Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
Advertentie
Wil je bavette bereiden maar weet je niet goed hoe? Lees dan snel verder want wij delen de beste tips en het ultieme steak recept zodat jij gelijk aan de slag kunt gaan op je kamado (of andere BBQ).
Wat is bavette steak?
Voordat je kunt beginnen met het bereiden van ons ultieme bavette recept, is het handig om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. De bavette, ook wel bekend als flank steak, is een vrij plat en langwerpig stuk vlees uit de vang of de flank van een rund. Dat is het onderste deel van het rund en ligt tussen bil en borst. Dit vlees heeft vaak een wat grove structuur en is gemarmerd. Hierdoor is het onwijs smaakvol. Een stuk bavette weegt doorgaans 1 tot 1,5 kilogram waarvan je steaks kunt snijden.
Verwijder het vlies aan de platte kant van de bavette. Steek hiervoor je mes onder het vlies, pak het vlies vast en snijd langs het vlies omhoog terwijl je je mes tegen het vlies aan houdt. Snijd de dunne zijkanten van de bavette. Deze kun je straks heel kort aan beide kanten grillen en opeten.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Bavette grillen
De bavette is een populair en betaalbaar stuk vlees om op de barbecue te grillen. Maar hoe doe je dat?
Een hele bavette wordt het lekkerst als je hem kort en heet grilt bij een temperatuur van ongeveer 200 tot 220°C. Grill het vlees vooral niet te lang: drie minuten per zijde is vaak al voldoende. Draai halverwege de tijd het vlees ook een kwartslag voor een mooie grillstreep.
Laat het vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen voor een gelijkmatige garing op de grill.
Bavette bereiden op de Big Green Egg
Al kun je een bavette bereiden in de koekenpan of grillpan, onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van een kamado met een gietijzeren rooster. Dat zorgt niet alleen voor mooie grillstrepen, maar ook voor extra smaak door de maillardreactie.
Bavette bereiden kan perfect op de Big Green Egg. Je kunt hiermee de temperatuur optimaal reguleren en dus ook de kerntemperatuur van de bavette. Zo weet je zeker dat je de steak heerlijk mals en sappig bereidt.
Kerntemperatuur bavette
Bij het bereiden van bavette is het belangrijk dat het vlees de juiste kerntemperatuur heeft. Wanneer de kerntemperatuur te laag is, is het vlees nog niet gaar en wanneer de kerntemperatuur te hoog is, is het vlees vaak te doorbakken. Wie mals en sappig vlees wilt, kan het beste kiezen voor een medium-rare garing. Houd hierbij een kerntemperatuur van 53°C aan. Je kunt deze meten met een vleesthermometer.
Verpak de bavette na het grillen losjes in aluminiumfolie en laat ongeveer vijf minuten rusten.
Het ultieme bavette recept
De flank steak bevat van zichzelf veel smaak en heeft daarom niet veel nodig. Om het extra op smaak te brengen, kun je ervoor kiezen om het te marineren met olijfolie, knoflook, groene kruiden, zwarte peper en/of andere specerijen. Daar wordt het vlees ook wat malser van. Houd je het liever simpel? Dan is dit het ultieme bavette recept voor jou:
Onze tips
Dit zijn de lekkerste sauzen voor bij een biefstuk
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
4x kruidenboter maar dan anders
BBQ boodschappenlijst: wat en hoeveel inkopen
Soorten steak en biefstuk: hier moet je op letten
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.