Advertentie
Er is niks gezelliger dan een pruttelende pan op het vuur. Of het nu is om stoofpotjes te maken of het smoren van suddervlees. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen beide bereidingswijzen? Wij leggen je alles uit over stoven en smoren én delen natuurlijk een paar heerlijke recepten.
Wat is stoven?
Stoven is een kooktechniek waarbij je ingrediënten langzaam gaart in een vloeistof. Door de langzame garing geven de ingrediënten veel smaak af aan het vocht. Dit kan water zijn maar ook een bouillon, curry of tomatensaus. Bij klassieke stoofgerechten zoals oma’s hachee wordt vlees gecombineerd met groenten en specerijen, maar er zijn ook heel veel vegetarische recepten voor groente stoven. Wil je wel een proteïnebron toevoegen? Stoven is vooral geschikt voor vlees dat van zichzelf wat minder mals is omdat dit tijd nodig heeft om te garen. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt een stoof- of braadpan met een dikke bodem en deksel, maar je kunt deze techniek ook toepassen in een slowcooker of tajine.
Gestoofde bladgroenten met specerijen
De klassieke stoofpotjes met vlees en groenten kennen wij allemaal wel, dus stoof eens anders! Wij maken bladgroenten extra lekker met met specerijen en rijst, waardoor het gerecht een extra touch krijgt.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is smoren?
Smoren, ook wel braiseren genoemd, is een kooktechniek waarbij je ingrediënten in een gesloten pan op laag vuur gaart. Voordat de deksel op de pan gaat, bak je de ingrediënten vaak eerst even kort aan. Meestal wordt er enkel een klontje boter aan toegevoegd en een minimale hoeveelheid vloeistof. Deze manier van garen is met name geschikt voor ingrediënten die van zichzelf veel vocht bevatten zoals paddenstoelen of groente.
Gesmoorde aspergebroccoli op Siciliaanse wijze
Bimi bevat vocht dat bij het garen vrijkomt. Door deze groente met de deksel op de pan te bereiden, neemt het de smaken van de andere ingrediënten goed op.
Het verschil
Nu we alles weten over stoven en smoren, kunnen we het verschil uitleggen. Bij beide bereidingswijzen gaar je de ingrediënten langzaam. Je kunt hierbij het goed gebruik maken van een braadpan met deksel én dikke bodem. Stoven verschilt daarin niet veel smoren. Alleen voeg je bij smoren minder vloeistof toe en kun je ervoor kiezen om de ingrediënten van tevoren kort aan te bakken.
Wil je gaan stoven of smoren? Dan raden we je de AIR pannen van Tefal aan. Omdat deze van gietaluminium gemaakt zijn, voelen ze veel lichter aan dan je van stoofpannen gewend bent, maar met dezelfde kwaliteiten. Zelf ervaren? Doe dan mee met onze winactie of haal hem gelijk in huis. Tijdens Stovember ontvang je bij aankoop van de geselecteerde Stovember-producten tot € 50,- retour.
Onze tips
Stoofpotje: 15x heerlijke recepten
Oma’s tips voor perfecte stoofpotjes
Dit zijn de gouden tips voor het binden van een stoofpot
"The Stew": het vega stoofpotje van Alison Roman dat viral gaat op Instagram
Zo maak je jouw stoofpotje nóg lekkerder
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Kersttafel dekken? Zo doe je dat à la Jamie Oliver
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.