
Speltbrood, speltkoekjes, speltpannenkoeken en salades met spelt. Je komt dit oeroude graan tegenwoordig overal tegen. Maar wat is spelt precies en wat kun je er allemaal mee?
Wat is spelt?
Spelt is een graansoort, net als tarwe, haver en rogge bijvoorbeeld, die al sinds 5000 voor Christus wordt verbouwd. Eeuwenoud dus! Je komt het tegen als hele korrel, die je in plaats van bijvoorbeeld rijst of couscous kunt gebruiken in een salade, of als speltvlokken waar je bijvoorbeeld zelf granola van kunt maken.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Spelt gezonder dan tarwe?
Het oeroude graan zou gezonder en beter verteerbaar zijn dan tarwe, maar is dat ook zo? Spelt stamt af van tarwe en beide graansoorten zijn dus familie van elkaar. Qua gezondheid schelen ze niet veel van elkaar. Het grootste verschil is eigenlijk de smaak. Wil je zeker weten dat je voor een gezonde optie gaat? Kies dan altijd voor volkoren. Of dat spelt of tarwe is, dat maakt niet zoveel uit. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor dat spelt echt gezonder zou zijn.
Waar koop je het?
Spelt kun je kopen in grote supermarkten. Meestal staat het bij de rijst en couscous of in het schap met biologische producten. In de bio winkel staat het ongetwijfeld in de schappen. Soms kom je de naam farro tegen op het etiket, dat is spelt maar dan op z’n Italiaans.
Hoe smaakt spelt?
De smaak is een beetje nootachtig en de korrels zijn vrij stevig qua structuur. Zo houd je een lekkere bite in bijvoorbeeld een salade of in de risotto.
Hoe kan je het vervangen?
Speltkorrels kun je vervangen door couscous, rijst, pasta of parelgerst. Speltbloem kun je vervangen door tarwebloem en (volkoren) speltmeel door (volkoren) tarwemeel. De platgedrukte speltvlokken kun je vervangen door bijvoorbeeld haver- of tarwevlokken.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Bewaar speltkorrels zo’n 6-8 maanden op een droge plek in je keukenkastje. Kijk altijd op de verpakking voor de exacte datum.
Recepten met spelt
Spelt kun je op allerlei manieren in gerechten verwerken. Gebruik de korrels in een salade, als vervanger van bijvoorbeeld rijst, pasta of couscous. Bereid het als risotto of verwerk het in een soep. Speltmeel en -bloem kun je in allerlei baksels verwerken. Van cake tot pannenkoeken, en van koekjes tot je eigen brood.

Spelt met chorizo, zoete aardappel & spinazie
Maak stiekem nét iets te veel van deze salade, zodat je er een lekkere lunch voor de volgende dag aan over houdt.

Farro-salade met gegrilde perzik en pecannoten
Zin in de lente? Dan zit je met deze farro-salade goed. Eet je ‘m zo, dan is ‘ie vegan, maar als je niet per se veganistisch wilt eten kun je er ook wat feta over brokkelen of burrata bij serveren.

Appel-bietensalade met gerookte makreel
Nóg zo’n lekkere salade waarvan je spontaan zin krijgt in het voorjaar. Appel, biet en makreel zijn een topcombinatie en met wat gekookte spelt erbij is je maaltijd compleet.

Speltdonuts met dadel-cacaoglazuur
Met speltbloem kun je alle kanten op. Bak er bijvoorbeeld deze donuts mee, versierd met een laagje dadel-cacaoglazuur. Dunkin’ donuts eat your heart out!

Honing-sesam-speltbollen
Bij bijna elke bakker kun je tegenwoordig wel speltbrood krijgen. Wil je nou zelf eens met speltbloem aan de slag? Probeer dan deze honing-sesam-speltbollen. Niets is namelijk zo lekker als de geur van vers brood uit de oven.
Lees meer: wat is parelgerst en wat kun je ermee?
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?