Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
wat is ras el hanout

Wat is ras el hanout en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Garam masalasumak en vijfkruidenpoeder worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over ras el hanout. Want wat is ras el hanout en wat maak je ermee?

Wat is ras el hanout?

Misschien heb je de potjes weleens in de supermarkt zien staan of heb je er zelfs al weleens mee gekookt, maar wat is ras el hanout eigenlijk? Ras el hanout is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel dat bestaat uit verschillende specerijen. Vaak wel twintig verschillende soorten kruiden en specerijen of meer. Het kruidenmengsel ruikt sterk en is bruin van kleur. Naast Marokkaanse ras el hanout vind je ook veel kruidenmengsels die erop lijken in andere Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse landen. De letterlijke vertaling van ras el hanout is “hoofd van de winkel”, je kunt dit interpreteren als “het beste van de winkel”, oftewel het lekkerste kruidenmengsel dat de winkelier verkoopt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt ras el hanout?

De samenstelling van ras el hanout staat niet vast, het is niet voor niets het beste van de winkel. Dit betekent dat de samenstelling dagelijks kan wisselen. Kruiden die vaak de boventoon voeren zijn gember, koriander, paprika, kardemom en komijn. Ras el hanout smaakt vooral erg intens en rijk, zonder dat het kruidenmengsel te pittig is. Natuurlijk hangt de uiteindelijke smaak af van de samenstelling. Het is een goede en smakelijke toevoeging aan diverse gerechten. Pas wel op met de hoeveelheid die je gebruikt, juist omdat de smaak zo intens is.

Waar koop je het?

Tegenwoordig vind je ras el hanout in haast elke supermarkt. Diverse merken hebben een kruidenmengsel met deze naam op de markt gebracht. Kijk altijd goed naar de ingrediënten, sommige mengsels zitten vooral vol met zout. Wil je zeker weten dat je de beste ras el hanout in huis haalt? Ga dan naar een Arabische supermarkt en laat je adviseren. Hier vind je vaak de lekkerste kruidenmengsels.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net zoals de meeste kruiden- en specerijenmengsels is ras el hanout ontzettend lang houdbaar. Zorg er wel voor dat je het mengsel in een afgesloten pot bewaard, het liefst op een donkere plek. Na verloop van tijd zal de intensiteit van de geur en smaak iets afnemen. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je het?

Is er in geen velden of wegen ras el hanout te vinden? Maak dan je eigen kruidenmengsel met “het beste van de voorraadkast”. Wees creatief en meng verschillende soorten kruiden en specerijen met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan gember, koriander, peper, kardemom, paprika, kaneel, kurkuma, nootmuskaat en komijn.

Wat kun je er allemaal mee?

Ras el hanout wint aan populariteit, wat ons betreft volledig terecht. Het is een heerlijke smaakmaker in diverse gerechten. Je hebt maar een klein beetje nodig om een gerecht op smaak te brengen. Voeg het bijvoorbeeld toe aan gerechten met kip of lam, meng het door een dressing of gebruik het in een marinade. De mogelijkheden zijn eindeloos met dit smaakvolle kruidenmengsel.

Recepten met ras el hanout

Benieuwd naar wat je er allemaal mee kunt maken? Wij verzamelden onze favoriete recepten met ras el hanout. Kies je favoriet en duik snel de keuken in!

Wortel-koriandersoep met pitacroutons

Wortel-koriandersoep met pitacroutons

Stiekem zijn de pitacroutons wat ons betreft de grote ster in dit gerecht. Drie keer raden welk kruidenmengsel de croutons zo lekker maakt…

Naar het recept
Marokkaanse krielkipjes met kruidenquinoa

Marokkaanse krielkipjes met kruidenquinoa

De gekruide kip is op zichzelf al ontzettend smaakvol, maar zeker in combinatie met de kruidige quinoa wordt dit gerecht nóg lekkerder.

Naar het recept
Pittige-kip-met-harissa-en-pilav

Pittige kip met harissa en pilav

In dit gerecht zorgt de harissa voor de pit en de ras el hanout voor de diepe smaken. Een heerlijke combinatie in een gerecht dat ook nog eens in een uur op tafel staat.

Naar het recept
Marokkaanse lamsstoof van de bbqMarokkaanse lamsstoof van de barbecue

Marokkaanse lamsstoof van de barbecue

Tim van @receptenninja maakte dit gerecht voor #stovember. Steek de barbecue maar aan en trek er wat tijd voor uit. Het resultaat? Een geweldige Marokkaanse lamsstoof!

Naar het recept
Cover voor

Gekruide kipstukjes met couscous en aubergine

Nog zo’n fijn gerecht met kip wat boordevol smaak zit. Serveer de kipstukjes met couscous en aubergine voor een complete maaltijd.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!