Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
stoofpotje: varkenswangetjes

Zo maak je jouw stoofpotje nóg lekkerder

Advertentie

De sudderlapjes van je moeder of oma. Van de gedachte aan zo’n grote pan stoofvlees op het vuur worden we allemaal blij. Maar welk vlees gebruik je om te stoven? Welke groentes zijn het lekkerst en wat zijn de andere must do's? Met deze tips haal je meer uit je stoofpotje.

1. Laat je stoofpotje niet zomaar sudderen

Wil je jouw stoofpotje nog lekkerder maken? De boel maar een beetje laten sudderen, dat gaat niet helemaal op voor stoofvlees. Het vlees eerst goed aanbraden verhoogt de smaak, zo leert de theorie achter de Maillardreactie ons. Door bakken en braden wordt eten bruin, dit bruinen wordt de Maillardreactie genoemd, het leidt tot een verandering in geur en smaak.

Daarna begint het sudderproces met wijn, bier, bouillon en/of fond. De ideale stooftemperatuur ligt tussen de 85°C en 92°C. Koken is uit den boze. Of zoals de Engelsen zeggen: “a boiled stew is a spoiled stew”.

2. Kies het juiste vlees om te stoven

Ideaal vlees om te stoven, komt van de spieren van het dier die veel gebruikt worden. Het bevat veel bindweefsel, wat het vlees taai maakt. Tijdens het stoven wordt het bindweefsel langzaam afgebroken. Als je het vlees te lang stooft, valt het zelfs in hele kleine delen uit elkaar. Vleessoorten die lekker zijn om te stoven: runderriblappen, sukadelappen, varkenswangen, lamsschenkels, kippenbouten, konijn, hazenbouten, geitenstoofvlees.

3. Kruiden voor je stoofpotje: dit zijn lekkere combinaties

Ui, wortel en prei geven body en smaak aan je stoofvlees, maar welke kruiden en specerijen gebruik je erbij?
Traditioneel: laurier, kruidnagel, peperkorrels en foelie.
Italiaans: tijm, rozemarijn, laurier, oregano, knoflook en tomaat.
Arabisch: kaneelstokje, komijn, koriander, ras el hanout, saffraan en citroenschil.

Wil je iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!