Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
parelgerst Smaakt

Wat is parelgerst en wat kun je ermee?

In samenwerking met Smaakt
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Couscous, spaghetti en rijst worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke graanproducten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over parelgerst. Want wat is parelgerst en wat maak je ermee?

Wat is parelgerst?

Terwijl tarwe de basis is van ons brood, pasta, noedels en zelfs couscous, behoort gerst tot de categorie van vergeten granen. Parelgerst is dan ook een product dat niet zoveel wordt gebruikt, wat onterecht blijkt als je eenmaal weet hoe lekker, gezond en veelzijdig dit graan is. Maar wat is parelgerst precies? Het is een graanproduct dat we vroeger veel aten. Tegenwoordig kennen we het vooral als ingrediënt van bier. Of als parelgort, dat ontstaat door gerstkorrels van hun vliesje te ontdoen. De ronde, zachte korrels kun je koken en op dezelfde manier gebruiken als bijvoorbeeld rijst. Doordat parelgerst de ongepelde variant is, is deze nog een stuk gezonder en voedzamer dan parelgort. Beide varianten zijn overigens een bron van eiwitten en vezels, dus je kunt ze gerust regelmatig op je menu zetten. Zoek je een glutenvrij alternatief voor tarwe? Dat moeten we je helaas teleurstellen, want parelgerst is niet glutenvrij.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Parelgerst kun je kopen in grote supermarkten. Je vindt het product vlakbij de rijst en couscous of in het schap met biologische producten en gezonde voeding. In een biologische supermarkt zit je sowieso goed als je ernaar op zoek bent. Bij Smaakt hebben ze een breed assortiment aan diverse biologische producten, waaronder parelgerst.

Hoe smaakt parelgerst?

De smaak is het best te omschrijven als zacht en enigszins neutraal. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de smaak van rijst. De textuur maakt dit product bijzonder, juist doordat een lekker stevig en een beetje chewy is.

Hoe kan je het vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is parelgerst in geen velden of wegen te bekennen. In een risotto, pap of soep kun je dit ingrediënt het beste door (risotto)rijst vervangen. In een salade komt parelcouscous met zijn stevige, grote korrels het meest in de buurt, maar ook quinoa of bulgur kun je hier prima voor gebruiken. Ben je nog niet zo bekend met deze ingrediënten? Lees hier meer over parelcouscous, quinoa en bulgur.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Parelgerst is over het algemeen circa één jaar houdbaar op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Kijk altijd op de verpakking voor de exacte datum.

Wat kun allemaal met parelgerst?

Wat kun je er allemaal mee maken? Heel veel! Uit de korrels van parelgerst komt tijdens het koken zetmeel vrij. Hierdoor is het ideaal voor het maken van risotto, pap of voor het binden van soepen. Parelgerst blijft na het koken juist lekker stevig en is daarom perfect om lekker voedzame salades mee te maken of te gebruiken als bijgerecht bij stoofschotels en tajines. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan een van deze lekkere recepten!

Recepten met parelgerst:

Parelgerstrisotto met tomaat en burrata

Parelgerstrisotto met tomaat en burrata

Deze risotto is ongelooflijk romig en rijk. De kerstomaten en burrata geven dit gerecht daarnaast heerlijke Italiaanse smaken. Moeilijk om te maken? Absoluut niet! In 45 minuten staat deze heerlijke risotto al op tafel. Eet smakelijk!

Naar het recept
Parelgerstsalade met geroosterde druiven

Parelgerstsalade met geroosterde druiven

Geroosterde druiven zijn echte smaakbommetjes, heerlijk sappig en met een intense zoetzure smaak die een beetje aan granaatappelmelasse doet denken. Hiermee maak je van een gewone salade met gekookte granen iets heel bijzonders. Ook de verse kruiden zijn onmisbaar, deze maken het geheel aromatisch en fris.

Naar het recept
Gevulde paprika’s met halloumi

Gevulde paprika’s met halloumi

Halloumi is een heerlijke kaas die je op meerdere manieren kan verwerken in gerechten. Zoals bijvoorbeeld als vulling voor paprika’s. Door de halloumi te mengen met onder anderen rode peper, tomaten en harissa krijgt het ongelooflijk veel smaak!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!