Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Augurken

Hierom moet je nooit augurkensap weggooien

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag vertellen we waarom je augurkensap nooit moet weggooien.

Denk je bij augurken aan zwangere vrouwen? Dat is allang achterhaald, ook bij foodies gaan er flink wat potten augurken doorheen. Gooi jij de pot gelijk weer weg zodra de zure smaakbommen op zijn? Niet meer doen! Het augurkensap kun je beter bewaren. Al is het nooit bewezen, het gerucht gaat dat augurkensap helpt bij kramp en katers.

Wil je iedere week de handigste tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Augurkensap bij kramp & katers

Het schijnt in Amerika heel gewoon te zijn om voor of na het sporten picklejuice, oftewel augurkensap, te drinken. Dit zou kramp voorkomen omdat het sap elektrolyten bevat die helpen hydrateren. Kramp in spieren kan namelijk te maken hebben met een tekort aan vocht. Daarnaast bevatten ingelegde groenten natrium en kalium. Onmisbare mineralen wanneer het op hydratatie aankomt. Om dezelfde reden zou augurkensap helpen bij een kater. Pickle Juice Margarita schijnt in de Verenigde Staten zelfs hét drankje van deze zomer te zijn. De zoetzure smaak van augurkensap schijnt de andere smaken in de cocktail te laten stralen. Maakt dit jouw nieuwsgierig? Probeer het dan gewoon eens!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Taste of Home (@tasteofhome)

Gezondheidsvoordelen

Kleine disclaimer: de gezondheidsvoordelen zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar wellicht het proberen waard. Wees er wel een beetje terughoudend mee en ga niet ineens elke dag augurkensap drinken. Het sap is namelijk hartstikke zuur en kan dus je tanden en slokdarm aantasten wanneer je er te veel van drinkt. Wil je daarom liever geen augurkensap drinken? Dan is het sap nog steeds het bewaren waard. Gebruik het bijvoorbeeld als smaakmaker in een dressing of bij het bereiden van andere groenten zoals wortels, komkommers en bietjes.

Augurken inmaken

Let wel: de gezondheidsvoordelen van augurkensap gaan vooral op wanneer je de augurken zelf inmaakt. Zo weet je precies wat er in gaat en blijft het sap vrij van kunstmatige toevoegingen. Het beste kun je kleine komkommers kopen bij de groenteboer. Je maakt vervolgens een mengsel met 50 g suiker, 150 ml azijn en 150 ml water en diverse specerijen zoals mosterd-, koriander– en venkelzaad, peperkorrels en verse kruiden. Breng het mengsel aan de kook, laat het iets afkoelen en giet het over de komkommers heen. Laat het een paar uur tot een paar dagen staan en je hebt zelfgemaakte augurken. Overigens is dit recept voor ingemaakte augurken ook onweerstaanbaar lekker.

Ingemaakte augurken met augurkensap

Lees ook: In de spotlight: augurken

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!