Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Rode Sangria

Spaanse sangria maken: tips en recepten

Advertentie

Zin in een zomers drankje? Ga dan zelf aan de slag met Spaanse sangria. Zo krijgt jouw doordeweekse dag al snel een vakantietintje. Salud!

Zelf sangria maken

Om thuis sangria te maken zoals ze dat in Spanje doen heb je een grote glazen kan of karaf nodig, een houten lepel en de juiste ingrediënten. Vaak wordt het Spaanse drankje in een glazen karaf met een grote houten lepel geserveerd. Zo haal je alle stukjes fruit gemakkelijk uit de karaf, die extra lekker smaken doordat ze de alcohol in zich op hebben genomen. Het is bij uitstek een drankje om te delen, je bestelt de grote kan dan ook vaak met een groepje vrienden op het terras. Ideaal om de zomer te vieren in combinatie met wat lekkere tapas!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Welke wijn hoort in sangria?

De klassieke sangria maak je met rode wijn. Je kunt hierbij het beste een lichte en fruitige rode wijn kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Tempranillo of Rioja. Deze wijnen hebben een relatief lage zuurgraad en bevatten een gemiddelde hoeveelheid tannines. Dit zorgt ervoor dat de sangria niet te zoet of te zuur smaakt. Wijnen met veel tannines zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon zijn hierdoor niet geschikt om sangria mee te maken. Wijnen met een hoge zuurgraad zoals een Pinot Noir, zijn ook niet aan te raden. Het drankje krijgt namelijk door het verse fruit al een zuurtje en je wilt het geheel mooi in balans houden. Wil je liever alcoholvrij? Vervang dan de wijn dan door vruchtensap (rood of wit).

Sangria maken

Recept: zo kun je zelf sangria maken

Zelf aan de slag? Neem dan vers fruit (bijv. appel, citroen, nectarine, perzik, peer, bessen), rode wijn, bruisend water, sinaasappellikeur (bijv. Cointreau), suiker en een grote glazen karaf (ca. 1 liter). Wanneer je de ingrediënten hebt verzameld ben je klaar om de stappen op te volgen:

  1. Was het verse fruit en schil het eventueel. Verdeel in partjes of blokjes en doe alles bij elkaar in de glazen karaf.
  2. Voeg 75 cl rode wijn toe aan het fruit in de karaf.
  3. Voeg ca. 25 ml sinaasappellikeur aan de karaf toe.
  4. Schenk hier tot slot 200 ml bruisend water bij.
  5. Roer het geheel goed door en laat ca. 2 uur rusten in de koelkast. De smaak komt het beste naar voren wanneer het een nachtje in de koelkast heeft gestaan.
  6. Serveer in een glas met ijsblokjes.

Sangria recepten

Wist je dat er naast de klassieke variant een heleboel variaties zijn? Probeer bijvoorbeeld voor een witte sangria met witte wijn of prosecco. Dat is minstens net zo lekker. Door te variëren in het fruit kun je ook een geheel eigen twist aan je sangria geven. Laat bijvoorbeeld de sinaasappel eens achterwege en ga voor wat meer tropisch fruit zoals ananas. Met witte wijn, citroen, ananassap, verse ananas en wat kokosrum heb je een superzomerse sangria te pakken! Of maak het drankje eens met rosé.

> naar het recept: sangria met bubbels

kerst sangria

Lees ook: Zo maak je een Spaanse tapasplank

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!