Advertentie
Bij klassieke stoofgerechten zoals stoofvlees weten we allemaal wel waar we op moeten letten. Maar hoe zit dat met een vegetarisch stoofpotje? Wij delen tips & tricks!
Bij stoofpotjes denken mensen al snel aan hachee, goulash of boeuf bourguignon maar een vegetarisch stoofpotje is minstens net zo lekker. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Wanneer je voor de juiste groenten, specerijen en kooktijd kiest, komt het helemaal goed. Wij leggen je er meer over uit én delen heerlijke recepten. Lees dus maar gauw verder!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Vegetarisch stoofpotje
Stoven is een kooktechniek waarbij je ingrediënten langzaam gaart. Deze bereidingswijze is met name geschikt voor minder mals vlees omdat dit door de langzame garing voldoende tijd krijgt om botermals te worden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je andere ingrediënten niet op dezelfde wijze kunt bereiden. Zo krijgen groenten juist extra veel smaak door het stoven en zijn vegetarische stoofpotjes heerlijk.
Tips voor een vegetarisch stoofpotje
Bij het maken van een vegetarisch stoofpotje is het verstandig om te kiezen voor wat hardere groenten. Deze behouden namelijk wat meer bite wanneer je ze langere tijd gaart. Denk bijvoorbeeld aan een pastinaak, winterpeen en pompoen. Met als bijkomend voordeel dat deze groenten vaak ook nog eens in het seizoen zijn wanneer je in de koudere maanden een pruttelende pan op het vuur wil zetten.
Omdat er tegenwoordig heel veel vleesvervangers verkrijgbaar zijn, is het eenvoudig om het vlees in traditionele recepten hiermee te vervangen. Maak bijvoorbeeld eens je favoriete rendang recept met jackfruit of pasta bolognese met linzen. Verdiep je vooral ook eens in andere keukens, zo is het in veel Aziatische landen heel gewoon om te stoven met tofu. Maak bijvoorbeeld eens jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu) of groene curry met aubergine en gemarineerde tofu.
Onze laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Want goed materiaal is het halve werk. Wie een vegetarisch stoofpotje wil maken, raden wij de AIR pannen van Tefal aan. Omdat deze van gietaluminium gemaakt zijn, voelen ze veel lichter aan dan je van stoofpannen gewend bent, maar met dezelfde kwaliteiten. Zelf ervaren? Doe dan mee met onze winactie of haal hem gelijk in huis. Tijdens Stovember ontvang je bij aankoop van de geselecteerde Stovember-producten tot € 50,- retour.
Recepten voor een vegetarisch stoofpotje
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het vlees in klassieke stoofgerechten te vervangen door vegetarische alternatieven, maar er zijn ook heel veel heerlijke recepten voor vegetarische stoofpotjes:
Pastinaken met miso, gember en sesam
Op zoek naar een gerecht met pastinaak? Probeer dan deze lekkere variant met miso, gember en sesam. Dankzij deze toevoegingen krijg je een super smaakvol gerecht en net weer even anders dan je gewend bent.
Zuurkool met witte wijn, appeltjes en laurier
Niemand maakt zuurkool lekkerder dan oma, dat beseffen wij maar al te goed. Dit recept met witte wijn, appeltjes en laurier is dan ook een ode aan alle oma’s! Duik snel de keuken in en ga aan de slag met dit heerlijke recept, dat smaakt zoals oma’s klassieke zuurkool.
Gestoofde bladgroenten met specerijen
Bladgroenten saai? Zeker niet! Probeer deze heerlijke variant met specerijen en rijst, waardoor het gerecht een extra touch krijgt. Geloof ons, het zal je verbazen!
Onze tips
Kersttafel dekken? Zo doe je dat à la Jamie Oliver
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.