Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
croissants maken

Zo maak je de perfecte croissant zelf

 • Uitdagend

 • ca. 1 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 20 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 16

Ingrediënten

Bereiding

 1. Los de suiker en het zout op in 200 ml water. Los de gist en het melkpoeder op in 100 ml water. Doe 500 g bloem in een mengkom van een staande mixer en kneed er eerst de suiker- zoutoplossing doorheen. Voeg vervolgens de gistoplossing toe en kneed tot alles goed gemengd is en het deeg van de kom loskomt. Kneed niet langer dan ca. 2 minuten. Laat het deeg afgedekt met vershoudfolie op een warme plaats ca. 30 minuten rijzen.

 2. Tik voorzichtig op het deeg om het terug te slaan (de lucht eruit). Dek het deeg weer af met vershoudfolie en zet het ca. 8 uur in de koelkast.

 3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad naar 4 kanten uit, zodat je een in het midden wat dikker stuk deeg met 4 ‘flappen’ hebt. Leg de boter midden op het deeg en vouw er de flappen overheen.

 4. Rol het deeg uit tot een rechthoek (ca. 30×60 cm). Vouw de rechthoek in drieën op, draai het deeg een kwartslag en rol het opnieuw uit tot een rechthoek (ca. 30×60 cm).
  Vouw het deeg weer in drieën op en verpak het deeg in bakpapier of vershoudfolie. Leg het deeg 30-45 minuten in de koelkast.

 5. Herhaal stap 4 nog 2 keer. Rol het deeg uit tot een dunne,  rechthoekige plak (ca. ½ cm dik) en snijd er gelijkbenige driehoeken van. Stapel de driehoeken dakpansgewijs op een bord en dek af met vershoudfolie. Laat het deeg ca. 20 minuten rusten in de koelkast.

 6. Trek de punten aan de korte zijde van de driehoek iets uit elkaar en rol het deeg vanuit de korte zijde op naar de punt. Zorg dat de punt van het deeg onder komt te liggen. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de puntjes naar één kant, zodat de karakteristieke halvemaanvorm ontstaat.

 7. Kluts de eidooier met de melk en bestrijk de croissants van binnen naar buiten met het dooiermengsel. Laat de croissants op een warme, tochtvrije plek ca. 2 uur rijzen (een op lage temperatuur kort voorverwarmde oven is ideaal).

 8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C. Bestrijk de croissants opnieuw voorzichtig met het dooiermengsel. Bak de croissants ca. 15 minuten in de oven. Laat de croissants op een rooster afkoelen.

"Croissants maken schijnt ingewikkeld te zijn. Zoals vaak wanneer het op deeg- en patisseriezaken aankomt, roep ik de hulp in van de mannen die weten hoe het moet: Michel en Albert Roux. Nou niet persoonlijk natuurlijk, maar via hun ouderwetse maar nog steeds relevante boek over patisserie. Hierin vinden we het recept voor een perfecte croissant en een zéér uitgebreide uitleg hoe te werk te gaan. Kan niet misgaan. Toch? Daar gaan we."

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)