Foodies 03/2025: Airfryer
Crispy comfort
Airfryer cover
Borreltijd Les Genereux champagne

Kerst tapas: 15+ feestelijke hapjes om samen te delen

Een chique kerstmenu met meerdere gangen is natuurlijk fantastisch, maar een tafel vol hapjes is wat ons betreft net zo leuk! Wie deze recepten voor kerst tapas maakt, wil hierna nooit meer anders…

Lees verder na de advertentie

Kerst tapas

Je ziet het de laatste jaren steeds meer: shared dining. Hierbij zet je de hele tafel vol kleine gerechtjes om samen te delen. Een soort tapashapjes eigenlijk, maar dan met kerst! Het grote voordeel voor de echte Foodies onder ons is natuurlijk dat je eindeloos veel kunt proeven bij deze kerst tapas hapjes.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Grote groepen met kerst

Het is ook ideaal om kerst tapas te maken als onderdeel van een buffet voor grote groepen. Hiervoor kun je natuurlijk de gerechten onder elkaar verdelen. Laat je broer bijvoorbeeld de krokante kip bereiden, je tante de crostini-kerstkrans en je moeder de drankjes. Wij regelen de kerst tapas recepten wel!

Recepten voor kerst tapas

Kerst tapas zijn perfect om te maken voor grote groepen of voor een avondje gewoon met zijn tweetjes. Deze kerstrecepten zijn lekker om te serveren als tapas bij de borrel, of als onderdeel van een uitgebreid kerstdiner:

pizzadip

Pizzadip

Roomkaas, parmezaan en mozzarella gecombineerd met pizzasaus en pepperoni… Dat is toch alsof je in de kaashemel bent beland! Wedden dat niemand van deze geweldige pizzadip kan afblijven zodra ‘ie op tafel staat?!

Naar het recept
gebakken brie met ingelegde bramen en tijmnoten

Gebakken brie met ingelegde bramen en tijmnoten

Bramen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Misschien iets minder zoet aan het eind van het jaar, maar bij het inleggen van de bramen maak je ze weer net zo lekker!

Naar het recept
Groene asperges met serranoham en bonenpuree met pimentón

Groene asperges met ConsorcioSerrano-ham, bonenpuree en pimentón

Hoe maak je groene asperges nog lekkerder? Door ze te omwikkelen met ConsorcioSerrano-ham natuurlijk!

Naar het recept
Zelfgemaakte chips met venkelzout en kaviaardip

Zelfgemaakte chips met venkelzout en kaviaardip

Een bakje chips maak je extra speciaal door de chips zelf te bakken én door het te serveren met een luxe kaviaardip en venkelzout. Om je vingers bij af te likken.
 

Naar het recept
Kerstkrans met groenten

Kerstkrans met cranberrycompote, pompoen en kaas

Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevulde hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar! Tip: Leg in het midden van de krans een schaaltje met een frisse dipsaus van crème fraîche, knoflook en verse kruiden.

Naar het recept
japanse kip

Krokante Japanse kip met dragonmayonaise

Zout én vet? Dan is deze krokante kip precies wat je zoekt. De dragonmayonaise maakt hem helemaal af.

Naar het recept
Garnalentartaartjes op getoast briochebrood

Garnalentartaartjes op getoast briochebrood

Deze garnalentartaartjes op een sneetje getoaste brioche zijn het ideale hapje voor bij een glas bubbels.

Naar het recept
Parmezaanse kaastaartjes

Parmezaanse kaastaartjes

Deze taartjes moest Petit gateau voor Christian Dior maken. Heel chic!

Naar het recept
borrelbrood met saint-nectaire en rozemarijn

Borrelbrood met Saint-Nectaire en rozemarijn

Je kunt het borrelbrood prima voorbereiden, dat maakt dit recept dan ook ideaal voor kerst, pasen of een andere feestelijke borrel. Vul het borrelbrood met de kaas en bewaar tot 1 dag in de koelkast. Je hoeft het dan alleen nog maar in de oven te schuiven vlak voor de gasten arriveren.

Naar het recept
Kipvleugeltjes met dip

Kipvleugeltjes met dip

Maak kipvleugeltjes met je favoriete dip: zoete kerriesaus of teriyaki. Welke is jouw favoriet?

Naar het recept
Borrel-buikspek

Borrel-buikspek

Dit recept laat je stap-voor-stap zien hoe je zelf borrel-buikspek kunt maken. En geloof ons, hier ga je je vingers bij aflikken.

Naar het recept
Crostini-kerstkrans

Crostini-kerstkrans

Een feestelijke krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Je maakt er eenvoudig eentje van crostini’s. Dit zijn hapjes met een Italiaans tintje. Een feestelijk effect creëerde je nog nooit zo snel!

Naar het recept
Cover voor

Gravad lax met dille en zoetemosterdsaus

Gravad Lax: weinig moeite, groots resultaat. Een showstuk op je kersttafel.

Naar het recept
gehakballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus

Deze gehaktballetjes in tomatensaus zijn wat ons betreft de perfecte kerst tapas én een stuk lekkerder dan de ballen in de boom.

Naar het recept
Gevulde eieren

Gevulde eieren

Goed borrelen raakt nooit uit de mode. Een gevuld eitje maken we al sinds jaar en dag en zal dan ook nooit gaan vervelen. Maar hoe maak je nou perfect gevulde eieren? Wij delen hét recept voor gevulde eieren!

Naar het recept
Kerstboomborrelplank

Kerstboomborrelplank

Op zoek naar de perfecte borrelplank voor de feestdagen? Dan zit je met deze variant gegarandeerd goed en is er voor ieder wat wils. Fijne kerst!

Naar het recept
Minitaartjes met pompoen, brie en abrikozenglazuur

Minitaartjes met pompoen, brie en abrikozenglazuur

Zien deze minitaartjes er niet schattig uit? We maakten ze met brie, maar ze zijn ook lekker met een pittige blauwe kaas of camembert.  

Naar het recept
Foodies favoriet
pizzadip

Pizzadip

Roomkaas, parmezaan en mozzarella gecombineerd met pizzasaus en pepperoni… Dat is toch alsof je in de kaashemel bent beland! Wedden dat niemand van deze geweldige pizzadip kan afblijven zodra ‘ie op tafel staat?!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

180 g roomkaas
10 g geraspte parmezaan (of vegetarisch alternatief)
100 g geraspte mozzarella (of 50 g mozzarella en 50 g cheddar)
zout en peper
olijfolie
200 g pizzasaus (of passata)
7-8 plakjes pepperoni (optioneel)
knoflookbrood (of crostini of soepstengels om te serveren)

Bereiding

  1. Doe de roomkaas in een kom en klop hem met een garde los. Roer de parmezaan en de helft van de mozzarella erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal van 15-18 cm Ø in met olie. Verdeel het kaasmengsel over de bodem en verdeel de pizzasaus eroverheen, zodat de kaas helemaal bedekt is. Bestrooi met de rest van de mozzarella. Leg eventueel de plakjes pepperoni erbovenop en besprenkel met een beetje olijfolie. Je kunt dit mengsel tot 2 dagen van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Bak de dip 25-30 minuten, of tot hij bubbelt en goudgeel is. Bak intussen het knoflookbrood volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de dip een beetje afkoelen en serveer met het knoflookbrood, de crostini of de soepstengels om mee te dippen.

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Barney Desmazery en Cassie Best Foto’s: Mike English 

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!