
Boekweit heb je vast wel eens in het schap of op een menukaart zien staan. Dit ‘graan’, wat eigenlijk geen graan is, kom je de laatste tijd steeds vaker tegen. Maar wat is boekweit nu eigenlijk en wat kun je ermee?
Wat is boekweit?
Je ziet het tegenwoordig steeds vaker in recepten, op de menukaart of in de winkel liggen. Maar wat is boekweit nu precies en wat kun je er allemaal mee? Boekweit is een plant, waar vruchtjes aan groeien. Deze driehoekvormige vruchtjes lijken een beetje op hele kleine beukennootjes en zie je als boekweitkorrels in de winkel liggen. Ze lijken op graankorrels en worden ook op dezelfde manier verwerkt in voedingsmiddelen. Lijken op, want boekweitkorrels zijn geen granen maar zaden! Het bevat daarom geen gluten, waardoor de zaden en boekweitmeel vaak als vervanging worden gegeten door mensen met een glutenallergie. Bovendien staat het in de Schijf van Vijf en is het rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Boekweit kun je vinden bij de meeste biologische winkels en vaak ook bij de toko en de grotere supermarkten in het schap met biologische producten.
Hoe smaakt het?
Hoewel boekweit lijkt op granen als spelt en bulgur, heeft het niet zo’n neutrale smaak als veel granen. Boekweitkorrels hebben een vrij specifieke smaak, een beetje nootachtig, waar je van moet houden.
Hoe vervang je boekweit?
Als je boekweitkorrels als basis voor een salade gebruikt, kun je ze vervangen door een graansoort, zoals spelt, bulgur, couscous, parelgerst of quinoa.
Wat kun je er allemaal mee?
Met boekweit kun je alle kanten op. De korrels kun je koken, om ze te verwerken in een salade of te serveren bij een (vega)stoofgerecht. Of doe eens een handje boekweitkorrels in je zelfgemaakte granola. Boekweitgrutten, de geplette korrels, kun je verwerken tot pap als vervanging van havermout. Boekweitmeel, dat wordt gemaakt van de korrels, kun je gebruiken in allerlei baksels, zoals pannenkoeken, brood of koek. Het is de basis voor bijvoorbeeld de Franse galettes, de hartige versie van crêpes.

Recepten met boekweit
De hele boekweitkorrels bereid je eenvoudig door ze zo’n 15 minuten in water te wellen. Je verwerkt ze vervolgens op dezelfde manier als gekookte granen in je gerechten. Met boekweitmeel kun je ook allerlei lekkers maken. Probeer bijvoorbeeld eens deze wafels of galettes.

Luchtige boekweitwafels met kakicompote en cashewcrème
Zin in een bijzonder ontbijtje? Probeer eens deze wafels, gemaakt van boekweitmeel en geserveerd met zelfgemaakte kakicompote. Opstaan was nog nooit zo makkelijk..

Galette complète
Franse crêpes kennen we allemaal, maar de galette is misschien iets minder populair. Deze pannenkoek is hartig en wordt vaak opgevouwen tot een vierkant en gevuld met ei, kaas en ham. Het beslag is ook anders dan dat van de crêpe, en wordt op basis van boekweitmeel gemaakt.
Lees ook:
Onze tips

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Wat is ricotta en voor welke recepten gebruik je het?

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?