Advertentie
Zin in een zomers drankje? Ga dan zelf aan de slag met Spaanse sangria. Zo krijgt jouw doordeweekse dag al snel een vakantietintje. Salud!
Zelf sangria maken
Om thuis sangria te maken zoals ze dat in Spanje doen, heb je een grote glazen kan of karaf nodig, een houten lepel en de juiste ingrediënten. Vaak wordt het Spaanse drankje in een glazen karaf met een grote houten lepel geserveerd. Zo haal je alle stukjes fruit gemakkelijk uit de karaf, die extra lekker smaken doordat ze de alcohol in zich op hebben genomen.
Het is bij uitstek een drankje om te delen, je bestelt de grote kan dan ook vaak met een groepje vrienden op het terras. Ideaal om de zomer te vieren in combinatie met wat lekkere tapas!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Welke wijn hoort in sangria?
De klassieke sangria maak je met rode wijn. Je kunt hierbij het beste een lichte en fruitige rode wijn kiezen. Denk bijvoorbeeld aan tempranillo of rioja. Deze wijnen hebben een relatief lage zuurgraad en bevatten een gemiddelde hoeveelheid tannines. Dit zorgt ervoor dat de sangria niet te zoet of te zuur smaakt.
Wijnen met veel tannine, zoals een merlot of cabernet sauvignon zijn hierdoor niet geschikt om sangria mee te maken. Wijnen met een hoge zuurgraad zoals een pinot noir, zijn ook niet aan te raden. Het drankje krijgt namelijk door het verse fruit al een zuurtje, en je wilt het geheel mooi in balans houden.
Wil je liever alcoholvrije sangria? Vervang dan de wijn dan door vruchtensap (rood of wit).
Klassieke sangria
Wil je zelf sangria maken? Bekijk dan snel het onderstaande recept:
Klassieke sangria
Deze klassieke sangria is de perfecte dorstlesser. De mix van rode wijn en vers fruit zorgt voor een heerlijke, verfrissende drank met die typisch Spaanse flair
Sangria recepten met een twist
Wist je dat er naast de klassieke variant een heleboel variaties zijn? Probeer bijvoorbeeld voor een witte sangria met witte wijn of prosecco. Dat is minstens net zo lekker. Door te variëren in het fruit kun je ook een geheel eigen twist aan je sangria geven. Laat bijvoorbeeld de sinaasappel eens achterwege en ga voor wat meer tropisch fruit zoals ananas.
Met witte wijn, citroen, ananassap, verse ananas en wat kokosrum heb je een superzomerse sangria te pakken! Of maak het drankje bijvoorbeeld eens met rosé.
Witte zomersangria
Deze sangria maak je niet met rode wijn, maar met een droge witte wijn.
Sangria met bubbels
Maak eens deze feestelijke sangria, met bubbels in plaats van rode wijn!
Meer inspiratie? Lees ook:
Ingrediënten
Bereiding
Snijd de appel en peer in kleine blokjes of partjes. Doe het gesneden fruit samen met de cranberry’s, de sinaasappel, de rozemarijn en het sinaasappelsap in een grote kan.
Schenk de rode wijn eroverheen. Zet afgedekt enkele uren in de koelkast om de smaken te laten trekken. Serveer koud.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.