Advertentie
Een gure dag waarop je liever binnen blijft? Zet een braadpan op het fornuis en vul je huis met de geur van deze heerlijke stoofpotjes. Kun je niet wachten? Bekijk de recepten maar snel!
Stoofpotje
Wanneer het buiten kouder wordt, verwarmen wij ons graag aan lekker eten. Denk aan soep en stamppot maar ook stoofgerechten. Daarom hebben wij onze favoriete stoofpotjes recepten verzameld voor iedereen die wel een oppepper kan gebruiken. Wat denk jij bijvoorbeeld van een Belgische stoof met bier of een winters stoofpotje met vis?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Stoofpotjes recepten
Een lijstje maken met onze favoriete stoofpotjes recepten was knap lastig want door de jaren heen hebben we heel wat recepten voor je gemaakt. Van klassieke stoofgerechten uit grootmoeders tijd tot aan wereldse stoofgerechten van Korea tot aan Brazilië. Benieuwd naar deze stoofpotjes recepten? Hier vind je ze allemaal op een rij:
Oma’s hachee met gekookte aardappelen
Hacheevlees is zo’n typisch gerecht wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Deze stoofpot is naar het recept van oma. Serveer ‘m zoals zij dat doet: met gekookte aardappels.
Pastinaken met miso, gember en sesam
Dat je met groente ook heel goed kunt stoven, bewijst dit heerlijke stoofpotjes recept met miso, gember en sesam. Dankzij deze toevoegingen krijg je een super smaakvol gerecht en net weer even anders dan je gewend bent.
Spruitjes met kip, sjalotten, bokbier en mosterd
Tijd voor spruitjes! Maar dan net even anders. In combinatie met het bokbier en de mosterd, creëer je een super smaakvol gerecht. Voeg de kip eraan toe en je bent klaar. Smullen maar!
Paddenstoelenragout in bladerdeegbakjes
Er is weinig traditioneler dan een pasteitje bestaande uit een bladerdeegbakje en ragout. Al kun je de ragout natuurlijk ook los eten, het is wel zo feestelijk om het te serveren in een bladerdeegbakje. Je koopt deze kant-en-klaar in de winkel, maar zelf maken is veel lekkerder!
Jjigae (Koreaanse stoof met kimchi en tofu)
Jjigae is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Deze vegetarische versie is gemaakt met kimchi en tofu en op smaak gebracht met gochujang.
Cacciucco – Toscaanse visstoof
Stufato di pesce, oftewel ‘visstoof’, heeft een belangrijke plek in de Italiaanse keuken. Cacciucco (spreek uit als ‘katsjoekko’) is een populaire variant uit Livorno, een grote havenstad aan de westelijke kant van Toscane. Sommige Italianen leggen eerst wat brood op het bord en serveren daar de stoof overheen, zodat het brood zich volzuigt met de heerlijke sappen.
Varkenswangetjes met prei in mosterdsaus
Wist je dat wangen tot de malste stukken vlees behoren? Varkenswangetjes zitten boordevol smaak en zijn, na het stoven, zacht als boter. Heerlijk in combinatie met prei en mosterdsaus.
Paddenstoelen bourguignon
Serveer deze net wat andere bouruignon met knapperig brood, zodat je deze lekker in de saus kunt dippen. Geloof ons, die pan lepel je met liefde helemaal leeg.
Fabada asturiana (Spaanse bonenstoof met spek)
Deze Spaanse stoof is supersimpel maar superlekker. Je maakt ‘m met grote witte bonen, spek, worst en uien. Tip: liefhebbers kunnen ook nog bloedworst bij deze bonen serveren. Gebruik dan wat minder chorizo, bak de bloedworst op het laatst en serveer op de bonen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zuurkool met witte wijn, appeltjes en laurier
Niemand maakt zuurkool lekkerder dan oma, dat beseffen wij maar al te goed. Maar met dit recept met witte wijn, appeltjes en laurier kun je gerust een kansje wagen.
Belgische bonenstoof met bier en croutons
Onze zuiderburen weten wel raad met peulvruchten. Een extra biertje opentrekken om on the side te drinken bij dit heerlijke winterse stoofpotje is uiteraard toegestaan! Maar zonder kan natuurlijk ook.
Lamsstoof met olijven, rozemarijn en ingelegde citroen
Deze rijke, uitgesproken lamsstoof is als je het ons vraagt hét perfecte gerecht voor een relaxte zondag. Drink er een lekker wijntje bij om het feest compleet te maken.
Uienstoof met bier en tijm
Dit fantastische winterse stoofpotje is heerlijk vegetarisch comfortfood. Geef er een frisse salade bij om het compleet te maken.
Gehaktballenstoof met korianderchutney
De gehaktbal is een echte allemansvriend. Deze licht pittige versie met harissa en korianderchutney is net wat anders dan de bal in jus van jouw moeder maar net zo comforting.
Gestoofde vis met venkel en kikkererwten
Let’s go slow! Het grote voordeel van dit recept is dat jij slechts tien minuten bezig bent met deze gestoofde vis met venkel en kikkererwten. Daarna laat je slowcooker de rest doen. Tot slot is het voetjes omhoog en genieten van je lievelingsfilm!
Lees ook: Koken met de slowcooker: zo doe je dat
Ons favoriete stoofpotjes recept:
Oma’s hachee met gekookte aardappelen
Hacheevlees is zo’n typisch gerecht wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Deze stoofpot is naar het recept van oma. Serveer ‘m zoals zij dat doet: met gekookte aardappels.
Ingrediënten
- 1 kg riblappen (of sukade)
- zout en peper
- 50 g bloem
- 3 el boter
- 4 uien
- 5 laurierblaadjes
- 10 kruidnagels
- 1 tl foelie
- 1 el peperkorrels
- 500 ml runderbouillon
- 150 g ontbijtkoek (verkruimeld)
- 2 el appelstroop
- 2 el azijn
- kruimige aardappels (om te serveren)
- 0,5 bosje bieslook (fijngesneden)
Bereiding
Snijd voor de hachee het vlees in blokjes, bestrooi met zout en peper en wentel in de bloem. Verhit de boter in een braadpan en bak er het vlees, eventueel in porties rondom goudbruin in.
Pel intussen de uien en snijd ze in partjes. Schep het vlees uit de pan en voeg de uien toe. Bak de uien op middelhoog vuur ca. 10 minuten tot ze lichtbruin kleuren.
Voeg het vlees, de specerijen, de bouillon, de ontbijtkoek en de appelstroop en de azijn toe. Leg het deksel op de pan en stoof op laag vuur in ca. 3,5 uur gaar.
Serveer met gekookte kruimige aardappels en wat verse bieslook.
Foto’s & receptuur: Willem van Santen
Onze tips
Stoven zoals oma: 4x klassieke stoofgerechten
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Stoven maar: 4x recepten met groente
#stovember: alles wat je moet weten over stoven
Stoven op z’n Italiaans: 4x recepten
Seizoenskalender voor groenten en fruit
Zalige chocolade: 5x recepten voor kerst
5x shakshuka recepten om thuis te maken
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.