Misschien heb je het wel eens in de ingrediëntenlijst van een Italiaans recept zien staan, of op de menukaart van je favoriete Italiaanse restaurant: fregola. Maar wat is fregola precies en wat kun je ermee?
Wat is fregola?
Fregola is een pastasoort uit Sardinië, die erg veel lijkt op parelcouscous. De twee termen worden dan ook regelmatig door elkaar gebruikt. Officieel zit het verschil ‘m in de vorm: de korrels van fregola zijn niet perfect rond, die van parelcouscous wel. En vaak wordt fregola ook geroosterd, wat de pasta extra uniek maakt.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe maak je fregola?
De naam komt van het Italiaanse sfregolare, wat ‘verkruimelen’ of ’tot kruimels verkleinen’ betekent. En dat is niet gek, kijk maar eens naar onderstaande video waarin een Sardinische nonna laat zien hoe je de pastakorrels maakt.
Waar koop je het?
Zelf maken te ingewikkeld? Geen probleem. De pastasoort is te koop bij de meeste (online) Italiaanse delicatessenzaken en bij Ekoplaza.
Hoe bewaar je het?
Volgens het Voedingscentrum kun je couscous meer dan een jaar op een droge, donkere en koele plek in je keukenkastje bewaren. Dat geldt ook voor fregola. Gekookt kun je de pasta prima nog 1 à 2 dagen bewaren en de volgende dag in een salade verwerken.
Wat kun je ermee?
Koud kun je de Sardijnse pastakorrels dus goed in een pastasalade verwerken. Maar net gekookt wordt de pasta in Italië vaak verwerkt in een soep of stoof, waarbij het direct in het vocht van de soep of saus wordt gekookt. Ook wordt het vaak bereid als een risotto, omdat het zo’n zelfde structuur behoudt bij het koken.
Recepten met fregola
Je kunt het Italiaanse graan dus in stoofgerechten gebruiken, maar ook op dezelfde manier als parelcouscous in een gerecht verwerken. Kijk maar naar onderstaande recepten, waarin je de pastasoorten prima door elkaar kunt vervangen.
Braadkip met pompoen en salie
Deze braadkip serveer je op een mooie grote schaal, gevuld met fregola en pompoen. Heerlijk op een herfstige dag!
Parelcouscous met geroosterde paprika en kappertjes
Restjes fregola (of parelcouscous) over? Maak er deze lekkere salade van voor de lunch de volgende dag.
Lamssteaks met parelcouscous
Ook lam kun je serveren op een frisse salade van parelcouscous (of fregola dus), met verse munt en courgette.
Lees ook:
Onze tips
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en de lekkerste recepten
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?