Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
gegrilde bavette recept

Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips

In samenwerking met Big Green Egg

Advertentie

Wil je bavette bereiden maar weet je niet goed hoe? Lees dan snel verder want wij delen de beste tips en het ultieme steak recept zodat jij gelijk aan de slag kunt gaan op je kamado (of andere BBQ).

Wat is bavette steak?

Voordat je kunt beginnen met het bereiden van ons ultieme bavette recept, is het handig om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. De bavette, ook wel bekend als flank steak, is een vrij plat en langwerpig stuk vlees uit de vang of de flank van een rund. Dat is het onderste deel van het rund en ligt tussen bil en borst. Dit vlees heeft vaak een wat grove structuur en is gemarmerd. Hierdoor is het onwijs smaakvol. Een stuk bavette weegt doorgaans 1 tot 1,5 kilogram waarvan je steaks kunt snijden.

Tip
Verwijder het vlies aan de platte kant van de bavette. Steek hiervoor je mes onder het vlies, pak het vlies vast en snijd langs het vlies omhoog terwijl je je mes tegen het vlies aan houdt. Snijd de dunne zijkanten van de bavette. Deze kun je straks heel kort aan beide kanten grillen en opeten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bavette grillen

De bavette is een populair en betaalbaar stuk vlees om op de barbecue te grillen. Maar hoe doe je dat?

Een hele bavette wordt het lekkerst als je hem kort en heet grilt bij een temperatuur van ongeveer 200 tot 220°C. Grill het vlees vooral niet te lang: drie minuten per zijde is vaak al voldoende. Draai halverwege de tijd het vlees ook een kwartslag voor een mooie grillstreep.

Tip
Laat het vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen voor een gelijkmatige garing op de grill.
Big Green Egg bavette

Bavette bereiden op de Big Green Egg

Al kun je een bavette bereiden in de koekenpan of grillpan, onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van een kamado met een gietijzeren rooster. Dat zorgt niet alleen voor mooie grillstrepen, maar ook voor extra smaak door de maillardreactie.

Bavette bereiden kan perfect op de Big Green Egg. Je kunt hiermee de temperatuur optimaal reguleren en dus ook de kerntemperatuur van de bavette. Zo weet je zeker dat je de steak heerlijk mals en sappig bereidt.

Kerntemperatuur bavette

Bij het bereiden van bavette is het belangrijk dat het vlees de juiste kerntemperatuur heeft. Wanneer de kerntemperatuur te laag is, is het vlees nog niet gaar en wanneer de kerntemperatuur te hoog is, is het vlees vaak te doorbakken. Wie mals en sappig vlees wilt, kan het beste kiezen voor een medium-rare garing. Houd hierbij een kerntemperatuur van 53°C  aan. Je kunt deze meten met een vleesthermometer.

Tip
Verpak de bavette na het grillen losjes in aluminiumfolie en laat ongeveer vijf minuten rusten.

Het ultieme bavette recept

De flank steak bevat van zichzelf veel smaak en heeft daarom niet veel nodig. Om het extra op smaak te brengen, kun je ervoor kiezen om het te marineren met olijfolie, knoflook, groene kruiden, zwarte peper en/of andere specerijen. Daar wordt het vlees ook wat malser van. Houd je het liever simpel? Dan is dit het ultieme bavette recept voor jou:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!