Recept kruidenboter

Zo lekker en zo simpel: zelf kruidenboter maken. Haal hiervoor 250 g roomboter op tijd uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Mix de boter in ca. 5 minuten luchtig. Meng de gewenste ingrediënten erdoorheen. Verdeel de boter in een lange, dikke baan over een vel vershoudfolie of bakpapier. Vouw dicht en rol strak op. Laat opstijven in de koelkast. Snijd er plakken van. Bewaar de deze plakken in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken. Laat zo’n smeuïg plakje kruidenboter bijvoorbeeld smelten over je perfect gebakken biefstuk.

Wil je iedere week de lekkerste recepten met kruidenboter ontvangen? Schrijf je in:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

perfecte biefstuk; kruidenboter

Zelf kruidenboter maken: 4 variaties

Met het basisrecept voor kruidenboter kan je de volgende 4 verrukkelijke variaties maken. Bij elke variatie maak je 250 g kruidenboter.

Zeekraalboter
Hak 100 g zeekraal heel fijn. Dep de gehakte zeekraal met keukenpapier goed droog. Meng de zeekraal door de boter. Breng op smaak met zout en peper. Lekker bij vis of gestoofde groene groenten.

Gemberboter
Schil ca. 5 cm verse gember en rasp hem fijn. Meng 125 g misopasta en de gember door de boter. Breng op smaak met peper. Lekker bij vis, vlees en groenten.

Bietenboter
Pel en snipper 1 sjalot fijn. Hak 1/2 gekookte biet zeer fijn. Meng de boter met de sjalot, de biet en 1 tl balsamico balsamico. Breng op smaak met zout en peper. Lekker bij rundvlees zoals biefstuk en entrecote.

Spicy sinaasappelboter
Was 1/2 citroen en 1/2 sinaasappel grondig met heet water en wrijf ze droog. Rasp de schil eraf. Meng de citroen en de sinaasappelschil met 2 tl kaneelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1/2 tl kruidnagelpoeder, 1 tl kardemompoeder en een snufje zout door de boter. Lekker als topping voor brioche, cake en koek of bij gevogelte als eend en kip.

Foto’s: Stephan van Raay Receptuur & foodstyling: Joachim Hilhorst en Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp

Lees ook: Dit zijn de lekkerste dips en smeersels bij de borrel