Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Augurken

In de spotlight: augurken

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Sommige ingrediënten hebben in de loop der jaren een saai of stoffig imago gekregen. Zonde, want dit zijn vaak smaakmakers die niet mogen ontbreken in je keuken. Tijd om een aantal ingrediënten in de spotlight te zetten. We vertellen je wat het is, wat je ermee kunt én waarom ze onmisbaar zijn in de keuken. Vandaag vertellen we je alles over augurken!

Wat zijn augurken?

Je kent ze vast van de glazen potjes uit de supermarkt, de grote pot op de toonbank bij de vishandel of omdat ze op je platgedrukte hamburger van een grote fastfoodketen zitten. Augurken. Ik kan niet zonder ze, een potje is dan ook vaak binnen een paar dagen leeg. Maar wat zijn je augurken eigenlijk? De augurk is niets anders dan de vrucht van de plant Cucumis sativus – oftewel komkommer – die vervolgens wordt ingelegd in azijn of pekel. De vruchten die gebruikt worden voor augurken zijn een stuk kleiner dan volgroeide komkommers, hebben een dunnere schil en mogen nauwelijks smaak van zichzelf hebben.

Wil je iedere week de lekkerst recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kopen of zelf maken?

Augurken zijn over het algemeen in elke supermarkt te koop, je vindt ze vaak bij de conserven in glazen potten. Naast de zilveruitjes en Amsterdamse uien, die overigens allebei ook onmisbaar zijn in de keuken als het aan mij ligt. Kijk goed op het potje, je hebt zowel zure als zoetzure augurken. Persoonlijk vind ik de zoetzure variant het lekkerste. Sterker nog, het is mijn vaste midnight snack.

Wist je dat je ze ook gemakkelijk zelf kunt maken? Het beste kun je kleine komkommers kopen bij de groenteboer. Je maakt vervolgens een mengsel met 50 g suiker, 150 ml azijn en 150 ml water en diverse specerijen zoals mosterd-, koriander– en venkelzaad, peperkorrels en verse kruiden. Breng het mengsel aan de kook, laat het iets afkoelen en giet het over de komkommers heen. Laat het een paar uur tot een paar dagen staan en je hebt zelfgemaakte augurken. Overigens is dit recept voor ingemaakte augurken ook onweerstaanbaar lekker.

pot augurken

In de spotlight: augurken

Waarom een artikel over augurken? Simpel; ze zijn wat mij betreft onmisbaar in de keuken, en dan druk ik het nog zachtjes uit. Vaak komen ze voor in diverse clichés; van zwangere vrouwen die cravings naar augurken hebben tot aan het standaard rolletje boterhamworst met een augurk erin op de oer-Hollandse verjaardagen waarbij iedereen in een kring zit. Het imago van deze ingelegde kleine komkommers is niet bepaald hip en trendy, tijd voor verandering!

De (zoet)zure smaak geeft balans in veel gerechten. Zowel zoet als zuur zijn basissmaken die haast onmisbaar zijn in elk gerecht. Natuurlijk kun je citroensap gebruiken voor zuur en suiker voor zoet, maar met een augurk is het net even wat spannender. In Japan voegen ze zelfs zure groenten – tsukemono – toe aan het ontbijt. De zure smaak is fris, sprankelend en geeft een soort stroompje op je tong. Het prikkelt letterlijk je zintuigen. Zoete smaken zijn favoriet bij haast iedereen en blijven wat langer in je mond hangen.

Er zijn zoveel gerechten te bedenken waar het absoluut iets aan toevoegt. Al heb ik er overigens ook totaal geen moeite mee om ze als snack zo uit het potje op te eten. Niets mis mee. Natuurlijk is een plakje augurk onmisbaar op een broodje hamburger of bij de paté, maar dat is zeker niet het enige. Wat dacht je van een good oldkaasfondue? Dip de (zoet)zure bommetjes maar eens in de smeuïge kaas. Als ik er aan denk loopt het water me al in de mond. Wist je dat je ze zelfs kunt frituren? Heerlijk voor bij de vrijmibo, en weer eens wat anders dan de standaard plakjes worst en blokjes kaas op de borrelplank.

Kortom, zorg dat je altijd een pot augurken in de kast hebt staan en voeg ze maar eens toe aan diverse gerechten. Door de stamppot in de winter of over een frisse salade in de zomer, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt er zoveel meer mee dan je denkt.

Recepten met augurken:

Om je wat op weg te helpen verzamelde ik alvast mijn vijf favoriete recepten met augurk. Laten we met z’n allen augurken weer hip & happening maken!

Broodje cubano

In dit broodje moet je even wat tijd investeren, maar jouw geduld wordt rijkelijk beloond met het malste varkensvlees dat je ooit hebt geproefd. Het broodje is heerlijk en rijk gevuld, dus trek na de lunch genoeg tijd uit voor een welverdiende siësta.

Broodje cubano

Knapperige nieuwe-aardappelsalade met bacon

Juni is het seizoen van nieuwe aardappels. Wij genieten er het liefst elke mooie zomerdag van en serveren deze salade met bacon én augurken bij de barbecue.

recepten met nieuwe aardappels

Wedge salad met ranchdressing en sweet bacon

Over salades gesproken; deze salade (met augurken) wordt ook vaak geserveerd met een dressing van blauwe kaas. Het proberen waard!

Wedge salad met ranchdressing en sweet bacon

Gefrituurde augurken met dille

Je gelooft het misschien niet direct, maar deze gefrituurde augurken zijn onmisbaar op de borrelplank als je het eenmaal hebt geprobeerd. Schenk maar alvast een drankje in voor bij de borrel…

gefrituurde augurken

Kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk

Dit is ook nog eens een ultiem no waste-recept. Ideaal om alle restjes kaas in je koelkast in één keer op te maken. Heb je ook nog restjes groenten liggen? Snijd ze in reepjes en serveer ze bij de kaasfondue, lekker om mee te dippen!

Kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!