
Zin in een zomers drankje? Ga dan zelf aan de slag met Spaanse sangria. Zo krijgt jouw doordeweekse dag al snel een vakantietintje. Salud!
Lees verder na de advertentie
Zelf sangria maken
Om thuis sangria te maken zoals ze dat in Spanje doen, heb je een grote glazen kan of karaf nodig, een houten lepel en de juiste ingrediënten. Vaak wordt het Spaanse drankje in een glazen karaf met een grote houten lepel geserveerd. Zo haal je alle stukjes fruit gemakkelijk uit de karaf, die extra lekker smaken doordat ze de alcohol in zich op hebben genomen.
Het is bij uitstek een drankje om te delen, je bestelt de grote kan dan ook vaak met een groepje vrienden op het terras. Ideaal om de zomer te vieren in combinatie met wat lekkere tapas!
Foodies’ zomeractie
Pak jouw magazine moment- We geven je de beste tips & tricks voor in de keuken
- Vertellen je alles over de seizoensgroenten- en fruit, mét heerlijke recepten
- Nemen je mee op prachtige raportages en nog veel meer!

Welke wijn hoort in sangria?
De klassieke sangria maak je met rode wijn. Je kunt hierbij het beste een lichte en fruitige rode wijn kiezen. Denk bijvoorbeeld aan tempranillo of rioja. Deze wijnen hebben een relatief lage zuurgraad en bevatten een gemiddelde hoeveelheid tannines. Dit zorgt ervoor dat de sangria niet te zoet of te zuur smaakt.
Wijnen met veel tannine, zoals een merlot of cabernet sauvignon zijn hierdoor niet geschikt om sangria mee te maken. Wijnen met een hoge zuurgraad zoals een pinot noir, zijn ook niet aan te raden. Het drankje krijgt namelijk door het verse fruit al een zuurtje, en je wilt het geheel mooi in balans houden.
Wil je liever alcoholvrije sangria? Vervang dan de wijn dan door vruchtensap (rood of wit).
Klassieke sangria
Wil je zelf sangria maken? Bekijk dan snel het onderstaande recept:

Klassieke sangria
Deze klassieke sangria is de perfecte dorstlesser. De mix van rode wijn en vers fruit zorgt voor een heerlijke, verfrissende drank met die typisch Spaanse flair
Sangria recepten met een twist
Wist je dat er naast de klassieke variant een heleboel variaties zijn? Probeer bijvoorbeeld voor een witte sangria met witte wijn of prosecco. Dat is minstens net zo lekker. Door te variëren in het fruit kun je ook een geheel eigen twist aan je sangria geven. Laat bijvoorbeeld de sinaasappel eens achterwege en ga voor wat meer tropisch fruit zoals ananas.
Met witte wijn, citroen, ananassap, verse ananas en wat kokosrum heb je een superzomerse sangria te pakken! Of maak het drankje bijvoorbeeld eens met rosé.

Witte zomersangria
Deze sangria maak je niet met rode wijn, maar met een droge witte wijn.

Sangria met bubbels
Maak eens deze feestelijke sangria, met bubbels in plaats van rode wijn!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Klassieke sangria
Of je deze sangria nu in de zon drinkt of juist als afsluiter van een diner, deze cocktail zal gegarandeerd in de smaak vallen bij je gasten. Maak ‘m alvast een dag van tevoren, dan smaakt ‘ie nóg lekkerder.
Ingrediënten
- 1 friszure appel
- 1 stevige peer
- 150 g cranberry’s
- 1 sinaasappel (in schijfjes)
- 2 takjes rozemarijn (blaadjes gerist)
- 1 fles lichte rode wijn
- 1 sinaasappel (alleen het sap)
Bereiding
Snijd de appel en peer in kleine blokjes of partjes. Doe het gesneden fruit samen met de cranberry’s, de sinaasappel, de rozemarijn en het sinaasappelsap in een grote kan.
Schenk de rode wijn eroverheen. Zet afgedekt enkele uren in de koelkast om de smaken te laten trekken. Serveer koud.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.