Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Russische salade

Zelf klassieke huzarensalade maken: zo doe je dat

Advertentie

Huzarensalade, wie kent het niet? Deze koude schotel is net zo Nederlands als de kringverjaardag en gevulde eieren. Je begrijpt dat een recept van deze klassieker dus eigenlijk niet in je vaste repertoire mag ontbreken. Daarom delen wij deze met je en geven we je gelijk een hele hoop tips zodat jij thuis zelf huzarensalade kan maken.

Een huzarensalade is een Nederlandse salade gemaakt met aardappel, vlees, augurk, ui en mayonaise. Je eet het koud als lunch-, bij- of voorgerecht. Opvallend genoeg is deze koude schotel van origine een klassiek banketbakkersproduct. Tot begin vorige eeuw waren de meeste ambachtelijke bakkers namelijk tevens cateraar. Hartig banket was toentertijd minstens net zo belangrijk als het zoete banket en mocht tijdens buffetten, feesten en partijen niet ontbreken. Maar vergis je niet: deze salades zijn niet vergelijken met het slaatje dat je voor nog geen euro in de supermarkt koopt. Een klassieke huzarensalade is geen door elkaar geprakt prutje, maar verfijnd en vol van smaak.

Wil je de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is huzarensalade?

Er zijn verschillende verhalen in omloop over de oorsprong van huzarensalade. Zo zou de salade in de 18e eeuw zijn geïntroduceerd door de huzaren, een Hongaars ruitervolk. In tijden van oorlog werden zij ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Om onopgemerkt te blijven, konden ze geen vuur maken en moesten ze vooraf bereid voedsel meenemen. Denk aan aardappels, augurken en vlees. Door dit voedsel met elkaar te mengen ontstond er een gerecht dat wij kennen als huzarensalade. Via Napoleon zou deze, inmiddels Hollandse, klassieker bij ons zijn beland. Een andere verklaring is dat de naam een vondst is uit de 19e eeuw. De huzarensalade zou eigenlijk een variatie zijn op de haringsalade waarbij in de zomer de vis werd vervangen door goedkoop paardenvlees. Omdat paardenvlees slecht werd verkocht werd een slimme verwijzing naar het relatief onbekende ruitervolk gemaakt. Later zou de huzarensalade veelal met rundvlees worden bereid.

Koude schotels

De naam huzarensalade is opvallend want in de meeste landen worden vergelijkbare koude schotels aangeduid als Russische salade. Dit gerecht wordt ook wel Salat Olivjé genoemd en word gemaakt van aardappelen, vlees of vis, groenten en mayonaise. Omdat beide salades geen vaststaand recept hebben, zijn de individuele recepten inmiddels zo verbasterd dat alle varianten onder alle namen voorkomen. Hoe je het ook noemt, lekker is het zeker. Niet voor niets is de salade ook in Rusland populair en wordt het traditioneel met oudjaar gegeten. Ook in Nederland is deze traditie niet onbekend, al neemt de populariteit met de jaren af.

Bouillon maken

De basis van huzarensalade (en Russische salade) is een krachtige bouillon. Een krachtige bouillon maken doe je met rundvlees, bij voorkeur met het bot eraan. Botten bevatten namelijk veel gelatine die dik wordt na het inkoken en daardoor de bouillon veel body geeft.  Je kunt het vlees gelijk in koud water opzetten of eerst in wat vet aanbakken. Dit laatste zorgt voor het meeste smaak omdat er dan een chemische reactie plaatsvindt, ook wel de Maillard-reactie genoemd, die zorgt voor de bruinig van het vlees. Dit geeft niet alleen extra smaak maar ook kleur. Voeg vervolgens water toe en breng het geheel rustig aan de kook. Na tien minuten zal je zien dat de eiwitten zijn gaan stollen en bovenop de bouillon drijven. Deze kun je met behulp van een schuimspaan gemakkelijk verwijderen. Voor extra smaak kun je daarna groenten (zoals knol- of bleekslederij, wortel, ui, prei en knoflook), verse kruiden (lavas, peterselie, tijm en laurier) en specerijen (foelie, peper- en pimentkorrels) toevoegen. Gebruik vooral wat je in huis hebt en experimenteer met verschillende combinaties. Zo maak je de bouillon naar eigen smaak. Laat vervolgens de bouillon heel lang en rustig trekken, zodat de ingrediënten alle smaak aan het water kunnen afgeven en de gelatine uit de botten smelt en oplost in de bouillon. Hoe langer je de bouillon trekt, hoe meer smaakstoffen en gelatine hij bevat. Na twee tot drie uur is de bouillon klaar en kun je deze zeven door een kaasdoek of fijne zeef. De eventueel toegevoegde groenten en kruiden heb je na het zeven niet meer nodig, het vlees wel. Daar maak je de huzarensalade mee.

Rodewijnjus Martina

Smaakmakers

Het rundvlees voeg je namelijk samen met aardappels en smaakmakers als uien, augurken en mayonaise. Dit lijkt eenvoudig maar er komt heel wat techniek bij kijken. Bij verschillende koksopleidingen is het maken van een goede huzarensalade zelfs een vereiste voor het behalen van je diploma. Naast het maken van een goede bouillon en huisgemaakte mayonaise vraagt het gerecht namelijk heel wat snijwerk. Omdat alle blokjes precies even groot moeten zijn is dit best een lastige klus waarmee je goed kunt laten zien wat je in de keuken kan. Ook de wijze waarop je de salade vervolgens op smaak brengt, laat zien wie je bent als kok. Voeg je bijvoorbeeld wat fruit zoals appel of ananas toe of ga je voor een kruidige toets? De keuze is aan jou. Maak de salade simpelweg zoals jij het lekker vindt.

Huzarensalade maken & serveren

Elke koude schotel, en dus ook de huzarensalade, wordt lekkerder wanneer je hem een paar uur laat staan voordat je het serveert. Zo trekken de smaken er goed in. De salade kun je verder naar eigen smaak opmaken. Dikwijls wordt de salade in ronde bollen geserveerd. Deze maak je eenvoudig met behulp van een ijstang. Een andere serveersuggestie is om te salade op te dienen in een grote schaal. Welke vorm je ook kiest, er worden eigenlijk altijd wat groene blaadjes sla onder gelegd voor wat kleurcontrast. Bestrijk deze met een laagje mayonaise en leg de huzarensalade er boven op. De salade kun je vervolgens met smaakmakers naar keuze garneren. Denk aan gekookte eieren, augurken, zilveruitjes, tomaten, plakjes ham, zalm, asperges of wat je maar wilt.

> naar het recept: huzarensalade

huzarensalade maken

Lees ook: Hierom moet je nooit augurkensap weggooien

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!