Advertentie
Als drop een groente was, zou het absoluut venkel zijn. Deze plant behoort tot de schermbloemenfamilie en is het hele jaar te koop bij vrijwel iedere supermarkt. Het is een echte smaakmaker in de keuken en te herkennen aan zijn witte kleur met groene uitschieters. Tijd om onze favoriete recepten met venkel met jullie te delen.
Recepten met venkel
Venkel heeft een uitgesproken, anijsachtige smaak. De opvallende verschijning is een beetje zoet, maar ook wat pittig als je hem rauw eet. Als je venkel kookt, wordt de smaak zachter.
Een unieke smaakmaker in gerechten, waarmee je alle kanten op kunt. Zo maak je de lekkerste salades met venkel, maar is het ook heerlijk bij vleesgerechten of als gestoofde groente. Bekijk snel onze favoriete recepten met venkel!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze favoriete venkel recepten:
Tajine van zoete aardappel, venkel en olijven
Janneke: “In dit recept stoven we zoete aardappel, venkel en zwarte olijven in een frispittige bouillon van sinaasappel- en citroensap en harissa. Je hoeft het gerecht niet in een echte tajine te maken want het kan ook in een gietijzeren stoofpan, maar zo’n aardewerken schaal staat natuurlijk wel mooi op tafel.”
Tuinbonensalade met perzik en venkel
Fris, zoet en bomvol met vitamines. Dat is deze salade met tuinbonen, perzik én natuurlijk venkel. Je hebt maar een half uurtje nodig. Dit recept met venkel is geschikt als bijgerecht, al maak je er makkelijk een maaltijdsalade van door iets meer te maken.
Krokante venkel met zure room & zoete chilisaus
Alice Zaslavsky over haar recept: “Als je bent opgegroeid in de jaren tachtig en negentig, zoals ondergetekende, dan was dit echt een modegerecht. Destijds was deze combinatie – warme, knapperige aardappelpartjes en zoete chili samen met de koelte van zure room tegen m’n lippen het chicste gerecht dat ik me als tiener maar kon voorstellen.”
Kip met venkel en sinaasappel
Venkel gaat ook erg goed met kip. Zeker in dit recept met venkel, waar ook verse sinaasappel bij hoort. De oven doet het meeste werk, dus dat scheelt ook nog eens. Begin je al trek te krijgen van alle recepten met venkel?
Venkelsalade
De naam zegt genoeg, of niet? Bij dit recept gebruik je rauwe venkel, dat geeft de salade een lekkere bite. De sumak en granaatappelmelasse geven er een Midden-Oosters tintje aan en passen goed bij de anijsachtige smaak van verse venkel.
Pasta al salsicce met venkel en pecorino
Bij deze heerlijke pasta schenk je bijvoorbeeld een rode wijn met tonen van vers rood fruit, dat smaakt namelijk erg goed bij de smaken van deze pasta.
Venkelsalade met geroosterde appel en Gorgonzola
Als drop een groente was zou het absoluut venkel zijn. Samen met de geroosterde appel en de romige Gorgonzola zet je een grandioze salade op tafel met dit recept.
Gesmoorde venkel in tomatensaus met olijven
Dat venkel een echte smaakmaker is in de keuken bewijst dit recept wel. Onze favoriete groente is dan ook niet voor niets de ster in dit heerlijke recept!
Nog meer recepten met venkel:
Gestoofde venkel met portobello en ham
Nog een van onze favoriete recepten met venkel, en niet zomaar eentje! Deze gestoofde venkel met portobello en ham past ook prima op een pizza. Zo maak je het feestje natuurlijk helemaal compleet. Geserveerd als groentegerecht is er ook helemaal niets mis mee hoor, eet smakelijk!
Venkel-aardappelsoep
Ook verwerkt in een soep smaakt venkel heerlijk, zeker met dit recept van Mari Maris!
Gepofte koolrabi en geroosterde venkelsalade met gebakken geitenkaas
In dit gerecht is de koolrabi eigenlijk de grote ster, maar vlak de geroosterde venkelsalade niet uit!
Tajine van zoete aardappel, venkel en olijven
Janneke: “In dit recept stoven we zoete aardappel, venkel en zwarte olijven in een frispittige bouillon van sinaasappel- en citroensap en harissa. Je hoeft het gerecht niet in een echte tajine te maken want het kan ook in een gietijzeren stoofpan, maar zo’n aardewerken schaal staat natuurlijk wel mooi op tafel. Serveer dit gerecht met een volkoren graan naar keuze, zoals volkoren couscous, parelgort, boekweit, volkorenrijst of quinoa. De laatste drie zijn glutenvrij. Je kunt er eventueel ook nog een groene salade bij geven.”
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de olijfolie in een zware stoofpan of tajine. Voeg de stukken venkel en een snufje zout toe en bak de groente 8 à 10 minuten. Gebruik een tang om de stukken te keren, zodat ze aan alle kanten bruinen. Vis de stukken venkel uit de pan en bewaar.
Doe de ui in de pan en fruit laat 2 à 3 minuten fruiten. Voeg de knoflook en tijm toe en fruit een minuutje mee.
Vul een maatkan met 250 ml kokend water en los hierin de harissa op. Voeg het sinaasappel- en citroensap en desgewenst nog een snuf zout toe en schenk deze bouillon bij de uien in de pan.
Doe de stukken zoete aardappel en de gebakken venkel erbij, schep het geheel voorzichtig om en laat aan de kook komen. Leg een deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat zachtjes 15 minuten stoven.
Haal het deksel van de pan en voeg de olijven toe. Schep voorzichtig nog een keer om en laat alles nog eens 15 minuten zónder deksel stoven, of tot de zoete aardappel gaar is.
Snijd het venkelgroen fijn en strooi dit voor het serveren over de tajine.
Receptuur: Janneke Vreugdenhil, Fotografie: Sven Benjamins, Styling: Ingrid van Kuringen, Foodstyling: Julie Teeken
Lees ook:
Onze tips
Stoven maar: 4x recepten met groente
Wat eten we vanavond? 15x lekkere recepten voor elke dag
Toetjes met mascarpone: van cake tot taart
5x verrassende rode kool recepten
Dit zijn de lekkerste koolhydraatarme recepten
Allround oven: dit zijn de beste ovengerechten recepten
De lekkerste recepten voor wafels bakken
Mosterd bij de maaltijd
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.