
Bij klassieke stoofgerechten zoals stoofvlees weten we allemaal wel waar we op moeten letten. Maar hoe zit dat met een vegetarisch stoofpotje? Wij delen tips & tricks!
Lees verder na de advertentie
Bij stoofpotjes denken mensen al snel aan hachee, goulash of boeuf bourguignon maar een vegetarisch stoofpotje is minstens net zo lekker. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Wanneer je voor de juiste groenten, specerijen en kooktijd kiest, komt het helemaal goed. Wij leggen je er meer over uit én delen heerlijke recepten. Lees dus maar gauw verder!
Nieuwsbrief
Vegetarisch stoofpotje
Stoven is een kooktechniek waarbij je ingrediënten langzaam gaart. Deze bereidingswijze is met name geschikt voor minder mals vlees omdat dit door de langzame garing voldoende tijd krijgt om botermals te worden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je andere ingrediënten niet op dezelfde wijze kunt bereiden. Zo krijgen groenten juist extra veel smaak door het stoven en zijn vegetarische stoofpotjes heerlijk.
Tips voor een vegetarisch stoofpotje
Bij het maken van een vegetarisch stoofpotje is het verstandig om te kiezen voor wat hardere groenten. Deze behouden namelijk wat meer bite wanneer je ze langere tijd gaart. Denk bijvoorbeeld aan een pastinaak, winterpeen en pompoen. Met als bijkomend voordeel dat deze groenten vaak ook nog eens in het seizoen zijn wanneer je in de koudere maanden een pruttelende pan op het vuur wil zetten.
Omdat er tegenwoordig heel veel vleesvervangers verkrijgbaar zijn, is het eenvoudig om het vlees in traditionele recepten hiermee te vervangen. Maak bijvoorbeeld eens je favoriete rendang recept met jackfruit of pasta bolognese met linzen. Verdiep je vooral ook eens in andere keukens, zo is het in veel Aziatische landen heel gewoon om te stoven met tofu. Maak bijvoorbeeld eens jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu) of groene curry met aubergine en gemarineerde tofu.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Onze laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Want goed materiaal is het halve werk. Wie een vegetarisch stoofpotje wil maken, raden wij de AIR pannen van Tefal aan. Omdat deze van gietaluminium gemaakt zijn, voelen ze veel lichter aan dan je van stoofpannen gewend bent, maar met dezelfde kwaliteiten. Zelf ervaren? Doe dan mee met onze winactie of haal hem gelijk in huis. Tijdens Stovember ontvang je bij aankoop van de geselecteerde Stovember-producten tot € 50,- retour.
Recepten voor een vegetarisch stoofpotje
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het vlees in klassieke stoofgerechten te vervangen door vegetarische alternatieven, maar er zijn ook heel veel heerlijke recepten voor vegetarische stoofpotjes:

Pastinaken met miso, gember en sesam
Op zoek naar een gerecht met pastinaak? Probeer dan deze lekkere variant met miso, gember en sesam. Dankzij deze toevoegingen krijg je een super smaakvol gerecht en net weer even anders dan je gewend bent.

Zuurkool met witte wijn, appeltjes en laurier
Niemand maakt zuurkool lekkerder dan oma, dat beseffen wij maar al te goed. Maar met dit recept met witte wijn, appeltjes en laurier maak je ‘m net zo ouderwets lekker als oma’s klassieke zuurkool.

Gestoofde bladgroenten met specerijen
Bladgroenten saai? Zeker niet! Probeer deze heerlijke variant met specerijen en rijst, waardoor het gerecht een extra touch krijgt. Geloof ons, het zal je verbazen!
Nieuwsbrief

Pastinaken met miso, gember en sesam
Op zoek naar een gerecht met pastinaak? Probeer dan deze lekkere variant met miso, gember en sesam. Dankzij deze toevoegingen krijg je een super smaakvol gerecht en net weer even anders dan je gewend bent.
Ingrediënten
- 2 uien
- 50 g verse gember
- 4 pastinaken
- 3 el boter
- 200 ml groentebouillon
- 2 el miso (Japanse bonenpasta, bij de toko of grotere supermarkt)
- 3 el sojasaus
- 1 el maizena
- 200 g firm tofu (stevige tofu, in blokjes)
- 2 el sesamzaad (geroosterd)
- sesamolie (om te besprenkelen)
Bereiding
Snijd de uien in parten. Schil de gember en snijd in plakjes. Schil de pastinaken en snijd in dikke schijven. Verhit de boter in een stoofpan en bak de uien en de gember er ca. 2 minuten in. Voeg de pastinaak en de groentebouillon toe. Leg het deksel op de pan en stoof de pastinaak ca. 20 minuten op laag vuur, tot hij boterzacht is.
Meng in een kommetje de miso, de sojasaus en de maizena tot een glad papje. Voeg het mengsel al roerend toe aan de kokende saus, zodat deze indikt. Voeg de tofu toe en verwarm ca. 2 minuten in de saus. Bestrooi het geheel met het geroosterde sesamzaad en druppel er wat sesamolie overheen.
Fotografie en receptuur: Willem van Santen
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



