Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Wat is spelt

Wat is spelt en wat kun je ermee?

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Speltbrood, speltkoekjes, speltpannenkoeken en salades met spelt. Je komt dit oeroude graan tegenwoordig overal tegen. Maar wat is spelt precies en wat kun je er allemaal mee?

Wat is spelt?

Spelt is een graansoort, net als tarwe, haver en rogge bijvoorbeeld, die al sinds 5000 voor Christus wordt verbouwd. Eeuwenoud dus! Je komt het tegen als hele korrel, die je in plaats van bijvoorbeeld rijst of couscous kunt gebruiken in een salade, of als speltvlokken waar je bijvoorbeeld zelf granola van kunt maken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Spelt gezonder dan tarwe?

Het oeroude graan zou gezonder en beter verteerbaar zijn dan tarwe, maar is dat ook zo? Spelt stamt af van tarwe en beide graansoorten zijn dus familie van elkaar. Qua gezondheid schelen ze niet veel van elkaar. Het grootste verschil is eigenlijk de smaak. Wil je zeker weten dat je voor een gezonde optie gaat? Kies dan altijd voor volkoren. Of dat spelt of tarwe is, dat maakt niet zoveel uit. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor dat spelt echt gezonder zou zijn.

Waar koop je het?

Spelt kun je kopen in grote supermarkten. Meestal staat het bij de rijst en couscous of in het schap met biologische producten. In de bio winkel staat het ongetwijfeld in de schappen. Soms kom je de naam farro tegen op het etiket, dat is spelt maar dan op z’n Italiaans.

Hoe smaakt spelt?

De smaak is een beetje nootachtig en de korrels zijn vrij stevig qua structuur. Zo houd je een lekkere bite in bijvoorbeeld een salade of in de risotto.

Hoe kan je het vervangen?

Speltkorrels kun je vervangen door couscous, rijst, pasta of parelgerst. Speltbloem kun je vervangen door tarwebloem en (volkoren) speltmeel door (volkoren) tarwemeel. De platgedrukte speltvlokken kun je vervangen door bijvoorbeeld haver- of tarwevlokken.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Bewaar speltkorrels zo’n 6-8 maanden op een droge plek in je keukenkastje. Kijk altijd op de verpakking voor de exacte datum.

Recepten met spelt

Spelt kun je op allerlei manieren in gerechten verwerken. Gebruik de korrels in een salade, als vervanger van bijvoorbeeld rijst, pasta of couscous. Bereid het als risotto of verwerk het in een soep. Speltmeel en -bloem kun je in allerlei baksels verwerken. Van cake tot pannenkoeken, en van koekjes tot je eigen brood.

Spelt met chorizo, zoete aardappel & spinazie

Spelt met chorizo, zoete aardappel & spinazie

Maak stiekem nét iets te veel van deze salade, zodat je er een lekkere lunch voor de volgende dag aan over houdt.

Naar het recept
Farro-salade met gegrildeperzik en pecannoten

Farro-salade met gegrilde perzik en pecannoten

Zin in de lente? Dan zit je met deze farro-salade goed. Eet je ‘m zo, dan is ‘ie vegan, maar als je niet per se veganistisch wilt eten kun je er ook wat feta over brokkelen of burrata bij serveren.

Naar het recept
Appel-bietensalade met gerookte makreel

Appel-bietensalade met gerookte makreel

Nóg zo’n lekkere salade waarvan je spontaan zin krijgt in het voorjaar. Appel, biet en makreel zijn een topcombinatie en met wat gekookte spelt erbij is je maaltijd compleet.

Naar het recept
Speltdonuts met dadel-cacaoglazuur

Speltdonuts met dadel-cacaoglazuur

Met speltbloem kun je alle kanten op. Bak er bijvoorbeeld deze donuts mee, versierd met een laagje dadel-cacaoglazuur. Dunkin’ donuts eat your heart out!

Naar het recept
Honing-sesam-speltbollen

Honing-sesam-speltbollen

Bij bijna elke bakker kun je tegenwoordig wel speltbrood krijgen. Wil je nou zelf eens met speltbloem aan de slag? Probeer dan deze honing-sesam-speltbollen. Niets is namelijk zo lekker als de geur van vers brood uit de oven.

Naar het recept
Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!