Advertentie
Boekweitmeel is minstens zo oud als zo hip als het op dit moment is. Tegenwoordig is het trendy als vervanger voor tarwe en meel in glutenvrije producten, vroeger was boekweit het meel voor de armen. Het behoort niet tot de tarwesoorten, maar is eigenlijk een zaad en wordt tegenwoordig amper nog in Nederland geteeld. Het heeft andere kenmerken dan meel en tarwe. Vandaar de vraag: wat is boekweitmeel en wat kun je ermee?
Wat is boekweitmeel?
Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie, waartoe ook rabarber behoort (echt waar). De zaden van de boekweitplant kunnen gemalen worden tot (boekweit)meel, een product dat vrij is van gluten, maar prima als vervanger voor (tarwe)meel en bloem gebruikt kan worden. Minder bekend is dat de zaden ook gebruikt kunnen worden in gerechten, of gepoft kunnen worden voor in een salade. Ooit werd boekweit in grote hoeveelheden in Nederland verbouwd, maar door de lage opbrengst en de sterke gevoeligheid voor omstandigheden, heeft het plaats moeten maken voor andere gewassen. Veel van de productie komt tegenwoordig uit Frankrijk en Polen, en ook China is een bekende producent. Uit dit laatste deel van de wereld komt de plant dan ook van oorsprong. Boekweitmeel is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6 en magnesium.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je boekweitmeel?
Boekweitmeel is breed verkrijgbaar. Je vindt het bij zo’n beetje elke supermarkt. Bij Smaakt hebben ze een breed assortiment aan diverse bakproducten, waaronder boekweitmeel.
Hoe smaakt boekweitmeel?
Nu we de vraag hebben beantwoord wat boekweit en boekweitmeel is, wil je vast weten hoe het smaakt. Tja, hoe smaakt meel? Er zit weinig smaak aan, meel is vooral belangrijk om structuur aan te brengen bij het bakken. Toch zal een fijnproever het verschil tussen verschillende meelsoorten kunnen onderscheiden. Voor die fijnproever: boekweitmeel heeft een aangename, nootachtige smaak. Het past daardoor goed bij hartige gerechten zoals pannenkoeken. De ongemalen zaden geven de nootachtige smaak wat beter af en kunnen gebruikt worden als garnering of bijvoorbeeld gepoft in een salade.
Hoe vervang je boekweitmeel?
Boekweitmeel is eerder een vervanger dan dat je het wil vervangen. Boekweitmeel kan gewone tarwemeel of bloem vervangen. Het heeft als voordeel dat er geen gluten in zitten en dus gebruikt kan worden voor glutenvrije gerechten. Het werkt goed als vervanger in pannenkoeken, poffertjes en wraps, maar kan niet gebruikt worden bij het bakken van brood.
Wat kun je er allemaal mee?
Het meel kun je gebruiken als vervanger voor bloem en tarwemeel – maar dus niet voor brood. Door de fijne structuur werkt het zelfs beter dan gewoon meel in pannenkoeken- en poffertjesbeslag. De boekweitzaden passen heerlijk in een (oosterse) salade; bijvoorbeeld in combinatie met kikkererwten, granaatappelpitjes en gedroogd fruit. Ze zijn erg hard en moeten voor gebruik eerst gekookt worden. Dat doe je in 4-8 minuten. Het is handig om er tijdens het koken bij te blijven, want ze koken gemakkelijk te lang door. Het lekkerst wordt het wanneer ze een aangename bite blijven behouden. Kook je de zaden helemaal kapot, dan kun je er mooi voedzame pap van maken. Lekker met een beetje honing. Het goede van boekweit is dat het altijd in een glutenvrij dieet past.
Recepten met boekweitmeel:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik de keuken in.
Blini’s van boekweitmeel met aubergine-olijventapenade
Met deze blini’s van boekweitmeel verras je al je tafelgasten. Lekker als start van je diner of als verrassend borrelhapje.
Luchtige boekweitwafels met kakicompote en cashewcrème
Vanja van der Leeden vertelt over haar recept: “Ik heb een boekweitobsessie: boekweit heeft zo’n volle smaak, karamelachtig bijna. Omdat mijn fetisj voor boekweit net zo groot is als die voor kaki, serveer ik deze weekendwafels met een compote van kakifruit. Ander fruit, zoals pruimen of ananas, kan ook.”
Romige lemoncurd-tijmtaart
Niets is zo lekker als een romige punt citroentaart. Door de lemoncurd krijgt de taart een perfecte balans tussen zoet en zuur. De notenbodem maakt ‘m nog lekkerder!
Galette complète
Deze klassieke galette maak je met verse eieren en boekweitmeel. Glutenvrij dus! De gekookte ham, dille en geraspte emmentaler maken een feestje van dit gerecht!
IJssandwiches met chocolade-haverkoekjes
Als The Green Kitchen met een nieuw boek komt wéét je: dit gaat weer lekker zijn. En dat klopt; deze ijssandwiches zijn hemels!
Lees ook:
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.