerst tapas én een stuk lekkerder dan de ballen in de boom.

Minitaartjes met pompoen, brie en abrikozenglazuur
Meer kerstinspiratie ontvangen?

Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas
Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.
Ingrediënten
Voor de cranberrycompote
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de ingrediënten voor de cranberrycompote in een steelpan, breng aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig koken. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de afgekoelde compote in de koelkast.
Verdeel de pompoen, de paprika en de ui over een met bakpapier beklede bakplaat en meng met 2 el olijfolie, de knoflook, de rozemarijn, de tijm, zout en peper. Rooster de groenten 25-30 minuten in de oven tot ze zacht zijn.
Verhit intussen 1 el olijfolie in een hapjespan op hoog vuur en roerbak er de boerenkool enkele minuten in tot hij wat zachter en geslonken is.
Haal de groenten uit de oven maar laat de oven aanstaan. Laat de groenten iets afkoelen op een schaal. Roer de geroosterde groenten, de helft van de kaas en ⅔ van de pitten voorzichtig door de boerenkool.
Beleg een bakplaat met bakpapier. Haal het croissantdeeg uit de verpakking en rol uit. Leg een bordje of schaaltje (10-12 cm Ø) in het midden van de bakplaat en leg 10 deegdriehoeken overlappend eromheen met de punten naar buiten, zodat er een stervormige cirkel ontstaat.
Verdeel de cranberrycompote in een cirkel over het midden van het deeg en leg hier het groentemengsel op. Vouw de punten over de vulling heen naar binnen en klap het iets onder de rand van het deeg, zodat de krans tijdens het bakken zijn vorm behoudt. Bestrijk de krans met het ei en bestrooi met de overige pitten. Bak de krans in 25-30 minuten goudbruin en krokant in de oven. Laat de krans ca. 5 minuten afkoelen op een rooster en bestrooi met de rest van de kaas.
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Fotografie: Sander Damen
Onze tips

15x borrelhapjes voor kerst

Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner

De zoete borrelplank: hét coverrecept van Het Grote Kerstnummer

Zelf breekbrood bakken: de lekkerste recepten voor bij de borrel

Waar kun je clotted cream voor gebruiken?

Vegan dessertrecepten: 10x heerlijke plantaardige toetjes

Dit zijn de beste kazen voor kaasfondue

16x toetjes in een glaasje

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



