Bereiding

1. Meng voor de donuts 400 g speltbloem, de gist, de melk, de suiker, het zout, het ei en de boter in een kom en kneed er in ca. 10 minuten een soepel en elastisch deeg van. Vorm een bal van het deeg en leg terug in de kom. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur op een warme plaats rijzen. Zet het deeg daarna ca. 1 uur in de koelkast om op te stijven.

2. Doe voor het glazuur de dadels met het cacaopoeder, een snuf zout en 100 ml heet water in een blender en maal tot een gladde puree. Krab tussendoor een paar keer de rand van de kom schoon om te zorgen dat alles goed glad gepureerd wordt.

3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ca. 1,5 cm. Steek cirkels van ca. 10 cm ø uit het deeg. Steek uit het midden van iedere cirkel een kleinere cirkel van ca. 3 cm ø. Plak de restjes deeg aan elkaar, rol opnieuw uit en herhaal tot het deeg op is. Leg de donuts niet te dicht op elkaar op een vel bakpapier, dek af met een vochtige theedoek en laat ca. 20 minuten rusten.

4. Verhit een flinke laag olie in een (frituur)pan tot ca. 165°C. Frituur 2-3 donuts tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin aan een kant. Keer de donuts en frituur nog 2-3 minuten tot de andere kant ook mooi goudbruin is. Schep de donuts uit de olie en laat ca. 5 minuten uitlekken op keukenpapier. Wentel ze in fijne kristalsuiker en laat verder afkoelen.

5. Bestrijk de bovenkant van elke donut met het dadelglazuur en bestrooi met de kokoschips.

Per stuk (14): ca. 289 kcal
5 g eiwit | 14 g vet | 33 g koolhydraten

Dat Smaakt

Uit je voorraadkast de lekkerste biologische recepten op tafel toveren? Dat doe je met Smaakt. Smaakt heeft meer dan twintig verschillende soorten bloem en meel. Van bekende soorten zoals tarwebloem en speltmeel tot specifiekere melen waaronder KAMUT® khorasan of kokosmeel. Veel verschillende soorten vind je in de supermarkt. Zijn ze uitverkocht of niet verkrijgbaar? Bestel ze online via smaakt.bio.

Foto’s & receptuur: Willem van Santen