1 Croissantjes (natuurlijk)

Niets lekkerder dan een versgebakken croissantje bij je kopje koffie op zondagochtend. De echte diehard foodies maken het croissantdeeg natuurlijk zelf, maar we snappen best dat je daar niet altijd zin in en tijd voor hebt. In zo’n geval komt een blik croissantdeeg goed van pas. Je kunt gaan voor de plain croissant zonder iets ertussen, maar wij vinden wat geraspte oude kaas, een beetje nutella (met plakjes banaan!) of wat pesto en mozzarella een nóg beter idee!

Bak je je croissantje naturel af? Beleg ‘m dan alsnog met deze heerlijke variaties:

  • Brie en vijgenjam
  • Zalm en roomkaas
  • Avocado en gepocheerd ei
  • Roomkaas, jam en pistachenoten
  • Oude kaas, peer en balsamico
  • Roerei en gebakken spek
  • Prosciutto, mozzarella en pesto

2 Zoete gebakjes

De boterige smaak van croissantdeeg komt goed tot zijn recht in zowel zoete als hartige gerechten. Maak er bijvoorbeeld eens kleine taartjes mee. Ideaal als er onverwachts visitie voor de deur staat en je hebt niets in huis voor bij de koffie. Het enige wat je nodig hebt om iets lekkers uit je oven te toveren is croissantdeeg, mascarpone en vers fruit. Vouw het deeg in de gewenste vorm, bestrijk het met ricotta of mascarpone en bak het af in de oven. Beleg daarna met fruit naar keuze! Ook lekker met een extra dot slagroom erop.

Ga aan de slag met deze bramencruffins:

bramencruffins

Iets meer tijd? Probeer deze abrikozen-custardgebakjes met croissantdeeeg:

abrikozen custard

3 Worstenbroodjes

Brabanders moeten even hun ogen dichtknijpen nu, maar wist je dat je met croissantdeeg ook heel goed worstenbroodjes kunt maken? Niet het ‘echte werk’ natuurlijk, maar wel echt lekker als je het ons vraagt. Het is eigenlijk heel makkelijk en je hebt alleen een blik croissantdeeg, een blik knakworsten en wat mosterd nodig. Bestrijk het deeg met wat mosterd, leg er een knakworst op en rol het deeg op tot een broodje. Even afbakken in de oven en klaar!

4 Een hartige krans

Soms is een gerecht dat er heel spectaculair uitziet, helemaal niet moeilijk om te maken. Neem bijvoorbeeld een hartige krans. Een echte eyecatcher op tafel, bijvoorbeeld met de feestdagen, en in een handomdraai op tafel. Mits je voor kant-en-klaar deeg gaat natuurlijk. De kunst is om het deeg mooi in een stervormige cirkel te leggen. Dan hoef je daarna het deeg alleen nog maar te vullen met lekkere ingrediënten naar keuze.

Probeer bijvoorbeeld eens deze krans met pompoen, kaas en cranberry:

Kerstkrans met groenten

Of ga voor deze krans met pompoen en ricotta:

Pompoen ricotta krans

5 Kaasvlinders

Nog zo’n lekker hapje voor bij de borrel: kaasvlinders. De meeste mensen maken dit met bladerdeeg, maar wij vinden de versie met croissantdeeg net wat lekkerder. Vaak wat minder droog! Het idee is wederom heel simpel. Je rolt het croissantdeeg helemaal uit en gaat er met een deegroller even overheen om de randen goed dicht te maken. Dan bestrooi je het deeg met geraspte kaas naar keuze en eventueel wat specerijen. Rol dan het deeg aan twee zijden op tot het midden. Snijd de rol in dikke plakken en leg de plakken op een bakplaat. Even afbakken in de oven en het liefst nog een beetje warm serveren.