Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Wat is fregola en wat kun je ermee?

Wat is fregola en wat kun je ermee?

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Misschien heb je het wel eens in de ingrediëntenlijst van een Italiaans recept zien staan, of op de menukaart van je favoriete Italiaanse restaurant: fregola. Maar wat is fregola precies en wat kun je ermee?

Wat is fregola?

Fregola is een pastasoort uit Sardinië, die erg veel lijkt op parelcouscous. De twee termen worden dan ook regelmatig door elkaar gebruikt. Officieel zit het verschil ‘m in de vorm: fregola korrels zijn niet perfect rond, die van parelcouscous wel. En vaak wordt fregola ook geroosterd, wat de pasta extra uniek maakt.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe maak je het?

De naam komt van het Italiaanse sfregolare, wat ‘verkruimelen’ of ’tot kruimels verkleinen’ betekent. En dat is niet gek, kijk maar eens naar onderstaande video waarin een Sardinische nonna laat zien hoe je de pastakorrels maakt.

Waar koop je het?

Zelf maken te ingewikkeld? Geen probleem. Fregola is te koop in de meeste (online) Italiaanse delicatessenzaken en bij Ekoplaza.

Hoe bewaar je het?

Volgens het Voedingscentrum kun je couscous meer dan een jaar op een droge, donkere en koele plek in je keukenkastje bewaren. Dat geldt ook voor fregola. Gekookt kun je de pasta prima nog 1 à 2 dagen bewaren en de volgende dag in een salade verwerken.

Wat kun je ermee?

Koud kun je de Sardijnse pastakorrels dus goed in een pastasalade verwerken. Maar net gekookt wordt de pasta in Italië vaak verwerkt in een soep of stoof, waarbij het direct in het vocht van de soep of saus wordt gekookt. Ook wordt het vaak bereid als een risotto, omdat het zo’n zelfde structuur behoudt bij het koken.

Recepten met fregola

Je kunt het Italiaanse graan dus in stoofgerechten gebruiken, maar ook op dezelfde manier als parelcouscous in een gerecht verwerken. Kijk maar naar onderstaande recepten, waarin je de pastasoorten prima door elkaar kunt vervangen.

Cover voor

Braadkip met fregola, pompoen en salie

Deze braadkip serveer je op een mooie grote schaal, gevuld met fregola en pompoen. Heerlijk op een herfstige dag!

Naar het recept
Parelcouscous met geroosterde paprika en kappertjes

Parelcouscous met geroosterde paprika en kappertjes

Restjes fregola (of parelcouscous) over? Maak er deze lekkere salade van voor de lunch de volgende dag.

Naar het recept
lamssteaks met parelcouscous

Lamssteaks met parelcouscous

Ook lam kun je serveren op een frisse salade van parelcouscous (of fregola dus), met verse munt en courgette.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!