Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Leg de tomaten in een ovenschaal, bedruip met 1 el olijfolie en bestrooi met zout en peper en zet apart. Verwarm de bouillon in een pan tot hij bijna kookt en houd hem warm.
  2. Blancheer de basilicumblaadjes kort in kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Laat uitlekken en knijp zoveel mogelijk vocht uit het basilicum. Pureer het basilicum met 100 ml olijfolie in een kleine blender of keukenmachine tot een mooie groene olie. Houd apart.
  3. Verhit 2 el olijfolie in een pan en fruit er de sjalot en de knoflook in ca. 5 minuten glazig in. Voeg de parelgerst toe en zet het vuur iets hoger. Meng goed door en blijf bakken tot de gerst goed bedekt is met de olie en warm is. Blus af met de witte wijn en laat de wijn helemaal inkoken tot de gerst weer droog lijkt. Zet intussen de tomaten in de oven en rooster ze ca. 30 minuten tot ze heel zacht en sappig zijn, maar laat ze niet verbranden.
  4. Voeg intussen zoveel hete bouillon toe aan de gerst dat de gerst net onderstaat. Kook de gerst op matig vuur en voeg telkens als de bouillon is opgenomen wat nieuwe bouillon toe. Blijf 25-30 minuten herhalen tot de gerst beetgaar is. Neem de gerst van het vuur en leg een deksel op de pan. Laat ca. 4 minuten rusten. Scheur intussen de burrata in stukken en haal de tomaten uit de oven.
  5. Klop met een houten lepel de koude boter en de parmezaan krachtig door de gerst zodat het een mooi romig geheel wordt. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Verdeel de risotto over borden en verdeel er de burrata en de gepofte tomaatjes over. Bedruip met de basilicumolie en maak af met de pijnboompitten.

Lees meer over de producten van Smaakt

parelgerst Smaakt

Per portie (6): ca. 622 kcal
16 g eiwit | 38 g vet | 45 g koolhydraten

Foto’s & receptuur: Willem van Santen