Advertentie
Couscous, spaghetti en rijst worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke graanproducten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over freekeh. Want wat is freekeh en wat maak je ermee?
Je hebt het misschien wel eens in recepten zien staan, of in de biowinkel of in de grotere supermarkt tussen de granen zien liggen: freekeh. Hoewel deze graansoort nog steeds vrij onbekend is, is hij de laatste jaren wel steeds populairder geworden. Maar wat is freekeh precies?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is freekeh?
Freekeh is een graanproduct afkomstig uit het Midden-Oosten en gemaakt van geroosterde, hele jonge, groene tarwe. Freekeh wordt geoogst wanneer de korrel nog groen en zacht is. De geoogeste aren worden op een hoop gegooid en gedroogd in de zon. Zo’n stapel wordt vervolgens in brand gestoken, op zo’n manier dat het stro en het kaf van de tarwe vlam vatten. Omdat de zaden veel vocht bevatten verbanden deze niet, maar worden ze alleen geroosterd door de hitte.
De vliesjes worden vervolgens van de geroosterde korrels verwijderd, en de korrels worden gebroken tot kleinere stukjes, die lijken op bulgur. Freekeh bevat meer vezels en eiwitten dan de standaard tarwe en is een bron van calcium, kalium, ijzer en zink.
Wat kun je ermee?
Freekeh kun je op dezelfde manier verwerken als andere graan- of pastasoorten, zoals spelt, parelgerst, fregola of boekweit. Je kookt het op dezelfde manier, in ruim water. Het kan goed als basis dienen voor een salade, maar je kunt het ook verwerken in soepen, stoofpotten of pilav.
Hoe smaakt het?
De graankorrel behoudt na het koken een stevige bite en heeft een nootachtige smaak, vergelijkbaar met bijvoorbeeld spelt en bulgur.
Waar kun je freekeh kopen?
Dit graansoort is vooralsnog niet of nauwelijks bij de supermarkt te vinden. Wel vind je het vaak bij de toko, Turkse winkel of bij de meeste natuurwinkels.
Hoe kun je het bewaren?
Net als de meeste andere granen bewaar je freekeh goed luchtdicht afgesloten op een koele, droge plek.
Recepten met freekeh
Zoals gezegd kun je met dit graan alle kanten op. Bekijk onderstaande recepten maar eens!
Zoeteaardappel-freekehsalade met harissa-yoghurtdressing
Deze verrassende salade met zoete aardappel en pittige harissa-yoghurtdressing doet het goed als lunch of licht diner. Lekker voor een goede start van het jaar.
Muhammara met kruidige granensalade, feta en platbrood
Muhamarra is een sausachtige dip op basis van geroosterde paprika en walnoten, afkomstig uit de Syrische stad Aleppo. Bedekt met een kruidige salade van freekeh, feta en geserveerd met platbrood tover je hem om tot een volledige maaltijd.
Geurige freekehsalade met geschaafde spruitjes
Deze verrassende salade op basis van freekeh met met geschaafde spruitjes is hartstikke gezond en ziet er ook nog eens feestelijk uit. Lekker als bijgerecht of als gezonde lunch.
Kleurrijke buddha bowl
Een buddha bowl is eigenlijk niets meer dan een kom vol granen en groenten. In deze versie gebruiken we freekeh als basis, maar stel hem vooral samen met dat wat jij lekker vindt.
Lees ook:
Onze tips
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo kan je het beste aardappelpuree bewaren en opwarmen
Een heerlijke malse kipfilet bereiden: zo doe je dat
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?