Advertentie
Al is de traditie bij ons niet zo gangbaar als in Engeland of Amerika, bij heel wat gezinnen staat er elk jaar een kerstkalkoen op het menu. Daarom delen wij hoe je dit spektakelstuk maakt, wat je erbij eet en welke heerlijke recepten je met de restjes kan maken.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waarom een kalkoen met kerst?
Maar waarom eten we eigenlijk een gevulde kalkoen met kerst? Deze traditie bestaat al tientallen jaren en werd waarschijnlijk voor het eerst omschreven door de Engelse schrijver Charles Dickens in 1843. In zijn bekende boek ‘A Christmas Carol’ introduceert hij de inmiddels kerstklassieker. De trend werd gezet en sindsdien eten we wereldwijd een gevulde kalkoen met kerst.
Vulling voor een kalkoen
Wil je dit jaar zelf het pronkstuk maken? Het geheim zit ‘m in de vulling van de kalkoen; dit is de smaakmaker! Wij vullen het vlees graag met een mengsel bestaande uit uien, wortel, salie, rookworst, oud brood, abrikozen, hazelnoten en nootmuskaat. Maar je kunt het natuurlijk geheel naar eigen smaak maken.
Bijgerechten voor een kalkoen met kerst
En wat eten we er dan bij? De lekkerste kerst bijgerechten natuurlijk! Wat denk jij bijvoorbeeld van romige cavolo nero, pompoenpuree met salie en hazelnoten of cranberrysaus? Kies jouw favoriete gerechten en stel zo eenvoudig het kerstmenu 2024 samen met je favoriete kerst recepten.
Kalkoen recepten voor kerst:
Kerstkalkoen
Vind je het nog wat spannend om zelf een gevulde kalkoen te maken voor het kerstdiner? Volg dan ons recept stap-voor-stap op en zet zonder zorgen het spektakelstuk op tafel. Wij loodsen je er doorheen!
Kalkoenkroon met salieboter
Een kalkoenkroon is het borstvlees van de kalkoen, nog op het bot. De poten en vleugels zijn verwijderd, zodat het vlees sneller gaar is. Handig voor wie wel het traditionele gerecht op tafel wil zetten, maar weinig tijd heeft. De salieboter geeft de smaak en houdt het vlees lekker sappig.
Pastei met kalkoen en ham
Op tweede kerstdag kun je net zo goed van het hoofdgerecht genieten. Want de restjes van het kerstdiner gooi je niet weg maar tover je om tot een heerlijke pastei. Een waar feestmaal!
Kalkoennuggets in karnemelkkorst
Een ander alternatief is om er zelf nuggets van te maken. Door het in een deeg met karnemelk te dopen, wordt de buitenkant mooi knapperig en krokant. De perfecte snack voor bij de borrel.
Frisse citrussalade met kalkoen en pinda’s
Liever een gezonder gerecht? Dan is deze frisse citrussalade misschien wel dé salade voor kerst. Ideaal voor een lichte tweede kerstdag na al het feestgedruis.
Kerstkalkoen
Wil je dit jaar indruk maken met het kerstdiner? Serveer dan deze feestelijke kerstkalkoen als hoofdgerecht. We laten je stap-voor-stap zien hoe je de kalkoen vult, perfect bereidt, en afmaakt met een heerlijke jus.
Ingrediënten
- 1 kalkoen van 5 kg
- 400-500 g vulling
- 1 wortel
- 1 prei
- 2 stengels bleekselderij
- 150 g zachte boter
- zout en peper
- 300 ml kippenbouillon
Benodigdheden
- aluminiumfolie
- kernthermometer
- keukengaren
- braadslee met rooster
Bereiding
Neem de kalkoen ca. 2 uur en 30 minuten voor het braden uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen. Dep de kalkoen van binnen en buiten droog met keukenpapier.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Vul de kalkoen voor ongeveer 2⁄3 met de vulling. De vulling voor de kalkoen maak je zo! Bind de poten van de kalkoen samen met keukengaren. Schrap de wortel, was hem en hak hem grof. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Was de bleekselderij en snijd hem in grove stukken. Verdeel de wortel, de prei en de bleekselderij over de bodem van een braadslee. Wrijf de kalkoen rondom in met de boter en bestrooi hem met zout en peper.
Leg de kalkoen op het rooster in de braadslee boven de groenten. Dek het borstgedeelte van de kalkoen af met aluminiumfolie. Giet de helft van de bouillon bij de groenten in de braadslee. Braad de kalkoen ca. 3 uur in de oven.
Bedruppel de kalkoen om de ca. 45 minuten met het braadvocht uit de braadslee. Braad de kalkoen het laatste uur zonder het aluminiumfolie. Schenk indien nodig tussentijds de overige bouillon in de braadslee.
Controleer de kerntemperatuur van de kalkoen; deze moet 70°C zijn. Neem het rooster met de kerstkalkoen uit de oven. Neem de braadslee met de groenten uit de oven en houd apart voor de jus: bekijk jus maken voor de kerstkalkoen hier. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en leg er een theedoek overheen. Laat de kalkoen ca. 1 uur en 30 minuten rusten.
“Hoe lang de kerstkalkoen precies in de oven moet, is afhankelijk van de grootte. Een goede regel is om de kalkoen ca. 45 minuten per kilo te braden. Plaats de kalkoen op een rooster zodat de kerst kalkoen niet in het braadvet ligt en de hete lucht aan alle kanten om de kalkoen kan circuleren. Zo gaart de kalkoen gelijkmatig.”
Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren Servies etc.: eigen collectie
Onze tips
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
De beste recepten met artisjok
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Dit zijn de lekkerste recepten met spinazie
9x heerlijke prei recepten
7x de lekkerste recepten met wortel
9x de beste recepten met courgette
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.