Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Mix and match mac ‘n’ cheese

Shared dining: kleine gerechtjes om deze kerst te delen

Lust je tante geen kaas en je nichtje geen tomaat? Geen probleem! Met deze kerstgerechten stellen je gasten zelf hun gerecht samen. Shared dining voor kerst: er zit voor iedereen wel wat lekkers tussen!

Lees verder na de advertentie

Eerlijk is eerlijk: een kerstdiner hosten is een flinke klus. Zo veel gasten als er komen, zo veel dieetwensen zijn er om rekening mee te houden. Hartstikke lastig! Maak het jezelf deze kerst vooral niet te moeilijk en maak deze kerst meerdere kleine gerechtjes om samen te delen. Zo kan iedereen zijn eigen bordje vullen met kerst tapas en kiezen wat ‘ie lekker vindt. Sharing is caring!

Kleine gerechtjes om met kerst te delen:

Rendang van kalfsschenkel

Rendang van kalfsschenkel

Rendang is echt zo’n gerecht wat iedereen lekker vindt. Laat de pan gerust de hele dag op het vuur staan pruttelen. Dan ruikt het hele huis gelijk lekker en wordt het vlees botermals.

Naar het recept
Zoetemosterd-kerstham met aardappelsalade

Zoetemosterd-kerstham met aardappelsalade

Een goed gebakken braadstuk is altijd een waar spektakelstuk. Zeker op een tafel met meerdere kerstgerechten om te delen is het leuk om er een gerecht bij te hebben dat de show steelt.

Naar het recept
Mix and match mac ‘n’ cheese

Mix and match mac ‘n’ cheese

Wat is lekkerder dan mac ‘n’ cheese? Mac ‘n’ cheese die je zelf kan samenstellen! Zet meerdere bakjes met smaakmakers op tafel zodat iedereen zijn eigen perfecte pasta kan samenstellen.

Naar het recept
Varkensschouder met dragon en borlottibonen

Varkensschouder met dragon en borlottibonen

Nog zo’n lekker stoofgerecht: varkensschouder met dragon en berlottibonen. Ook lekker met aardappelpuree in plaats van salie-aardappels.

Naar het recept
Pulled lam tortilla’s

Pulled lam tortilla’s

Het leuke van tortilla’s is dat je ze zelf kan samenstellen. Met lam, limoen en guacamole is het gegarandeerd feest. Al is de pulled lam ook lekker met aardappels en groenten.

Naar het recept
Pompoen ricotta krans

Overheerlijke kerstkrans met pompoen en ricotta

Wat staat er mooier op tafel dan een feestelijke kerstkrans? Dit recept met pompoen en ricotta is niet alleen een feestje om te maken, maar ook om op tafel te zetten. Het is het perfecte kleine kerst gerechtje om samen te delen. Laat iedereen lekker een stukje pakken, maar houd stiekem wel wat extra over voor jezelf.

Naar het recept

Tip!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Uitgelicht recept
Rendang van kalfsschenkel

Rendang van kalfsschenkel

Rendang is echt zo’n gerecht wat iedereen lekker vindt. Laat de pan gerust de hele dag op het vuur staan pruttelen. Dan ruikt het hele huis gelijk lekker en wordt het vlees botermals.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 kg kalfsschenkel – in stukken
zout en peper
olijfolie
2 x 400 g kokosmelk – blik
4 stuks steranijs
2 kaneelstokjes – doormidden gebroken

Voor de rendangpasta

6-8 gedroogde rode pepers
250 g sjalotjes – gesnipperd
200 g verse laos (toko) – grof gehakt
200 g gember – geschild en grof gehakt
1 bol knoflook – ca. 12-15 teentjes – gepeld
10 stengels citroengras – buitenste bladeren verwijderd & de rest fijngesneden

Voor de knapperige uien

5 sjalotjes – in 3-4 cm dunne ringen
100 ml melk
5 el bloem

Om te serveren

jasmijnrijst – gestoomd
rode peper – zaadlijst verwijderd & in ringen
verse koriander

Bereiding

  1. Giet voor de rendangpasta kokend water over de gedroogde pepers en laat ze 5-10 minuten weken. Verwijder de zaadlijsten uit de pepers en hak de pepers grof. Maal de pepers met de overige ingrediënten voor de pasta in een blender of keukenmachine tot een gladde pasta.

  2. Bestrooi de kalfsschenkel met zout en peper. Verhit 1 el olijfolie in een grote braadpan. Schroei het vlees rondom dicht tot het goed bruin kleurt – doe dit eventueel in porties. Schep het vlees uit de pan.

  3. Voeg 1 el olijfolie toe aan de pan en bak de rendangpasta ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg de kokosmelk, de steranijs en het kaneelstokje toe en breng het tegen de kook aan. Schraap eventuele aangekoekte stukjes los van de bodem. Doe het vlees terug in de pan en giet er zoveel water bij dat het vlees onderstaat. Zet een deksel op de pan en laat het geheel 2,5-3 uur op laag vuur sudderen tot het vlees heel zacht is.

  4. Haal voor de knapperige uien de sjalottenringen goed uit elkaar. Week ze ca. 10 minuten in de melk en giet af. Meng de bloem met zout en peper en haal de ringen erdoorheen. Verhit 2 cm olie in een koekenpan op hoog vuur, maar voorkom dat de olie gaat roken. Schud de overige bloem van de sjalottenringen en laat ze voorzichtig in de olie zakken. Bak ze 1-2 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen. Serveer de rendang met de rijst, de krokante ui, de rode peper en de koriander.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe en Anna Glover Foto’s: Sam Stowell Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Sarah Cook

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!