Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Recepten met venkel: venkelsalade met geroosterde appel en Gorgonzola

Venkel recepten: 11x de beste gerechten

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Als drop een groente was, zou het absoluut venkel zijn. Deze plant behoort tot de schermbloemenfamilie en is het hele jaar te koop bij vrijwel iedere supermarkt. Het is een echte smaakmaker in de keuken en te herkennen aan zijn witte kleur met groene uitschieters. Tijd om onze favoriete recepten met venkel met jullie te delen.

Recepten met venkel

Venkel heeft een uitgesproken, anijsachtige smaak. De opvallende verschijning is een beetje zoet, maar ook wat pittig als je hem rauw eet. Als je venkel kookt, wordt de smaak zachter.

Een unieke smaakmaker in gerechten, waarmee je alle kanten op kunt. Zo maak je de lekkerste salades met venkel, maar is het ook heerlijk bij vleesgerechten of als gestoofde groente. Bekijk snel onze favoriete recepten met venkel!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze favoriete venkel recepten:

Tajine van zoete aardappel

Tajine van zoete aardappel, venkel en olijven

Janneke: “In dit recept stoven we zoete aardappel, venkel en zwarte olijven in een frispittige bouillon van sinaasappel- en citroensap en harissa. Je hoeft het gerecht niet in een echte tajine te maken want het kan ook in een gietijzeren stoofpan, maar zo’n aardewerken schaal staat natuurlijk wel mooi op tafel.”

Naar het recept
Tuinbonensalade met perzik en venkel

Tuinbonensalade met perzik en venkel

Fris, zoet en bomvol met vitamines. Dat is deze salade met tuinbonen, perzik én natuurlijk venkel. Je hebt maar een half uurtje nodig. Dit recept met venkel is geschikt als bijgerecht, al maak je er makkelijk een maaltijdsalade van door iets meer te maken.

Naar het recept
Krokante venkel met zure room & zoete chilisaus

Krokante venkel met zure room & zoete chilisaus

Alice Zaslavsky over haar recept: “Als je bent opgegroeid in de jaren tachtig en negentig, zoals ondergetekende, dan was dit echt een modegerecht. Destijds was deze combinatie – warme, knapperige aardappelpartjes en zoete chili samen met de koelte van zure room tegen m’n lippen het chicste gerecht dat ik me als tiener maar kon voorstellen.”

Naar het recept
recepten met venkel: kip met venkel en sinaasappel

Kip met venkel en sinaasappel

Venkel gaat ook erg goed met kip. Zeker in dit recept met venkel, waar ook verse sinaasappel bij hoort. De oven doet het meeste werk, dus dat scheelt ook nog eens. Begin je al trek te krijgen van alle recepten met venkel?

Naar het recept
recepten met venkel: Venkelsalade

Venkelsalade

De naam zegt genoeg, of niet? Bij dit recept gebruik je rauwe venkel, dat geeft de salade een lekkere bite. De sumak en granaatappelmelasse geven er een Midden-Oosters tintje aan en passen goed bij de anijsachtige smaak van verse venkel.

Naar het recept
La Dolce Vita op je bord: pasta al salsicce met venkel en pecorino

Pasta al salsicce met venkel en pecorino

Bij deze heerlijke pasta schenk je bijvoorbeeld een rode wijn met tonen van vers rood fruit, dat smaakt namelijk erg goed bij de smaken van deze pasta.

Naar het recept
Recepten met venkel: venkelsalade met geroosterde appel en Gorgonzola

Venkelsalade met geroosterde appel en Gorgonzola

Als drop een groente was zou het absoluut venkel zijn. Samen met de geroosterde appel en de romige Gorgonzola zet je een grandioze salade op tafel met dit recept.

Naar het recept
Gesmoorde venkel in tomatensaus met olijven

Gesmoorde venkel in tomatensaus met olijven

Dat venkel een echte smaakmaker is in de keuken bewijst dit recept wel. Onze favoriete groente is dan ook niet voor niets de ster in dit heerlijke recept!

Naar het recept

Nog meer recepten met venkel:

wintergerechten

Gestoofde venkel met portobello en ham

Nog een van onze favoriete recepten met venkel, en niet zomaar eentje! Deze gestoofde venkel met portobello en ham past ook prima op een pizza. Zo maak je het feestje natuurlijk helemaal compleet. Geserveerd als groentegerecht is er ook helemaal niets mis mee hoor, eet smakelijk!

Naar het recept
Venkel-aardappelsoep

Venkel-aardappelsoep

Ook verwerkt in een soep smaakt venkel heerlijk, zeker met dit recept van Mari Maris!

Naar het recept
Gepofte koolrabi en geroosterde venkelsalade met gebakken geitenkaas

Gepofte koolrabi en geroosterde venkelsalade met gebakken geitenkaas

In dit gerecht is de koolrabi eigenlijk de grote ster, maar vlak de geroosterde venkelsalade niet uit!

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
Tajine van zoete aardappel

Tajine van zoete aardappel, venkel en olijven

Janneke: “In dit recept stoven we zoete aardappel, venkel en zwarte olijven in een frispittige bouillon van sinaasappel- en citroensap en harissa. Je hoeft het gerecht niet in een echte tajine te maken want het kan ook in een gietijzeren stoofpan, maar zo’n aardewerken schaal staat natuurlijk wel mooi op tafel. Serveer dit gerecht met een volkoren graan naar keuze, zoals volkoren couscous, parelgort, boekweit, volkorenrijst of quinoa. De laatste drie zijn glutenvrij. Je kunt er eventueel ook nog een groene salade bij geven.”

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

4 el olijfolie
3 venkelknollen (elk in 8 parten en bewaar het groen!)
sap en pulp van 2 sinaasappels
sap en pulp van 1 citroen
2 rode uien (in halve maantjes)
3 tenen knoflook (in plakjes)
3 à 5 takjes tijm
250 ml kokend water
1 à 2 el harissa
750 g oranje zoete aardappelen (geschild en in stukken)
100 g zwarte olijven

Bereiding

  1. Verwarm de olijfolie in een zware stoofpan of tajine. Voeg de stukken venkel en een snufje zout toe en bak de groente 8 à 10 minuten. Gebruik een tang om de stukken te keren, zodat ze aan alle kanten bruinen. Vis de stukken venkel uit de pan en bewaar.

  2. Doe de ui in de pan en fruit laat 2 à 3 minuten fruiten. Voeg de knoflook en tijm toe en fruit een minuutje mee.

  3. Vul een maatkan met 250 ml kokend water en los hierin de harissa op. Voeg het sinaasappel- en citroensap en desgewenst nog een snuf zout toe en schenk deze bouillon bij de uien in de pan.

  4. Doe de stukken zoete aardappel en de gebakken venkel erbij, schep het geheel voorzichtig om en laat aan de kook komen. Leg een deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat zachtjes 15 minuten stoven.

  5. Haal het deksel van de pan en voeg de olijven toe. Schep voorzichtig nog een keer om en laat alles nog eens 15 minuten zónder deksel stoven, of tot de zoete aardappel gaar is.

  6. Snijd het venkelgroen fijn en strooi dit voor het serveren over de tajine.

Receptuur: Janneke Vreugdenhil, Fotografie: Sven Benjamins, Styling: Ingrid van Kuringen, Foodstyling: Julie Teeken

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!