Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Frisse citrussalade met kalkoen en pinda’s

Kalkoen met kerst: 5x recepten

Advertentie

Denk je aan traditionele kerstgerechten, dan denk je aan een kerstkalkoen. Maar waarom eten we een gevulde kalkoen met kerst en hoe kun je het vlees het beste bereiden? Wij vertellen je er alles over en delen heerlijke recepten!

Al is de traditie bij ons niet zo gangbaar als in Engeland of Amerika, bij heel wat gezinnen staat er elk jaar een kerstkalkoen op het menu. Daarom delen wij hoe je dit spektakelstuk maakt, wat je erbij eet en welke heerlijke recepten je met de restjes kan maken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waarom een kalkoen met kerst?

Maar waarom eten we eigenlijk een gevulde kalkoen met kerst? Deze traditie bestaat al tientallen jaren en werd waarschijnlijk voor het eerst omschreven door de Engelse schrijver Charles Dickens in 1843. In zijn bekende boek ‘A Christmas Carol’ introduceert hij de inmiddels kerstklassieker. De trend werd gezet en sindsdien eten we wereldwijd een gevulde kalkoen met kerst.

Vulling voor een kalkoen

Wil je dit jaar zelf het pronkstuk maken? Het geheim zit ‘m in de vulling van de kalkoen; dit is de smaakmaker! Wij vullen het vlees graag met een mengsel bestaande uit uien, wortel, salie, rookworst, oud brood, abrikozen, hazelnoten en nootmuskaat. Maar je kunt het natuurlijk geheel naar eigen smaak maken.

Bijgerechten voor een kalkoen met kerst

En wat eten we er dan bij? De lekkerste kerst bijgerechten natuurlijk! Wat denk jij bijvoorbeeld van romige cavolo neropompoenpuree met salie en hazelnoten of cranberrysaus? Kies jouw favoriete gerechten en stel zo eenvoudig het kerstmenu 2023 samen met je favoriete kerst recepten.

Kalkoen recepten voor kerst

1. Gevulde kalkoen voor kerst

Vind je het nog wat spannend om zelf een gevulde kalkoen te maken voor het kerstdiner? Volg dan ons recept stap-voor-stap op en zet zonder zorgen het spektakelstuk op tafel. Wij loodsen je er doorheen!

> naar het recept: kerstkalkoen

kerstkalkoen

2. Gevulde kalkoen met salieboter

Een kalkoenkroon is het borstvlees van de kalkoen, nog op het bot. De poten en vleugels zijn verwijderd, zodat het vlees sneller gaar is. Handig voor wie wel het traditionele gerecht op tafel wil zetten, maar weinig tijd heeft. De salieboter geeft de smaak en houdt het vlees lekker sappig.

> naar het recept: kalkoenkroon met salieboter

Kalkoenkroon met salieboter

3. Pastei van kerst kalkoen

Op tweede kerstdag kun je net zo goed van het hoofdgerecht genieten. Want de restjes van het kerstdiner gooi je niet weg maar tover je om tot een heerlijke pastei. Een waar feestmaal!

> naar het recept: pastei met kalkoen en ham

no waste kerstkalkoen

4. Kalkoennuggets in karnemelkkorst

Een ander alternatief is om er zelf nuggets van te maken. Door het in een deeg met karnemelk te dopen, wordt de buitenkant mooi knapperig en krokant. De perfecte snack voor bij de borrel.

> naar het recept: kalkoennuggets in karnemelkkorst

Kalkoennuggets in karnemelkkorst

5. Frisse citrussalade met kerst kalkoen en pinda’s

Liever een gezonder gerecht? Dan is deze frisse citrussalade misschien wel dé salade voor kerst. Ideaal voor een lichte tweede kerstdag na al het feestgedruis.

> naar het recept: frisse citrussalade met kalkoen en pinda’s

Frisse citrussalade met kalkoen en pinda’s

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!