Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
wat zijn havervlokken

Wat zijn havervlokken en wat kun je ermee?

In samenwerking met Smaakt
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Bloem, gepofte spelt en havermout worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over havervlokken. Want wat zijn havervlokken en wat maak je ermee?

Wat zijn havervlokken?

Misschien heb je ze weleens in de supermarkt zien staan of gebruik je ze weleens bij het ontbijt, maar wat zijn havervlokken eigenlijk? In principe is het niets anders dan graankorrels (in dit geval haver) die geplet worden tot vlokken. Voor havervlokken wordt de hele korrel gebruikt over het algemeen, inclusief zemel en kiem. Dat maakt dat het product altijd volkoren is. De reden dat granen geplet worden tot vlokken heeft vooral met gebruiksvriendelijkheid te maken. Vlokken kun je makkelijker in gerechten verwerken dan hele granen. Daarnaast schijnt je lichaam de vlokken ook beter te kunnen verwerken dan hele granen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je havervlokken?

Havervlokken zijn breed verkrijgbaar. Je vindt ze bij zo’n beetje elke supermarkt. Bij Smaakt hebben ze een breed assortiment aan diverse ontbijt- en bakproducten, waaronder havervlokken.

havervlokken

Hoe smaken havervlokken?

De smaak is redelijk neutraal, waardoor je volop kunt variëren met andere smaakmakers. Havervlokken worden veel gebruikt bij het ontbijt, bijvoorbeeld in havermoutpap. De vlokken zijn voedzaam en vezelrijk, de pap breng je vervolgens op smaak met bijvoorbeeld vers fruit of andere smaakmakers. Wil je toch wat meer smaak uit je havervlokken halen? Rooster ze dan bijvoorbeeld eens.

Hoe vervang je het?

In principe zijn er veel producten te vinden die je eventueel kunt gebruiken in plaats van havervlokken, zeker als je ze graag gebruikt voor je ontbijt. Zo kun je gerust havermout, speltvlokken of roggevlokken gebruiken.

Wat kun je er allemaal mee?

Havervlokken zijn een enorm populair ontbijtgraan. Het is makkelijk en snel te maken, voedzaam en vezelrijk. Het verschil met havermout is dat bij havermout de haverkorrel doormidden is geknipt. Havervlokken zijn dus grover en geven daardoor een extra bite aan ontbijt of pap. Niet alleen voor heerlijke ontbijtjes zijn ze uitermate geschikt, je kunt ze ook gebruiken in diverse baksels of hartige beignets bijvoorbeeld. Maak je zelf vegetarische burgers? Dan zijn ze ideaal als bindmiddel en vanwege de voedingswaarden. Juist omdat de smaak zo neutraal is kun je er volop mee experimenteren.

Recepten met havervlokken:

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik de keuken in.

Palmkool spinaziebeignets van haver met pestomayonaise

Palmkool-spinaziebeignets van haver met pestomayonaise

Hoe zorg je ervoor dat iedereen groenten lekker vindt? Maak deze palmkool-spinaziebeignets! Hartige koekjes die bomvol gezondheid zitten.

Naar het recept
One Pan Perfect: carrotcakekoekjes met roomkaas

Carrotcakekoekjes met roomkaas

Donna Hay vertelt over haar recept: “Alles wat je zo lekker vindt aan carrotcake, maar dan in de vorm van een koekje: knapperig van buiten, zacht van binnen. Met een dot citroenroomkaas. Graag gedaan! Deze koekjes zijn overigens ook lekker zonder de roomkaasvulling – aan jou de keus.”

Naar het recept
smokey black bean burger

Smokey black bean burger

De havervlokken zorgen dat de burgers een fijne consistentie hebben én maken het geheel ook nog eens voedzamer.

Naar het recept
Oatmeal cheesecake met bosvruchten credits Lauren Volo

Baked oatmeal cheesecake met bosvruchten

Baked oats is geen trend – het is een lifestyle. Havermoutliefhebber Nasim zegt altijd: “Breakfast is dessert en dessert is breakfast”, dus hier is een nieuwe manier om ‘s morgens voor elf uur deze kruising tussen cheesecake en lavacake te eten. Maar maak er een (soort van) gezonde versie van door je favoriete bosvruchten toe te voegen, of maak een plantaardige versie.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!