Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
kruidenboter

4x kruidenboter maar dan anders

Advertentie

Of je 't nou op stokbrood of op een stukje biefstuk smeert, met kruidenboter zit je altijd goed. Zelf maken is natuurlijk het allerlekkerste. Wij delen vier verrukkelijke variaties op kruidenboter. Dit zijn de lekkerste recepten voor zeekraalboter, gemberboter, bietenboter en sinaasappelboter.

Recept kruidenboter

Zo lekker en zo simpel: zelf kruidenboter maken. Haal hiervoor 250 g roomboter op tijd uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Mix de boter in ca. 5 minuten luchtig. Meng de gewenste ingrediënten erdoorheen. Verdeel de boter in een lange, dikke baan over een vel vershoudfolie of bakpapier. Vouw dicht en rol strak op. Laat opstijven in de koelkast. Snijd er plakken van. Bewaar de deze plakken in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken. Laat zo’n smeuïg plakje kruidenboter bijvoorbeeld smelten over je perfect gebakken biefstuk.

Wil je iedere week de lekkerste recepten met kruidenboter ontvangen? Schrijf je in:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

perfecte biefstuk; kruidenboter

Zelf kruidenboter maken: 4 variaties

Met het basisrecept voor kruidenboter kan je de volgende 4 verrukkelijke variaties maken. Bij elke variatie maak je 250 g kruidenboter.

Zeekraalboter
Hak 100 g zeekraal heel fijn. Dep de gehakte zeekraal met keukenpapier goed droog. Meng de zeekraal door de boter. Breng op smaak met zout en peper. Lekker bij vis of gestoofde groene groenten.

Gemberboter
Schil ca. 5 cm verse gember en rasp hem fijn. Meng 125 g misopasta en de gember door de boter. Breng op smaak met peper. Lekker bij vis, vlees en groenten.

Bietenboter
Pel en snipper 1 sjalot fijn. Hak 1/2 gekookte biet zeer fijn. Meng de boter met de sjalot, de biet en 1 tl balsamico. Breng op smaak met zout en peper. Lekker bij rundvlees zoals biefstuk en entrecote.

Spicy sinaasappelboter
Was 1/2 citroen en 1/2 sinaasappel grondig met heet water en wrijf ze droog. Rasp de schil eraf. Meng de citroen en de sinaasappelschil met 2 tl kaneelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1/2 tl kruidnagelpoeder, 1 tl kardemompoeder en een snufje zout door de boter. Lekker als topping voor brioche, cake en koek of bij gevogelte als eend en kip.

Foto’s: Stephan van Raay Receptuur & foodstyling: Joachim Hilhorst en Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp

Lees ook: Dit zijn de lekkerste dips en smeersels bij de borrel 

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!