
Een chique kerstmenu met meerdere gangen is natuurlijk fantastisch, maar een tafel vol hapjes is wat ons betreft net zo leuk! Wie deze recepten voor kerst tapas maakt, wil hierna nooit meer anders…
Lees verder na de advertentie
Kerst tapas
Je ziet het de laatste jaren steeds meer: shared dining. Hierbij zet je de hele tafel vol kleine gerechtjes om samen te delen. Een soort tapashapjes eigenlijk, maar dan met kerst! Het grote voordeel voor de echte Foodies onder ons is natuurlijk dat je eindeloos veel kunt proeven bij deze kerst tapas hapjes.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Grote groepen met kerst
Het is ook ideaal om kerst tapas te maken als onderdeel van een buffet voor grote groepen. Hiervoor kun je natuurlijk de gerechten onder elkaar verdelen. Laat je broer bijvoorbeeld de krokante kip bereiden, je tante de crostini-kerstkrans en je moeder de drankjes. Wij regelen de kerst tapas recepten wel!
Recepten voor kerst tapas
Kerst tapas zijn perfect om te maken voor grote groepen of voor een avondje gewoon met zijn tweetjes. Deze kerstrecepten zijn lekker om te serveren als tapas bij de borrel, of als onderdeel van een uitgebreid kerstdiner:

Pizzadip
Roomkaas, parmezaan en mozzarella gecombineerd met pizzasaus en pepperoni… Dat is toch alsof je in de kaashemel bent beland! Wedden dat niemand van deze geweldige pizzadip kan afblijven zodra ‘ie op tafel staat?!

Gebakken brie met ingelegde bramen en tijmnoten
Bramen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Misschien iets minder zoet aan het eind van het jaar, maar bij het inleggen van de bramen maak je ze weer net zo lekker!

Groene asperges met ConsorcioSerrano-ham, bonenpuree en pimentón
Hoe maak je groene asperges nog lekkerder? Door ze te omwikkelen met ConsorcioSerrano-ham natuurlijk!

Zelfgemaakte chips met venkelzout en kaviaardip

Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas
Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.

Krokante Japanse kip met dragonmayonaise

Garnalentartaartjes op getoast briochebrood

Parmezaanse kaastaartjes
Deze taartjes moest Petit gateau voor Christian Dior maken. Heel chic!

Borrelbrood met Saint-Nectaire en rozemarijn
Je kunt het borrelbrood prima voorbereiden, dat maakt dit recept dan ook ideaal voor kerst, pasen of een andere feestelijke borrel. Vul het borrelbrood met de kaas en bewaar tot 1 dag in de koelkast. Je hoeft het dan alleen nog maar in de oven te schuiven vlak voor de gasten arriveren.

Kipvleugeltjes met dip
Maak kipvleugeltjes met je favoriete dip: zoete kerriesaus of teriyaki. Welke is jouw favoriet?

Borrel-buikspek
Dit recept laat je stap-voor-stap zien hoe je zelf borrel-buikspek kunt maken. En geloof ons, hier ga je je vingers bij aflikken.

Crostini-kerstkrans
Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Je maakt er eenvoudig eentje van crostini’s. Dit zijn hapjes met een Italiaans tintje. Een feestelijk effect creëerde je nog nooit zo snel!

Gravad lax met dille en zoetemosterdsaus
Gravad Lax: weinig moeite, groots resultaat. Een showstuk op je kersttafel.

Gehaktballetjes in tomatensaus
Deze gehaktballetjes in tomatensaus zijn wat ons betreft de perfecte kerst tapas én een stuk lekkerder dan de ballen in de boom.

Gevulde eieren
Goed borrelen raakt nooit uit de mode. Een gevuld eitje maken we al sinds jaar en dag en zal dan ook nooit gaan vervelen. Maar hoe maak je nou perfect gevulde eieren? Wij delen hét recept voor gevulde eieren!

Kerstboomborrelplank
Op zoek naar de perfecte borrelplank voor de feestdagen? Dan zit je met deze variant gegarandeerd goed en is er voor ieder wat wils. Fijne kerst!

Minitaartjes met pompoen, brie en abrikozenglazuur

Pizzadip
Roomkaas, parmezaan en mozzarella gecombineerd met pizzasaus en pepperoni… Dat is toch alsof je in de kaashemel bent beland! Wedden dat niemand van deze geweldige pizzadip kan afblijven zodra ‘ie op tafel staat?!
Ingrediënten
Bereiding
Doe de roomkaas in een kom en klop hem met een garde los. Roer de parmezaan en de helft van de mozzarella erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal van 15-18 cm Ø in met olie. Verdeel het kaasmengsel over de bodem en verdeel de pizzasaus eroverheen, zodat de kaas helemaal bedekt is. Bestrooi met de rest van de mozzarella. Leg eventueel de plakjes pepperoni erbovenop en besprenkel met een beetje olijfolie. Je kunt dit mengsel tot 2 dagen van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Bak de dip 25-30 minuten, of tot hij bubbelt en goudgeel is. Bak intussen het knoflookbrood volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de dip een beetje afkoelen en serveer met het knoflookbrood, de crostini of de soepstengels om mee te dippen.
© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Barney Desmazery en Cassie Best Foto’s: Mike English
Onze tips

10+ borrelhapjes voor tijdens de kerst

Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner

De zoete borrelplank: hét coverrecept van Het Grote Kerstnummer

Zelf breekbrood bakken: de lekkerste recepten voor bij de borrel

9x recepten met aubergine die je meteen wil maken

Paashapjes: met deze recepten organiseer jij de borrel

Zalmwraps maken? Dit zijn de lekkerste recepten

Dit zijn de beste recepten voor het Paasdiner
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.