Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Frisse citrussalade met kalkoen en pinda’s

5x kalkoen recepten voor kerst

Advertentie

Denk je aan traditionele kerstgerechten, dan denk je aan een kerstkalkoen. Maar waarom eten we een gevulde kalkoen met kerst en hoe kun je het vlees het beste bereiden? Wij vertellen je er alles over en delen heerlijke recepten!

Al is de traditie bij ons niet zo gangbaar als in Engeland of Amerika, bij heel wat gezinnen staat er elk jaar een kerstkalkoen op het menu. Daarom delen wij hoe je dit spektakelstuk maakt, wat je erbij eet en welke heerlijke recepten je met de restjes kan maken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waarom een kalkoen met kerst?

Maar waarom eten we eigenlijk een gevulde kalkoen met kerst? Deze traditie bestaat al tientallen jaren en werd waarschijnlijk voor het eerst omschreven door de Engelse schrijver Charles Dickens in 1843. In zijn bekende boek ‘A Christmas Carol’ introduceert hij de inmiddels kerstklassieker. De trend werd gezet en sindsdien eten we wereldwijd een gevulde kalkoen met kerst.

Vulling voor een kalkoen

Wil je dit jaar zelf het pronkstuk maken? Het geheim zit ‘m in de vulling van de kalkoen; dit is de smaakmaker! Wij vullen het vlees graag met een mengsel bestaande uit uien, wortel, salie, rookworst, oud brood, abrikozen, hazelnoten en nootmuskaat. Maar je kunt het natuurlijk geheel naar eigen smaak maken.

Bijgerechten voor een kalkoen met kerst

En wat eten we er dan bij? De lekkerste kerst bijgerechten natuurlijk! Wat denk jij bijvoorbeeld van romige cavolo neropompoenpuree met salie en hazelnoten of cranberrysaus? Kies jouw favoriete gerechten en stel zo eenvoudig het kerstmenu 2024 samen met je favoriete kerst recepten.

Kalkoen recepten voor kerst:

kerst kalkoen

Kerstkalkoen

Vind je het nog wat spannend om zelf een gevulde kalkoen te maken voor het kerstdiner? Volg dan ons recept stap-voor-stap op en zet zonder zorgen het spektakelstuk op tafel. Wij loodsen je er doorheen!

Naar het recept
Kalkoenkroon met salieboter

Kalkoenkroon met salieboter

Een kalkoenkroon is het borstvlees van de kalkoen, nog op het bot. De poten en vleugels zijn verwijderd, zodat het vlees sneller gaar is. Handig voor wie wel het traditionele gerecht op tafel wil zetten, maar weinig tijd heeft. De salieboter geeft de smaak en houdt het vlees lekker sappig.

Naar het recept
no waste kerstkalkoen

Pastei met kalkoen en ham

Op tweede kerstdag kun je net zo goed van het hoofdgerecht genieten. Want de restjes van het kerstdiner gooi je niet weg maar tover je om tot een heerlijke pastei. Een waar feestmaal!

Naar het recept
Kalkoennuggets in karnemelkkorst

Kalkoennuggets in karnemelkkorst

Een ander alternatief is om er zelf nuggets van te maken. Door het in een deeg met karnemelk te dopen, wordt de buitenkant mooi knapperig en krokant. De perfecte snack voor bij de borrel.

Naar het recept
Frisse citrussalade met kalkoen en pinda’s

Frisse citrussalade met kalkoen en pinda’s

Liever een gezonder gerecht? Dan is deze frisse citrussalade misschien wel dé salade voor kerst. Ideaal voor een lichte tweede kerstdag na al het feestgedruis.

Naar het recept
uitgelicht recept
kerst kalkoen

Kerstkalkoen

Wil je dit jaar indruk maken met het kerstdiner? Serveer dan deze feestelijke kerstkalkoen als hoofdgerecht. We laten je stap-voor-stap zien hoe je de kalkoen vult, perfect bereidt, en afmaakt met een heerlijke jus.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van 5 kg
  • 400-500 g vulling
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 g zachte boter
  • zout en peper
  • 300 ml kippenbouillon

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
  • kernthermometer
  • keukengaren
  • braadslee met rooster

Bereiding

  1. Neem de kalkoen ca. 2 uur en 30 minuten voor het braden uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen. Dep de kalkoen van binnen en buiten droog met keukenpapier.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Vul de kalkoen voor ongeveer 2⁄3 met de vulling. De vulling voor de kalkoen maak je zo! Bind de poten van de kalkoen samen met keukengaren. Schrap de wortel, was hem en hak hem grof. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Was de bleekselderij en snijd hem in grove stukken. Verdeel de wortel, de prei en de bleekselderij over de bodem van een braadslee. Wrijf de kalkoen rondom in met de boter en bestrooi hem met zout en peper.

  3. Leg de kalkoen op het rooster in de braadslee boven de groenten. Dek het borstgedeelte van de kalkoen af met aluminiumfolie. Giet de helft van de bouillon bij de groenten in de braadslee. Braad de kalkoen ca. 3 uur in de oven.

  4. Bedruppel de kalkoen om de ca. 45 minuten met het braadvocht uit de braadslee. Braad de kalkoen het laatste uur zonder het aluminiumfolie. Schenk indien nodig tussentijds de overige bouillon in de braadslee.

  5. Controleer de kerntemperatuur van de kalkoen; deze moet 70°C zijn. Neem het rooster met de kerstkalkoen uit de oven. Neem de braadslee met de groenten uit de oven en houd apart voor de jus: bekijk jus maken voor de kerstkalkoen hier. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en leg er een theedoek overheen. Laat de kalkoen ca. 1 uur en 30 minuten rusten.

“Hoe lang de kerstkalkoen precies in de oven moet, is afhankelijk van de grootte. Een goede regel is om de kalkoen ca. 45 minuten per kilo te braden. Plaats de kalkoen op een rooster zodat de kerst kalkoen niet in het braadvet ligt en de hete lucht aan alle kanten om de kalkoen kan circuleren. Zo gaart de kalkoen gelijkmatig.”

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren Servies etc.: eigen collectie

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!