Advertentie
Een huzarensalade is een Nederlandse salade gemaakt met aardappel, vlees, augurk, ui en mayonaise. Je eet het koud als lunch-, bij- of voorgerecht. Opvallend genoeg is deze koude schotel van origine een klassiek banketbakkersproduct. Tot begin vorige eeuw waren de meeste ambachtelijke bakkers namelijk tevens cateraar. Hartig banket was toentertijd minstens net zo belangrijk als het zoete banket en mocht tijdens buffetten, feesten en partijen niet ontbreken. Maar vergis je niet: deze salades zijn niet vergelijken met het slaatje dat je voor nog geen euro in de supermarkt koopt. Een klassieke huzarensalade is geen door elkaar geprakt prutje, maar verfijnd en vol van smaak.
Wil je de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is huzarensalade?
Er zijn verschillende verhalen in omloop over de oorsprong van huzarensalade. Zo zou de salade in de 18e eeuw zijn geïntroduceerd door de huzaren, een Hongaars ruitervolk. In tijden van oorlog werden zij ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Om onopgemerkt te blijven, konden ze geen vuur maken en moesten ze vooraf bereid voedsel meenemen. Denk aan aardappels, augurken en vlees. Door dit voedsel met elkaar te mengen ontstond er een gerecht dat wij kennen als huzarensalade. Via Napoleon zou deze, inmiddels Hollandse, klassieker bij ons zijn beland. Een andere verklaring is dat de naam een vondst is uit de 19e eeuw. De huzarensalade zou eigenlijk een variatie zijn op de haringsalade waarbij in de zomer de vis werd vervangen door goedkoop paardenvlees. Omdat paardenvlees slecht werd verkocht werd een slimme verwijzing naar het relatief onbekende ruitervolk gemaakt. Later zou de huzarensalade veelal met rundvlees worden bereid.
Koude schotels
De naam huzarensalade is opvallend want in de meeste landen worden vergelijkbare koude schotels aangeduid als Russische salade. Dit gerecht wordt ook wel Salat Olivjé genoemd en word gemaakt van aardappelen, vlees of vis, groenten en mayonaise. Omdat beide salades geen vaststaand recept hebben, zijn de individuele recepten inmiddels zo verbasterd dat alle varianten onder alle namen voorkomen. Hoe je het ook noemt, lekker is het zeker. Niet voor niets is de salade ook in Rusland populair en wordt het traditioneel met oudjaar gegeten. Ook in Nederland is deze traditie niet onbekend, al neemt de populariteit met de jaren af.
Bouillon maken
De basis van huzarensalade (en Russische salade) is een krachtige bouillon. Een krachtige bouillon maken doe je met rundvlees, bij voorkeur met het bot eraan. Botten bevatten namelijk veel gelatine die dik wordt na het inkoken en daardoor de bouillon veel body geeft. Je kunt het vlees gelijk in koud water opzetten of eerst in wat vet aanbakken. Dit laatste zorgt voor het meeste smaak omdat er dan een chemische reactie plaatsvindt, ook wel de Maillard-reactie genoemd, die zorgt voor de bruinig van het vlees. Dit geeft niet alleen extra smaak maar ook kleur. Voeg vervolgens water toe en breng het geheel rustig aan de kook. Na tien minuten zal je zien dat de eiwitten zijn gaan stollen en bovenop de bouillon drijven. Deze kun je met behulp van een schuimspaan gemakkelijk verwijderen. Voor extra smaak kun je daarna groenten (zoals knol- of bleekslederij, wortel, ui, prei en knoflook), verse kruiden (lavas, peterselie, tijm en laurier) en specerijen (foelie, peper- en pimentkorrels) toevoegen. Gebruik vooral wat je in huis hebt en experimenteer met verschillende combinaties. Zo maak je de bouillon naar eigen smaak. Laat vervolgens de bouillon heel lang en rustig trekken, zodat de ingrediënten alle smaak aan het water kunnen afgeven en de gelatine uit de botten smelt en oplost in de bouillon. Hoe langer je de bouillon trekt, hoe meer smaakstoffen en gelatine hij bevat. Na twee tot drie uur is de bouillon klaar en kun je deze zeven door een kaasdoek of fijne zeef. De eventueel toegevoegde groenten en kruiden heb je na het zeven niet meer nodig, het vlees wel. Daar maak je de huzarensalade mee.
Smaakmakers
Het rundvlees voeg je namelijk samen met aardappels en smaakmakers als uien, augurken en mayonaise. Dit lijkt eenvoudig maar er komt heel wat techniek bij kijken. Bij verschillende koksopleidingen is het maken van een goede huzarensalade zelfs een vereiste voor het behalen van je diploma. Naast het maken van een goede bouillon en huisgemaakte mayonaise vraagt het gerecht namelijk heel wat snijwerk. Omdat alle blokjes precies even groot moeten zijn is dit best een lastige klus waarmee je goed kunt laten zien wat je in de keuken kan. Ook de wijze waarop je de salade vervolgens op smaak brengt, laat zien wie je bent als kok. Voeg je bijvoorbeeld wat fruit zoals appel of ananas toe of ga je voor een kruidige toets? De keuze is aan jou. Maak de salade simpelweg zoals jij het lekker vindt.
Huzarensalade maken & serveren
Elke koude schotel, en dus ook de huzarensalade, wordt lekkerder wanneer je hem een paar uur laat staan voordat je het serveert. Zo trekken de smaken er goed in. De salade kun je verder naar eigen smaak opmaken. Dikwijls wordt de salade in ronde bollen geserveerd. Deze maak je eenvoudig met behulp van een ijstang. Een andere serveersuggestie is om te salade op te dienen in een grote schaal. Welke vorm je ook kiest, er worden eigenlijk altijd wat groene blaadjes sla onder gelegd voor wat kleurcontrast. Bestrijk deze met een laagje mayonaise en leg de huzarensalade er boven op. De salade kun je vervolgens met smaakmakers naar keuze garneren. Denk aan gekookte eieren, augurken, zilveruitjes, tomaten, plakjes ham, zalm, asperges of wat je maar wilt.
> naar het recept: huzarensalade
Lees ook: Hierom moet je nooit augurkensap weggooien
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.