Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Pastinaken met miso, gember en sesam

Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?

In samenwerking met Tefal

Advertentie

Bij klassieke stoofgerechten zoals stoofvlees weten we allemaal wel waar we op moeten letten. Maar hoe zit dat met een vegetarisch stoofpotje? Wij delen tips & tricks!

Bij stoofpotjes denken mensen al snel aan hachee, goulash of boeuf bourguignon maar een vegetarisch stoofpotje is minstens net zo lekker. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Wanneer je voor de juiste groenten, specerijen en kooktijd kiest, komt het helemaal goed. Wij leggen je er meer over uit én delen heerlijke recepten. Lees dus maar gauw verder!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vegetarisch stoofpotje

Stoven is een kooktechniek waarbij je ingrediënten langzaam gaart. Deze bereidingswijze is met name geschikt voor minder mals vlees omdat dit door de langzame garing voldoende tijd krijgt om botermals te worden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je andere ingrediënten niet op dezelfde wijze kunt bereiden. Zo krijgen groenten juist extra veel smaak door het stoven en zijn vegetarische stoofpotjes heerlijk.

Tips voor een vegetarisch stoofpotje

Bij het maken van een vegetarisch stoofpotje is het verstandig om te kiezen voor wat hardere groenten. Deze behouden namelijk wat meer bite wanneer je ze langere tijd gaart. Denk bijvoorbeeld aan een pastinaak, winterpeen en pompoen. Met als bijkomend voordeel dat deze groenten vaak ook nog eens in het seizoen zijn wanneer je in de koudere maanden een pruttelende pan op het vuur wil zetten.

Omdat er tegenwoordig heel veel vleesvervangers verkrijgbaar zijn, is het eenvoudig om het vlees in traditionele recepten hiermee te vervangen. Maak bijvoorbeeld eens je favoriete rendang recept met jackfruit of pasta bolognese met linzen. Verdiep je vooral ook eens in andere keukens, zo is het in veel Aziatische landen heel gewoon om te stoven met tofu. Maak bijvoorbeeld eens jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu) of groene curry met aubergine en gemarineerde tofu.

Onze laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Want goed materiaal is het halve werk. Wie een vegetarisch stoofpotje wil maken, raden wij de AIR pannen van Tefal aan. Omdat deze van gietaluminium gemaakt zijn, voelen ze veel lichter aan dan je van stoofpannen gewend bent, maar met dezelfde kwaliteiten. Zelf ervaren? Doe dan mee met onze winactie of haal hem gelijk in huis. Tijdens Stovember ontvang je bij aankoop van de geselecteerde Stovember-producten tot € 50,- retour.

Recepten voor een vegetarisch stoofpotje

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het vlees in klassieke stoofgerechten te vervangen door vegetarische alternatieven, maar er zijn ook heel veel heerlijke recepten voor vegetarische stoofpotjes:

Pastinaken met miso, gember en sesam

Pastinaken met miso, gember en sesam

Op zoek naar een gerecht met pastinaak? Probeer dan deze lekkere variant met miso, gember en sesam. Dankzij deze toevoegingen krijg je een super smaakvol gerecht en net weer even anders dan je gewend bent.

Naar het recept
zuurkool met witte wijn, appel en laurier

Zuurkool met witte wijn, appeltjes en laurier

Niemand maakt zuurkool lekkerder dan oma, dat beseffen wij maar al te goed. Dit recept met witte wijn, appeltjes en laurier is dan ook een ode aan alle oma’s! Duik snel de keuken in en ga aan de slag met dit heerlijke recept, dat smaakt zoals oma’s klassieke zuurkool.

Naar het recept
Gestoofde bladgroenten met specerijen

Gestoofde bladgroenten met specerijen

Bladgroenten saai? Zeker niet! Probeer deze heerlijke variant met specerijen en rijst, waardoor het gerecht een extra touch krijgt. Geloof ons, het zal je verbazen!

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!